Χαρτογράφηση για αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από την κρατική μηχανή-Οι τέσσερις προϋποθέσεις

Τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί σε πρακτικό επίπεδο η τεχνητή χοημοσύνη (ΤΝ) στις κρατικές μηχανές, παρουσίασε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού στο πλαίσιο του 3ου Digital Cyprus Conference 2024 που παρουσίασε η ECOMMBX.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χαρτογράφηση της υφιστάμενης χρήσης της ΤΝ στα κυβερνητικά τμήματα, αναφέρει, την ώρα που η ψηφιακή μετάβαση ενισχύεται με τη χθεσινή υπογραφή Μνημονίου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο από την Αθήνα, μέσα από ολόγραμμα, δήλωσε πως Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους.

Αντικείμενο του Μνημονίου αποτελεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

Στη συνέχεια έδειξε την σημασία που δίνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) από διεθνείς κολοσσούς μέσα από δισεκατομμύρια επενδύσεων που κάνουν, δείχνοντας την βαρύτητά της στη σύγχρονη εποχή.

Η Κύπρος, είπε, χτίζει πάνω στην υφιστάμενη στρατηγική και πλέον μελετάται το πώς μπορεί να η ΤΝ να εφαρμοστεί πρακτικά, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο ΑΙ βοηθός, η πλατφόρμα smart Cyprus και το σύστημα μέσω του οποίου θα δημιουργούνται τα κείμενα των προσφορών από το Γενικό Λογιστήριο είναι μόλις μερικοί τρόποι πρακτικής εφαρμογής της τεχνολογίας που αξιοποιεί η κυβέρνηση.

Ο Υφυπουργός κατέθεσε, τέλος, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να είναι εφικτό να αξιοποιηθεί το ΑΙ. Πρώτη προϋπόθεση είναι τα δεδομένα:

«Xωρίς δεδομένα δεν μπορούμε να κτίσουμε καμία εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι ο εντοπισμός των επιμέρους αναγκών, εξήγησε, ενώ, ως τρίτη προϋπόθεση εντάσσει ο Υφυπουργός «το να έχουμε τους μηχανισμούς ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τις επιμέρους ανάγκες».

Τέλος εστίασε στην ανάγκη προσέλκυσης των ανθρώπων που θα εργάζονται στον κόσμο της τεχνολογίας, ένα σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας. Συνεπώς, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι κρίσιμη, εξήγησε.

Ακολούθως ενημέρωσε τον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και τους επιχειρηματίες που παρέστησαν, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται χαρτογράφηση ως προς το ποιες δραστηριότητες και ποια έργα περιλαμβάνουν ΤΝ στον κρατικό τομέα.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε όπως αξιοποιήσουμε την ΤΝ με υπεύθυνο και ηθικό τρόπο», προειδοποίησε κλείνοντας ο δρ. Δαμιανού.

Δειτε Επισης

Κοινή επιθυμία όλων η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
GSI: Τζίφος και ο νέος διαγωνισμός για αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους-Ενδιαφέρθηκε μόνο η εταιρεία που απορρίφθηκε
Logistics: Πώς μπορεί η λανθασμένη επιλογή συνεργάτη να πλήξει ανεπανόρθωτα μια εταιρεία