Αγορά κατοικίας: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

Όλο και πιο ακριβή υπόθεση γίνεται η αγορά κατοικίας ανά τον κόσμο, με μερικές από τις λεγόμενες ακριβές πόλεις του πλανήτη να θεωρούνται πλέον απλησίαστες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Demographia, η τάση αυτή θεωρείται επιβεβαιωμένη, ενώ πλέον υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για τις ακριβές πόλεις, όπου βάσει των μέσων αποδοχών, η αγορά κατοικίας είναι πλέον αδύνατη.

Όπως αναφέρει το CNN, στις δέκα πιο ακριβές πόλεις για αγορά κατοικίας υπάρχουν πέντε αμερικανικές, καθώς και τρεις πόλεις που βρίσκονται στην Αυστραλία.

Ωστόσο, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο με τεράστιο πληθυσμό, είναι γνωστό για τα μικροσκοπικά σπίτια έκτασης μόλις λίγων τετραγωνικών και τα δυσθεώρητα επίπεδα των ενοικίων.

Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα πιο ακριβές πόλεις με απλησίαστες τιμές στην αγορά κατοικίας βάσει των τοπικών αποδοχών, είναι οι εξής:

  • Χονγκ Κονγκ
  • Σίδνεϊ
  • Βανκούβερ
  • Σαν Χοσέ
  • Λος Άντζελες
  • Χονολουλού
  • Μελβούρνη
  • Σαν Φρανσίσκο και Αδελαΐδα
  • Σαν Ντιέγκο
  • Τορόντο

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται πάντα στις υψηλότερες θέσεις που διαθέτουν οι λίστες με τις πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς, ενώ στη συγκεκριμένη έρευνα εμφανίζει και το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (μόλις στο 51%), σε σχέση με τις 93 περιοχές που εξετάστηκαν.

Συγκριτικά, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Σιγκαπούρη, που επίσης ανήκει στις ακριβές πόλεις, ξεπερνά το 89%, χάρη στη δέσμευση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κοινωνική στέγη για τους πολίτες.

Όπως αναφέρει η έρευνα της Demographia, η άνοδος της τηλεργασίας κατά την πανδημία προκάλεσε «σοκ» στη ζήτηση για σπίτια εκτός των κέντρων στις πόλεις, τα οποία κατά κανόνα προσφέρουν περισσότερο εξωτερικό χώρο.

Παράλληλα, η έρευνα αποδίδει την άνοδο των τιμών στις πολιτικές διαχείρισης των εδαφών, όπως ο περιορισμός της αστικής επέκτασης, αλλά και στο γεγονός ότι οι επενδυτές ρίχτηκαν στην αγορά, προκειμένου να βγάλουν κέρδος.

Δειτε Επισης

Βάζει φρένο στην άναρχη ανάπτυξη ο Ιωάννου-Η απόφαση του Υπουργικού για πεντάστερο στην Αγία Νάπα
Επιστολή ΕΤΕΚ προς Υπουργείο Εσωτερικών για το Σχέδιο Πολεοδομικών Κινήτρων για επικίνδυνες οικοδομές
Στο Υπουργικό η συμφωνία για δάνειο €108 εκ. από ΕΤΕπ για φοιτητικές εστίες ΤΕΠΑΚ σε Λεμεσό και Πάφο
Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Καβγάς στα «απόνερα» της διακοπής της σύμβασης για το λιμάνι και την μαρίνα-Στα άκρα Kition και κυβέρνηση
Σήκωσε το γάντι στα «πυρά» της Kition το υπ. Μεταφορών-Απαντά μετά από διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία
Φουλ επίθεση η Kition... Παράνομος τερματισμός της σύμβασης, πλήρης ανεπάρκεια διαχείρισης της κατάστασης
Μ. Κυναιγείρου: Η αγορά ακινήτων διατηρεί τον παλμό της παρά τις πολλές προκλήσεις
Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας