Μάριος Κωνσταντίνου: Αιχμή του δόρατος για την οικονομία μας το χαλλούμι

Στην καρδιά της οικονομίας μιας χώρας χτυπά ένα προϊόν που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο ποιότητας και γεύσης: το χαλλούμι. Το χαλλούμι, στο επίκεντρο της κυπριακής παραδοσιακής τυροκομικής παραγωγής αποτελεί το «εξαγωγικό όπλο» της Κύπρου, με τεράστια συμβολή στην οικονομία.

Με έναν κύκλο εργασιών του Κλάδου που ανέρχεται στα 544.7 εκατομμύρια ευρώ, η τοπική τυροκομική εγχώρια αγορά και το χαλλούμι εξαγωγής, επιτυγχάνουν έσοδα ύψους €419.3 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, ο τομέας αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις και η αντιμετώπιση τους, όπως και η αξιοποίηση των ευκαιριών, είναι απαραίτητη τόσο στη διαφύλαξη όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, όπως δήλωσε ο Μάριος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ.

Σε ομιλία του στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ, ο κ. Κωνσταντίνου, είπε ότι, ο Κλάδος ενισχύει την απασχόληση με περίπου 15,000 θέσεις εργασίας και πως νέες ευκαιρίες μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών οδηγούν σε βελτίωση της παραγωγικότητας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το χαλλούμι, είπε χαρακτηριστικά, αγγίζει το 25% των πραγματικών εξαγωγών της Κύπρου κάτι για το οποίο ο τομέας πρέπει να είναι υπερήφανος, σχολίασε σχετικά.

Ο CEO, Συντονιστής του Συνεδρίου, ανέλυσε ακολούθως το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η χώρα κατάφερε να επιτύχει ανάπτυξη διατηρώντας μια τεράστια αναγνωρισιμότητα. Τα επόμενα βήματα αφορούν σε επέκταση στον τομέα της εστίασης και την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τα τυριά σχάρας, προστατεύοντας το brand name "χαλλούμι".

Σημαντικό ήταν επίσης το θέμα της προστασίας του χαλλουμιού μέσω της προστασίας ΠΟΠ και των συμφωνιών στρατηγικής για το μέλλον, με βάση τους στόχους εξαγωγών και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιτυχία της Κύπρου στον τομέα.

Τέλος, αναδείχθηκε η σημασία της ευημερίας των παραγωγικών ζώων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κομβικό σημείο της ευρωπαϊκής πολιτικής και αφορά στο φάσμα της καλής διαβίωσης των ζώων τόσο φυσικά όσο και ψυχολογικά.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις