Χαρτογράφηση για αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από την κρατική μηχανή-Οι τέσσερις προϋποθέσεις

Τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί σε πρακτικό επίπεδο η τεχνητή χοημοσύνη (ΤΝ) στις κρατικές μηχανές, παρουσίασε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού στο πλαίσιο του 3ου Digital Cyprus Conference 2024 που παρουσίασε η ECOMMBX.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χαρτογράφηση της υφιστάμενης χρήσης της ΤΝ στα κυβερνητικά τμήματα, αναφέρει, την ώρα που η ψηφιακή μετάβαση ενισχύεται με τη χθεσινή υπογραφή Μνημονίου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο από την Αθήνα, μέσα από ολόγραμμα, δήλωσε πως Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους.

Αντικείμενο του Μνημονίου αποτελεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

Στη συνέχεια έδειξε την σημασία που δίνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) από διεθνείς κολοσσούς μέσα από δισεκατομμύρια επενδύσεων που κάνουν, δείχνοντας την βαρύτητά της στη σύγχρονη εποχή.

Η Κύπρος, είπε, χτίζει πάνω στην υφιστάμενη στρατηγική και πλέον μελετάται το πώς μπορεί να η ΤΝ να εφαρμοστεί πρακτικά, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο ΑΙ βοηθός, η πλατφόρμα smart Cyprus και το σύστημα μέσω του οποίου θα δημιουργούνται τα κείμενα των προσφορών από το Γενικό Λογιστήριο είναι μόλις μερικοί τρόποι πρακτικής εφαρμογής της τεχνολογίας που αξιοποιεί η κυβέρνηση.

Ο Υφυπουργός κατέθεσε, τέλος, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να είναι εφικτό να αξιοποιηθεί το ΑΙ. Πρώτη προϋπόθεση είναι τα δεδομένα:

«Xωρίς δεδομένα δεν μπορούμε να κτίσουμε καμία εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι ο εντοπισμός των επιμέρους αναγκών, εξήγησε, ενώ, ως τρίτη προϋπόθεση εντάσσει ο Υφυπουργός «το να έχουμε τους μηχανισμούς ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τις επιμέρους ανάγκες».

Τέλος εστίασε στην ανάγκη προσέλκυσης των ανθρώπων που θα εργάζονται στον κόσμο της τεχνολογίας, ένα σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας. Συνεπώς, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι κρίσιμη, εξήγησε.

Ακολούθως ενημέρωσε τον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και τους επιχειρηματίες που παρέστησαν, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται χαρτογράφηση ως προς το ποιες δραστηριότητες και ποια έργα περιλαμβάνουν ΤΝ στον κρατικό τομέα.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε όπως αξιοποιήσουμε την ΤΝ με υπεύθυνο και ηθικό τρόπο», προειδοποίησε κλείνοντας ο δρ. Δαμιανού.

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης