Κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση οι δασμοί από Ε.Ε. στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα

Η Γερμανία επιθυμεί «σοβαρή κίνηση» από την Κίνα για το θέμα της επιβολής δασμών από ΕΕ στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και ελπίζει ότι οι συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες μπορούν να αποτρέψουν μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς πιέζει για αυτό που αποκαλεί «φιλική» λύση, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε να επιβάλει βαρύτατους δασμούς κατά των κινέζικων επιδοτήσεων στα EV για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από τον ανταγωνισμό.

Ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η φωνή της Γερμανίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι κορυφαίοι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην επιβολή δασμών από την ΕΕ, φοβούμενοι ότι τα αντίποινα από μέρους της Κίνας θα μπορούσαν να βλάψουν τις δραστηριότητές τους στην τεράστια κινεζική αγορά.

«Θα ήταν πολύ επιθυμητό να καταλήξουμε σε μια φιλική λύση, αλλά είναι επίσης σαφές ότι απαιτείται σοβαρή κίνηση από την κινεζική πλευρά», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Μιλώντας στην ίδια ενημέρωση, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να βρει μια λύση που να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ταξιδεύει στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα. Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι ο κ. Χάμπεκ δεν θα εμπλακεί άμεσα στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, αλλά θα πιέσει για δικαιότερους εμπορικούς όρους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους.

Το Bloomberg News ανέφερε την Παρασκευή ότι η Γερμανία θέλει να αποτρέψει την έναρξη ισχύος των δασμών στα αυτοκίνητα ή τουλάχιστον να τους αμβλύνει, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είχε προειδοποιήσει για την πρόθεση της ΕΕ επιβολής δασμών, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε τυχόν αντίποινα από μέρους της Κίνας, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους προερχόταν το 2023 από τις πωλήσεις που πραγματοποιούσαν στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης δήλωσε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι μια φιλική λύση είναι προτιμότερη από περαιτέρω εμπορικά εμπόδια.

«Πρέπει να διευκολύνουμε το παγκόσμιο εμπόριο», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 15,7% στο εμπόριο και επισκευή οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2024
Kokoaka: Το νέο πολυτελές brand στην εμπορική ζώνη της Μαρίνας Αγίας Νάπας
Ποιοι επωφελούνται από τις αυξημένες τιμές κακάο διεθνώς
Mall of Limassol: Έτσι θα μοιάζει το νέο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού από την Atterbury (video)
Reuters: Η Κίνα προειδοποιεί για πιθανό «εμπορικό πόλεμο» με την Ε.Ε.
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
Ενημερωτικές ημερίδες της JTI στην Κύπρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων
Νέα πολιτική για προσφορές και εκπτώσεις ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου
Νέες τραγανές μπουκιές δαγκωτό «το Μάννα» της Αρτοποιίας Τσατσαρωνάκη στα ράφια της κυπριακής αγοράς
Ανακοινώθηκε το μέγα deal στο λιανεμπόριο... Στο δίκτυο της Σκλαβενίτης Κύπρου οι Υπεραγορές Παπαντωνίου