Με γεμάτο πρόγραμμα στο Λουξεμβούργο ο Κεραυνός-Πού θα συμμετέχει και τα θέματα που θα συζητηθούν

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός, αναχωρεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, 2024, για το Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 20-21 Ιουνίου 2024, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί και με την νέα Πρόεδρο της ΕΤΕπ κα Nadia Calviño.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου, 2024, ο Υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής.

Κύριο θέμα της Συνόδου είναι, η διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί τα τέλη Ιουνίου 2024. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί καλούνται να εγκρίνουν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με την Ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής.

Την Πέμπτη 20 Ιούνιου 2024, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός, θα συμμετάσχει στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις αρχικά σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις στην ζώνη του Ευρώ με εκπροσώπους του ΔΝΤ, και εν συνεχεία για το διεθνή ρόλο του Ευρώ εν μέσω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ακολούθως, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, 2024, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων (ECOFIN), οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν με ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον “ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή” που αποβλέπει στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με Εαρινή Δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρώπη.

Επίσης, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, 2024, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός, θα συμμετάσχει και στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Τράπεζας, κα. Nadia Calviño.

Αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Υπουργού με την Προέδρο της EIB θα είναι, η λειτουργία τοπικού γραφείου της ΕΤΕπ στην Κύπρο με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της Τράπεζας με τους διάφορους τοπικούς φορείς και εταίρους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δειτε Επισης

ΚΦΙΚΒ: Νέα κριτήρια για δάνεια για οικιακές συσκευές και ενεργειακή αναβάθμιση-Μέγιστο ποσό τα €10.000
Συγκατάθεση Κ.Δ. στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2
Νέες πράσινες θέσεις εργασίας από εφαρμογή κανονισμών αποβλήτων πλαστικών στη γεωργία
Πρόσβαση για περισσότερους πρόσφυγες σε σχέδια χρηματοδότησης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Δάνειο από ΕΤΕπ ύψους μέχρι 108 εκατ. εύρω για 703 φοιτητικές εστίες σε Λεμεσό και Πάφο-Βάζει άλλα 53 εκατ. το κράτος
Δ.Σ. ημικρατικών: Επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δύο, αντικαθίστανται το συντομότερο
Ειρήνη Πική: Το 67% των δράσεων της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε ή είναι σε πορεία υλοποίησης (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Αντάλλαξαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα ΣΕΚ και ΔΗΚΟ-Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο