ANCORIA INSURANCE: Plans of action

H Ancoria Insurance, είναι ασφαλιστική εταιρεία, σουηδικής καταγωγής, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1987. Τα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη, η οποία οφείλεται κυρίως στο ομαδικό συνταξιοδοτικό σχέδιο Ancoria Pension Plan, όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής, Διεύθυνση Πωλήσεων, Μηνάς Μέττας.

H Ancoria Insurance εξειδικεύεται στην παροχή επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχεδίων για επιχειρήσεις και ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις για ιδιώτες, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πελατών της για αποταμίευση, επένδυση και σύνταξη, με στόχο τον έγκαιρο οικονομικό προγραμματισμό.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα συνολικά κεφάλαια ύψους πέραν των €350 εκατ. και διατηρεί Δείκτη Φερεγγυότητας ΙΙ στο 196% (στις 31/12/2023), πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. To 2023 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας σε νέα ασφάλιστρα έφτασε το εντυπωσιακό 73,1% και η εταιρεία κατάφερε να κλείσει τη χρόνια στην 3η θέση, μεταξύ όλων των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής, με 11,7% συνολικό μερίδιο αγοράς σε νέα ασφάλιστρα.

Η εταιρεία προσφέρει το Ancoria Pension Plan από το 2015 και αποτελεί σήμερα τον συνταξιοδοτικό πάροχο πρώτης επιλογής για ταμεία προνοίας και εργοδότες, λαμβάνοντας πέραν του 70% των ετησίων συνεισφορών που πληρώνονται σε συνταξιοδοτικά σχέδια, τα οποία διέπονται από τον κλάδο 7 της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Ancoria Insurance δραστηριοποιείται στον τομέα των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχεδίων κλάδου 7, προσφέροντας το Ancoria Pension Plan σε επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν ταμεία προνοίας και επιλέγουν να τα μεταφέρουν κάτω από έναν επαγγελματία συνταξιοδοτικό πάροχο ή απλώς επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα νέο ομαδικό συνταξιοδοτικό πλάνο για το προσωπικό τους. Το Ancoria Pension Plan διακρίνεται για τη μεγάλη διασπορά των συνταξιοδοτικών του ταμείων, τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, την πλήρη ψηφιακή διαχείριση, καθώς και τη μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα διαδικτυακή πλατφόρμα, Ancoria OnLine, που δίνει στα μέλη και τους εργοδότες τη δυνατότητα για ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση των συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων.

Από την έναρξη του Ancoria Pension Plan τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν ενταχθεί σε αυτό πάνω από 400 εργοδότες και 9.000 μέλη, με τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση να ξεπερνούν τα €165 εκατ., εδραιώνοντας την Ancoria Insurance ως τον μεγαλύτερο πάροχο επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχεδίων στην Κύπρο.

Για σκοπούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης σε ατομικό επίπεδο, η Ancoria Insurance προσφέρει σε ιδιώτες πελάτες το σχέδιο οικονομικού προγραμματισμού Ancoria Life Policy, ένα ευέλικτο επενδυτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, το οποίο η εταιρεία παρέχει εδώ και πολλά χρόνια στην απαιτητική σουηδική αγορά. Το Ancoria Life Policy δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της Ancoria Insurance να αποταμιεύουν χρήματα για τη σύνταξή τους, μέσω διάφορων επενδυτικών ταμείων, χωρίς ελάχιστα ποσά και με δυνατότητα άμεσης ανάληψης, αν χρειαστεί.

ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Σύμφωνα με διεθνείς αναλογιστικές μελέτες, υπολογίζεται ότι για να διατηρηθεί ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο κατά τη συνταξιοδότηση, απαιτείται αναπλήρωση ίση με τουλάχιστον το 70-80% του τελικού μισθού.

Στην Κύπρο το μέγιστο ποσοστό αναπλήρωσης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναμένεται να φτάνει το 45-55% για τους χαμηλά αμειβόμενους, ενώ για τους υψηλά αμειβόμενους εργαζομένους το ποσοστό μειώνεται δραματικά κάτω από 20%. Επομένως η κρατική σύνταξη δεν αποτελεί από μόνη της έναν επαρκή πόρο για αξιοπρεπή διαβίωση.

Η εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής συνταξιοδότησης απαιτεί έγκαιρο αλλά και συστηματικό σχεδιασμό. Ιδανικά, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αρχίσουν τον σχεδιασμό της συνταξιοδότησής τους από την αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας.

Ο λόγος είναι ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος τον σχεδιασμό τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χρονικό διάστημα για αποταμίευση, πράγμα που επιτρέπει τη συσσώρευση κεφαλαίου και εκμετάλλευση του ανατοκισμού. Ανατοκισμός παρουσιάζεται όταν τα κέρδη από τις αποταμιεύσεις παράγουν επιπρόσθετα κέρδη. Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ασφάλεια και η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η επαγγελματική διαχείριση και η εξυπηρέτηση αποτελούν μεταξύ άλλων τις θεμελιώδης πτυχές της φιλοσοφίας της Ancoria Insurance, οι οποίες αντικατοπτρίζονται και στο Ancoria Pension Plan.

Ασφάλεια και Αξιοπιστία: Το συνταξιοδοτικό σχέδιο της Ancoria αποτελεί ένα ασφαλές και αξιόπιστο σχέδιο συνταξιοδότησης. Παρέχει προστασία στα μέλη ως αποτέλεσμα του αυστηρού νομοθετικού/εποπτικού πλαισίου που διέπει τις εργασίες της Ancoria Insurance και του διαχρονικά υψηλού Δείκτη Φερεγγυότητας II της εταιρείας.

Διαφάνεια: Τα μέλη έχουν πλήρη ενημέρωση για τις επενδύσεις τους διαδικτυακά. Οι αποδόσεις, οι υποκείμενες επενδύσεις και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες που αφορούν στα ταμεία της εταιρείας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ancoria Insurance.

Επαγγελματική Διαχείριση: Αξιοποιώντας τις μακροχρόνιες συνεργασίες της με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και την πολύχρονη εμπειρία της στη διαχείριση επενδύσεων και συνταξιοδοτικών κεφαλαίων κι εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα στον τομέα αυτό, η Ancoria Insurance προσφέρει ταμεία που ανταποκρίνονται πλήρως στις συνταξιοδοτικές ανάγκες του κάθε μέλους.

Εξυπηρέτηση: Πρωταρχικό μέλημα της Ancoria Insurance είναι η υπεύθυνη και άρτια εξυπηρέτηση των μελών και η συνεχής ενημέρωσή τους στη βάση της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης. Τα μέλη του Ancoria Pension Plan τυγχάνουν υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης καθώς έχουν άμεση και τακτική επικοινωνία με καταρτισμένους επαγγελματίες με εκτενή εμπειρία στη διαχείριση επενδύσεων.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μια από τις κύριες προκλήσεις των παρόχων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχεδίων είναι η ταχύτητα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και οι πραγματικές δυνατότητες που θα δώσει αυτή η μετάβαση στα μέλη.

Η Ancoria Insurance διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση διαδικασιών, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και την ενίσχυση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών της.

Η τεχνολογία υπήρξε ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με το επιχειρηματικό μοντέλο της Ancoria Insurance, αφού η εταιρεία εξυπηρετεί από την ίδρυσή της ένα μεγάλο αριθμό πελατών εξ αποστάσεως, ενώ πρωταρχικός της στόχος παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των μελών και η βελτίωση της συνολικής τους εμπειρίας, δίνοντας έμφαση σε παράγοντες όπως η χρηστικότητα, η άμεση πληροφόρηση και η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.

Ακόμα μια σημαντική πρόκληση είναι η εκπαίδευση των πολιτών όχι μόνο για τη σημασία της αποταμίευσης, η οποία είναι δεδομένο ότι χρειάζεται, αλλά και για τη βέλτιστη διαχείριση του συνταξιοδοτικού τους λογαριασμού για μεγιστοποίηση του ποσού που θα λάβουν κατά τη συνταξιοδότηση.

Ο αδικαιολόγητος συντηρητισμός στον τρόπο διαχείρισης, λόγω έλλειψης βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων, στοιχίζει αρκετά σε αποδόσεις στα μέλη, ειδικά σε βάθος χρόνου.

Facts & Figures

Έτος ίδρυσης: 1987

Αριθμός προσωπικού: 40

Δείκτης Φερεγγυότητας ΙΙ: 196% (31/12/2023)

Συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση: €350 εκατ.

Συνταξιοδοτικά κεφάλαια κλάδου 7 υπό διαχείριση: €165 εκατ.

Αριθμός ιδιωτών πελατών: 18.000+

Αριθμός εταιρικών πελατών: 400+

Μερίδιο αγοράς: 70% στον Κλάδο 7

Αριθμός γραφείων στην Κύπρο: 2 (Λευκωσία και Λεμεσό)

Ίδια κεφάλαια υπό τη Φερεγγυότητα ΙΙ: €28 εκατ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λαοδικείας 36, 2028, Στρόβολος, Ταχυδρομικό κιβώτιο: 23415, 1683, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22551300, Φαξ: 22498592

Ε-mail: info@ancoria.com

Ιστοσελίδα: www.ancoria.com

Δειτε Επισης

LifeGoals Financial Services: Υψηλές κι ασφαλείς αποδόσεις
ΑΟΝ SOLUTIONS ΚΥΠΡΟΥ: All in one solution
ANCORIA INSURANCE: Plans of action
Πώς θα πετύχω καλή σύνταξη