Σταύρος Μαλάς: Κορυφαίο διεθνές ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα το ΙΚυ-Η τελετή αποφοίτησης

Στην παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η Τελετή Αποφοίτησης του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ).

Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι κομμάτων ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚυ, καθώς και ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Δρ. Janez Potočnik.

Με δύο γνωμικά του Πιττακού του Μυτιληναίου, το "καιρὸν γνῶθι" και «γνοὺς πρᾶττε» καλωσόρισε φοιτητές και προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, κάνοντας λόγο για ημέρα γιορτής για τους φοιτητές, αλλά και αναστοχασμού για τα επιτεύγματα του ΙΚυ.

ΙΚΥ4

Το Ινστιτούτο Κύπρου, είπε ο Καθηγητής Μαλάς, κατάφερε να γίνει κορυφαίο διεθνές ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα, με μια εξαιρετική ερευνητική παραγωγή, διαβεβαιώνοντας όλους, ότι θα συνεχίσει να συνδράμει στην αντιμετώπιση των επιστημονικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή.

Οι ισχυρές περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες μας με παγκόσμια ερευνητικά κέντρα, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε επιστημονικές συνεργασίες πέρα από γεωγραφικά σύνορα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Μαλάς.

ΙΚΥ

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να συνδράμει την κυβέρνησή, στις προσπάθειές για υλοποίηση ενός προγράμματος εμπλουτισμού του μείγματος της οικονομίας, αφού σε αυτή τη διαδικασία, είπε, κεντρικό ρόλο έχει η έρευνα.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει καταστεί κέντρο αριστείας σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την τεχνολογία, σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η αρχαιολογία και άλλα.

ΙΚΥ2

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι έρευνες του ΙΚυ για την κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ το Ινστιτούτο παρείχε και εξαιρετικής σημασίας στοιχεία για τη διαμόρφωση εθνικών και περιφερειακών περιβαλλοντικών πολιτικών, όπως είναι η Πρωτοβουλία της Κύπρου για το Κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Τόνισε, επίσης, ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει καταστεί ένα δυναμικό κέντρο έρευνας και καινοτομίας, καθώς και τεχνολογικής ανάπτυξης και έχει χαρακτηριστεί ως ένας ισχυρός νεωτεριστής σε επίπεδο πολύ υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΙΚΥ3

Στο πλαίσιο της Τελετής αναγορεύθηκαν σε Επίτιμους Διδάκτορες του ΙΚυ, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου και ο Καθηγητής Édouard Brézin.

Μετά το πέρας της Τελετής ακολούθησε δεξίωση.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές-Ένα έργο ορόσημο κόστους €50 εκατ.
«Πλαφόν» για φοιτητές/τριες από τρίτες χώρες στις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Έρχεται Κύπρο με παράρτημα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο-Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τις πρυτανικές Αρχές
Πού επενδύουν οι Κύπριοι...Αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης της Freedom24
Pedalion Yachting: Νέα αποκλειστική συνεργασία με το ναυπηγείο COMITTI
Στην Κύπρο η πρόεδρος του ESMA Verena Ross για το Global Yield 2025
Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία έρχεται και στην Κύπρο: Η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό
Συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα CBN Young Dragon Awards
«The Furry Book Club»: Μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης με πολυεπίπεδα οφέλη
H Anytime έστειλε ηχηρό κοινωνικό μήνυμα με την ενέργεια «εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»