Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων

Στον περιορισμό του τεράστιου αποθέματος κρατικών ομολόγων που διαθέτει, θα προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς απομακρύνεται προσεκτικά από μια μακροχρόνια και εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Παρασκευή αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, ύστερα από μια διήμερη συνεδρίαση, αλλά ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να «μειώσει το ποσό αγοράς JGBs (ιαπωνικών κρατικών ομολόγων) στη συνέχεια, ώστε να διασφαλίσει ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα διαμορφώνονται πιο ελεύθερα», από ό,τι σήμερα.

«Ένα λεπτομερές σχέδιο» για τη μείωση του ποσού αγοράς κρατικών ομολόγων «κατά τη διάρκεια των επόμενων ενός έως δύο ετών περίπου» θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρία πολιτικής τον Ιούλιο, σημειώνει.

Αν και η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη, παρατηρητές δήλωσαν ότι η απόφαση να αναβληθεί η δράση μέχρι τον επόμενο μήνα έπληξε το ιαπωνικό νόμισμα, οδηγώντας το πάνω από τα 158 γεν ανά δολάριο, από περίπου 157,20.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από το 2007, καθώς επιδιώκει να ομαλοποιήσει την πολιτική της χωρίς να αποσταθεροποιήσει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν προσάρμοσε τα επιτόκια την Παρασκευή, ο Διοικητής της Kazuo Ueda δήλωσε ότι είναι «πιθανό» η τράπεζα να τα αυξήσει τον Ιούλιο «με βάση τα στοιχεία για την οικονομία και τις τιμές αλλά και άλλες πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες μέχρι τότε».

Η κίνηση της Παρασκευής σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα της Ιαπωνίας μακριά από τις δύο και πλέον δεκαετίες ποσοτικής χαλάρωσης που είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα της οικονομίας και τον επιβλαβή αποπληθωρισμό που έπληττε την χώρα.

Κάθε μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας στοχεύει σε μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων ύψους περίπου έξι τρισεκατομμυρίων γεν (38 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα και να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας έχει καταστεί τεράστιο – μεγαλύτερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας – καθώς κατέχει περισσότερο από το 50% όλων των JGBs που κυκλοφορούν.

Δειτε Επισης

Βρετανία: Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021
Χρυσός vs δολάριο: Πώς το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει τη μάχη
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα-Βαρίδι το χρέος
Σε χαμηλό 30 ημερών το Bitcoin-Υποχώρησε κάτω από τα $65.000
Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024-Στο 2,6% στην ευρωζώνη