Νικόδημος Δαμιανού: Σύγχρονο και αποτελεσματικό το ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) αποτελεί ένα ίδρυμα σύγχρονο, αποτελεσματικό, με ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και την ερευνητική αριστεία, ανέφερε τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, μιλώντας κατά την τελετή αποφοίτησης των διδακτορικών φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου.

«Σε λίγα μόλις χρόνια ιστορίας έχει να επιδείξει μία αξιέπαινη πορεία ανάπτυξης και προόδου που το συγκαταλέγουν ως ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή χώρο», ανέφερε ο Υφυπουργός, ενώ απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους και απόφοιτες είπε : “Η σημερινή μέρα αποτελεί εφαλτήριο για νέους στόχους και καινούργιες προσπάθειες στη ζωή. Στη δική μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό και ανταγωνιστικό κράτος, εσείς είστε το ισχυρότερο όπλο, η προϋπόθεση για την ευόδωση των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει”.

“Όλοι γνωρίζουμε πως ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, στην τεχνολογική εξέλιξη και την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού σε επίπεδο κράτους, οικονομίας και κοινωνίας. Εισέρχεστε λοιπόν, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, σε έναν κόσμο που αναμένει από εσάς να εφαρμόσετε την επιστημονική σας γνώση με τη μέγιστη προσαρμοστικότητα”, κατέληξε.

tepakdam2

Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «σήμερα, γιορτάζουμε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα ανθρώπων, που με έτη αφοσίωσης, πνευματικής αναζήτησης και ακλόνητης δέσμευσης πέτυχαν ένα μεγάλο στόχο. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι υπερήφανο για τους σημερινούς διδακτορικούς του απόφοιτους και απόφοιτες. Το κατόρθωμα τους απαιτούσε όχι μόνο εξαιρετική ευφυΐα, αλλά και ανθεκτικότητα, επιμονή και δίψα για γνώση».

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις. Από την κλιματική αλλαγή έως την τεχνολογική ανάπτυξη, η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Εσείς, οι νέοι μας διδακτορικοί απόφοιτοι, είστε τώρα οπλισμένοι με τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσετε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις. Είστε οι αρχιτέκτονες του μέλλοντος, αυτοί και αυτές που θα μεταφράσουν την πολύπλοκη έρευνα σε απτές λύσεις που θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα», υπογράμμισε.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Ανδρέας Καρακατσάνης, είπε ότι η σημερινή τελετή «σηματοδοτεί την επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει οι φοιτήτριες και φοιτητές μας», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην «αφοσίωση και προσήλωση των ακαδημαϊκών μας στη διδασκαλία και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου».

tepakdam3

Διαβεβαιώνοντας ότι το ΤΕΠΑΚ κινείται δυναμικά και με εξωστρέφεια, προς επίτευξη των στόχων του, σημείωσε πως «Το Πανεπιστήμιο προχωρεί τα αναπτυξιακά του πλάνα με τρόπο συγκροτημένο και λελογισμένο. Η στήριξη της Πολιτείας αποτελεί για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση, για να ενισχύσουμε τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας και να απεμπλακούμε πλήρως από ενοικιαζόμενα κτήρια»»

Ο Συνιδρυτής της εταιρείας Simlead και απόφοιτος του ΤΕΠΑΚ, Δρ Δημήτρης Φωτίου, μίλησε στην τελετή με θέμα: “Το Διδακτορικό ως Αφετηρία: Κουλτούρα Καινοτομίας και Ανάπτυξης”.

Ο Δρ Φωτίου διηγήθηκε το δικό του success story και τη δική του επαγγελματική επιτυχία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ΤΕΠΑΚ, καλώντας τους απόφοιτους και απόφοιτες να αξιοποιήσουν τις δικές τους ευκαιρίες για να δημιουργήσουν τη δική τους μοναδική πορεία.

«Η μετάβαση από το πανεπιστήμιο στη βιομηχανία δεν ήταν εύκολη, αλλά οι δεξιότητες που απέκτησα στο ΤΕΠΑΚ με εξόπλισαν με τα εργαλεία που χρειαζόμουν για να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις. Αυτές οι δεξιότητες με βοήθησαν να προσθέσω αξία στις εταιρείες στις οποίες εργάστηκα και να δημιουργήσω ένα θετικό αντίκτυπο. Αυτή η εμπειρία με δίδαξε ότι η εκπαίδευση δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσεων, αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές καταστάσεις», σημείωσε.

«Σήμερα, βρίσκεστε εδώ έχοντας ολοκληρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής σας, αλλά να θυμάστε πως αυτό είναι μόνο η αρχή ενός νέου, συναρπαστικού ταξιδιού. Έχετε τα εργαλεία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να κάνετε σπουδαία πράγματα. Πιστέψτε στον εαυτό σας. Έχετε ήδη πετύχει τόσα πολλά. Πιστέψτε στις ικανότητές σας και στην αξία της γνώσης σας. Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας για να κάνετε μια σημαντική αλλαγή στον κόσμﻨ, κατέληξε.

Την Τρίτη, 18 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

tepakdam4

Στην τελετή θα μιλήσει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Κώστας Γαλαταριώτης, ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης, κ. Πέτρος Χριστοδούλου και η Πρωτεύσασα Φοιτήτρια, κα Μαρίνα Κυρλιτσιά.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα απονεμηθούν τα βραβεία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Πρωτευσάντων Φοιτητών/ Πρωτευσασών Φοιτητριών κατά Τμήμα/Πτυχίο.

Οι τελετές αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών θα πραγματοποιηθούν στο ∆ημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», στην οδό Λόρδου Βύρωνος, στη Λεμεσό και ώρα 7:30 μμ. Οι τελετές θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω των επίσημων λογαριασμών του Πανεπιστημίου στο YouTube και στο facebook.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές-Ένα έργο ορόσημο κόστους €50 εκατ.
«Πλαφόν» για φοιτητές/τριες από τρίτες χώρες στις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Έρχεται Κύπρο με παράρτημα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο-Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τις πρυτανικές Αρχές
Πού επενδύουν οι Κύπριοι...Αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης της Freedom24
Pedalion Yachting: Νέα αποκλειστική συνεργασία με το ναυπηγείο COMITTI
Στην Κύπρο η πρόεδρος του ESMA Verena Ross για το Global Yield 2025
Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία έρχεται και στην Κύπρο: Η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό
Συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα CBN Young Dragon Awards
«The Furry Book Club»: Μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης με πολυεπίπεδα οφέλη
H Anytime έστειλε ηχηρό κοινωνικό μήνυμα με την ενέργεια «εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»