Powered by

Άλλο οι αφίξεις, άλλο οι διανυκτερεύσεις... Παράπλευρες απώλειες για τα ξενοδοχεία Airbnb και κατεχόμενα

Υψηλές πληρότητες που αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το 80% αναμένεται να καταγραφούν στα ξενοδοχεία το τριήμερο του Κατακλυσμού, αφού πέραν των ξένων τουριστών δεν είναι λίγοι και οι συμπατριώτες μας που θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, και παρότι οι αφίξεις τουριστών παραμένουν πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα, αυτό δεν μεταφράζεται και σε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών επιλέγουν καταλύματα τύπου Airbnb ή και τα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε πως «φαίνεται ότι το τριήμερο του Κατακλυσμού θα καταγραφούν υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, λόγω του συνδυασμού της ουσιαστικής ροής τουριστών που παρατηρείται αυτό το διάστημα και ένεκα του γεγονότος πως αρκετοί συμπατριώτες μας που δεν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα καταλύσουν στις ξενοδοχειακές μας μονάδες».

Με βάση τις ενδείξεις, πρόσθεσε, «για το τριήμερο και μόνο αναμένουμε ότι οι πληρότητες θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν το 80%, με τον πρώτο λόγο να έχει η ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου και Πάφος και κατά δεύτερο λόγο η Λεμεσός και η Λάρνακα».

«Κινητικότητα καταγράφεται και στα ορεινά λόγω καύσωνα, με αρκετούς συμπατριώτες μας να επιλέγουν ένα πιο δροσερό περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Η συνέχεια...

Ερωτηθείς για τις πληρότητες μετά το τριήμερο του Κατακλυσμού, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι θα επιστρέψουν σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή.

Κληθείς να αναφερθεί στο πώς αναμένεται να εξελιχθεί η χρονιά και αν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ είπε πως συνολικά φαίνεται ότι οι κρατήσεις είναι λίγο πιο πίσω από την περσινή χρονιά.

«Υπάρχει μία συρρίκνωση πέριξ του 10%, αλλά αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθούν και σε ποια έκταση οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εάν θα αγγίξουμε νούμερα κοντά στα περσινά επίπεδα ή αν θα είμαστε λίγο πιο πίσω», εξήγησε.

Η... διαρροή σε κατεχόμενα και Airbnb

Σε σχόλιο ότι μέχρι στιγμής οι αφίξεις τουριστών είναι στα ίδια ή και λίγο πιο πάνω από τα περσινά επίπεδα, ο κ. Ρουσουνίδης, αφού είπε πως «αυτό είναι κάτι που βλέπουμε και εμείς ως ΠΑΣΥΞΕ», τόνισε ότι «δεν το βλέπουμε, ωστόσο, στις ξενοδοχειακές μας μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα».

«Οι αφίξεις ναι μεν μπορεί να είναι κοντά, αλλά υπάρχει μία σημαντική διαρροή τουριστών προς την κατεχόμενη μας πατρίδα, καθώς και σε αδειούχα και μη αδειούχα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης καταλύματα, τύπου Airbnb».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για το ποσοστό όσων επιλέγουν τα κατεχόμενα και τα Airbnb, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως «είναι κοντά στο 30%».

«Γύρω στο 20% με 22% θεωρούμε ότι καταλήγει, με βάση αριθμούς που αναλύσαμε, σε καταλύματα τύπου Airbnb, ενώ ένα άλλο 7% με 8% καταλήγει, δυστυχώς, στην κατεχόμενη μας πατρίδα», εξήγησε περαιτέρω.

Συνεπώς, επεσήμανε καταληκτικά, «οι αφίξεις δεν αντανακλώνται ακριβώς και σε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα».

Η κατάσταση στα ορεινά

Σε ό,τι αφορά τα ορεινά θέρετρα, πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις παράλιες περιοχές.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ανδρέας Μαντάλας, τόνισε πως «εκτός των τριημέρων, τις άλλες μέρες δεν δουλεύουμε», ενώ σε σχέση με τις πληρότητες ανέφερε ότι αυτές κυμαίνονται γύρω στο 60% με 70% μόνο τα Σαββατοκύριακα.

«Για να έχουμε αυτές τις πληρότητες, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα σχέδια του κράτους για επιχορηγημένες διακοπές χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζομένων», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει εάν αναμένονται μεγαλύτερες πληρότητες τους επόμενους μήνες, ο κ. Μαντάλας είπε ότι «μόνο τις δύο εβδομάδες του Αυγούστου αναμένουμε να αγγίξουμε το 90% με 100%».

Δειτε Επισης

Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις 1,5% στους μισθούς μετά από 15 χρόνια-Η συμφωνία ΥΠΟΙΚ,ΣΕΚ,ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ
Το multipass της Wizz Air τώρα και στην Κύπρο
Αιφνιδίασαν την Λευκωσία για το τερματικό οι Κινέζοι...«Άλλα μας έδειχναν και άλλα έπραξαν τελικά»
Τέρμα οι Κινέζοι από το τερματικό στο Βασιλικό-Αποχωρούν πυροβολώντας κατά της ΕΤΥΦΑ
City of Dreams Mediterranean: Γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια χαρίζοντας ένα Jeep Wrangler
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
Στέλιος Γαβριήλ: Έτοιμη να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση η ΟΣΕΟΚ, παράλογη η αντίδραση των συντεχνιών
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Κώστας Κουμής στο InBusinessNews: Πολύ σημαντικό στον τουρισμό να εκτιμάς σωστά την παράμετρο προοπτική