Βιώσιμη χρηματοδότηση και επενδύσεις: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις τράπεζες

Η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία προσφέρει ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα αλλά και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου.

Επομένως, η βιώσιμη χρηματοδότηση και οι επενδύσεις δίνουν ευκαιρίες για τους τραπεζικούς οργανισμούς, παράλληλα, όμως, με σειρά από ζητήματα προς ανάλυση.

Οι τράπεζες, ως βασικοί παίκτες της οικονομίας, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους τους και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να ενσωματώσουν τις αρχές της βιωσιμότητας.

Μια μετάβαση, που δεν είναι απλώς ηθική υποχρέωση αλλά και μια επιχειρηματική ευκαιρία. Μέσω της προώθησης πράσινων επενδύσεων και της χρηματοδότησης βιώσιμων έργων, οι τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων και να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη φήμη τους.

Ωστόσο, η πρόκληση είναι σημαντική. Οι τράπεζες καλούνται, πλέον, να αναπτύξουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων, να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους ώστε να ανταποκριθεί στις νέες αυτές απαιτήσεις της αγοράς.

Παράλληλα, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών και των επενδυτών.

Η βιώσιμη χρηματοδότηση και οι επενδύσεις και οι ευκαιρίες και προκλήσεις για τους τραπεζικούς οργανισμούς αποτελούν το κεντρικό θέμα της παρουσίασης του Νικόλα Χατζηνικολάου, Manager, Strategy & ESG της Ελληνικής Τράπεζας, κατά το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα.

Ο κ. Χατζηνικολάου θα προβεί σε μια παρουσίαση, με τίτλο «Επενδύοντας με Συνείδηση».

Ο Νικόλας Χατζηνικολάου είναι ο Διευθυντής Στρατηγικής της Ελληνικής Τράπεζας. Εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο για πάνω από 24 χρόνια, κυρίως στους τομείς των χρηματοοικονομικών και στρατηγικής.

Υπό την διεύθυνση του βρίσκεται επίσης και το ειδικό τμήμα ESG της Τράπεζας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και υλοποίηση των στόχων ESG, ως μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου και στρατηγικής της Τράπεζας.

Ο Νικόλας αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και σπούδασε Λογιστική & Χρηματοοικονομικά στο London School of Economics (LSE). Είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου CFA.

Η διοργάνωση

Η ολοκληρωμένη ετήσια σύναξη επιχειρήσεων ESG επιστρέφει στις 4 Ιουλίου και ετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά να συγκεντρώσει ανθρώπους που χαράζουν τη στρατηγική για μακροχρόνια Εταιρική Βιωσιμότητα, εφαρμόζοντας αρχές των κριτηρίων ESG.

Κυρίαρχος στόχος της διοργάνωσης που φέτος θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία, είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών Εταιρικής Βιωσιμότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κυπριακών και διεθνών επιχειρήσεων και ανάλυση των λόγων για τους οποίους οι υπεύθυνες επιχειρήσεις καθίστανται πιο ελκυστικές, έχοντας περισσότερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης αειφορίας.

Άλλωστε, η ανάγκη για ενσωμάτωση μετρήσιμων στόχων και βέλτιστων πρακτικών, στο πλαίσιο των ESG, στην ίδια τη στρατηγική ανάπτυξης των επιχειρήσεων πλέον επηρεάζει άμεσα το ίδιο το μοντέλο λειτουργίας τους, την οργανωτική δομή, την οικονομική πολιτική αλλά και τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Υπό το μικροσκόπιο θα τεθούν οι τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις σε θέματα Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας, με εστίαση στην οδηγία CSRD, τα κριτήρια ESG και τα πρότυπα ESRS, ο θεσμός θα παρουσιάσει κατά την 9η διεξαγωγή του διεθνή και εγχώρια case studies επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της οικονομίας που εφάρμοσαν καινοτόμες πολιτικές και πρακτικές.

Στο συνέδριο συμμετέχουν στελέχη Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Υπεύθυνοι μονάδων ΕSG, Διευθυντές και Στελέχη Μάρκετινγκ, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων από κυπριακές επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών.

Το ραντεβού τους κάθε χρόνο ανανεώνουν επίσης, Διαφημιστικά Γραφεία, Γραφεία και Επαγγελματίες Παροχής Υπηρεσιών Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Γραφεία και Επαγγελματίες Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Εργοδοτικές οργανώσεις, Εμπορικά επιμελητήρια και άλλοι επαγγελματικοί φορείς με ενδιαφέρον για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Πληροφορίες

Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

Πληροφορίες συνεδρίου

  • Χορηγοί: ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Coca-Cola HBC Κύπρου, Cyta, Grow Sustainability Consulting, ECOMMBX Limited, Ελληνική Τράπεζα, ΙMR/University of NicosiaTM
  • Υποστηρικτές: Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, Σύνδεσμος Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ), Συνδέσμος Διαφημιζομένων Κύπρου (ΣΔΚ), McDonald's Κύπρου, The Island Private School
  • Οργανωτές: CSR Cyprus & ΙΜΗ
  • Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA Κύπρου, CBN, περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business, Reporter, Super FM

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα κάνει δική της για το τερματικό η Κ.Δ.
Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σε ένα χρόνο-Οι δύο πυλώνες που πρέπει να συνδεθούν και ο Great Sea Interconnector
Γ. Παπαναστασίου: Δεν μπορεί να υπάρχει κουκούλωμα, θέμα με ευαισθησίες η σύμβαση για το τερματικό
Κ. Κουμής: Ξεπεράσαμε τις προκλήσεις για τον τουρισμό-«Να μην αφήνουμε τα μικρά να δυσφημίζουν την Κύπρο»
Βλέπει κατάληξη σε συμφωνία για την συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου
«Απόδοση τυχόν ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν για το τερματικό»-Οι οδηγίες του Νίκου Χριστοδουλίδη
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει