Στην Αθηνά Μιχαηλίδου οι προτάσεις του ΕΤΕΚ για θερμική άνεση των σχολικών αιθουσών

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρα Αθηνά Μιχαηλίδου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντή, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της θερμικής άνεσης στις σχολικές αίθουσες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η β’ αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Ελίζα Βασιλείου, ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αιμίλιος Μιχαήλ και άλλα στελέχη του Επιμελητηρίου.

Κατά τη συνάντηση, το ΕΤΕΚ παρουσίασε στην Υπουργό ολοκληρωμένη πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν επί της αρχής, ωστόσο να προσεγγίζουν την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου με διαφορετικό φακό καθώς φαίνεται να υπάρχει δυσκολία στην εξασφάλιση του κονδυλίου που απαιτείται για την υλοποίηση της πρότασης του ΕΤΕΚ.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ επανέλαβε πως η μαζική τοποθέτηση κλιματιστικών διαιρεμένου τύπου δεν αποτελεί τη δέουσα λύση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε -προβάλλοντας και την υποχρέωση της Κύπρου έναντι της ΕΕ για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων περιλαμβανομένων και των σχολείων- ανεξάρτητα από την τοποθέτηση κλιματιστικών, οφείλει να επιταχυνθεί κατά πολύ ο ρυθμός εφαρμογής απλών αλλά αποτελεσματικών παθητικών μέτρων βελτίωσης της θερμικής άνεσης.

Τέτοια μέτρα χαμηλού κόστους και ταχείας εφαρμογής είναι η θερμομόνωση της οροφής εκεί όπου δεν υπάρχει, η ηλιοπροστασία, η εγκατάσταση μηχανισμού εξαερισμού για νυχτερινό δροσισμό και ανεμιστήρων οροφής και η κατάλληλη φύτευση.

Η πρόταση του ΕΤΕΚ, η οποία περιλαμβάνει και προτεινόμενη μεθοδολογία εντός του πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων, κοστολογείται στα €100 εκατ. και μπορεί να εφαρμοστεί σε βάθος πενταετίας, κάτι που συνεπάγεται ετήσιο κόστος €20 εκατ. Στη βάση της πρότασης του Επιμελητηρίου είναι εφικτό, πριν το 2029, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν σε όλα τα σχολεία παγκύπρια, βελτιώνοντας σημαντικά τη θερμική άνεση των αιθουσών διδασκαλίας, με σχεδόν μηδενικό λειτουργικό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΚ, για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων, έχει συνεργαστεί στενά και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διαμόρφωση της πρότασής του. Οι δύο οργανισμοί έχουν ετοιμάσει και ενημερωτικό βίντεο, με στόχο την διαφώτιση του κοινού ευρύτερα, ενώ είναι έτοιμοι να συνδράμουν στην όποια προσπάθεια γίνεται και στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων.

Θέτοντας το όλο θέμα ως προτεραιότητα, το ΕΤΕΚ θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό και εφόσον χρειαστεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η αναβλητικότητα στην λήψη τολμηρών αποφάσεων και στην ανάληψη ενός διαχειρίσιμου κόστους σήμερα, θα κληροδοτήσει ένα πολλαπλάσιο χρηματικό και περιβαλλοντικό κόστος στο μέλλον.

Δειτε Επισης

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία έρχεται και στην Κύπρο: Η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό
Συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα CBN Young Dragon Awards
«The Furry Book Club»: Μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης με πολυεπίπεδα οφέλη
H Anytime έστειλε ηχηρό κοινωνικό μήνυμα με την ενέργεια «εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Το Global Entrepreneur Stage σε περιμένει για ένα masterclass επιχειρηματικότητας
Πώς η ατμόσφαιρα της γης προστατεύει από κοσμικές καταστροφές
ΙΚυ: Πείραμα στο CERN για κοσμικές ακτίνες και επιπτώσεις τους σε μοντέλο Γης
Παρουσίαση σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών στα μέλη του ΣΙΠΕΚ από την ΟΕΒ
Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
ECM και Metric Capital πωλούν το πλειοψηφικό ποσοστό της FAMAR στη MidEuropa