Moody’s: Αναβάθμισε την Eurobank από σε Ba1 από Ba2-Ιδιαίτερη μνεία στην εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων της Eurobank προχώρησε η Moody’s. Αν και υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις από θετιικές σε σταθερές.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων της ελληνικής τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3.

Παράλληλα, η αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και οι αξιολογήσεις μειωμένης εξασφάλισης του προγράμματος MTN αναβαθμίστηκαν επίσης σε (P)Ba2 από (P)Ba3.

Η Moody’s αναβάθμισε επίσης τη βασική πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) της τράπεζας σε Ba1 από Ba2, βασιζόμενη στα ισχυρά κέρδη της τράπεζας και την επιβεβαιωμένη ικανότητα της να αυξάνει τα βασικά κεφάλαια της τους τελευταίους μήνες, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα της να απορροφά ζημιές.

Όμως, το outlook αλλάζει από θετικό σε σταθερό για τις αξιολογήσεις της Eurobank για τα μη εξασφαλισμένα χρέη και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις μετά την αναβάθμισή της.

Ο οίκος σχολιάζει ότι η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυροποίηση της ποιότητας των περιουσιακών της στοιχείων και την πολύ καλή χρηματοοικονομική επίδοση της το 2023, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η αναβάθμιση της λαμβάνει ακόμη υπόψη την άνετη ρευστότητά της τράπεζας, με ρευστά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία προσαρμοσμένα από την Moody’s έναντι των ενσώματων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 32% το 2023 και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 179% τον Μάρτιο του 2024, με τη χαμηλότερη έκθεση σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου (σταθερό Ba1) έναντι του κεφαλαίου CET1 μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Κατά τη Moody’s η Eurobank διαθέτει τις πλέον διαφοροποιημένες πηγές κερδών μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, τόσο σε επίπεδο γεογραφίας όσο και επιχειρηματικών κλάδων, γεγονός που υποστηρίζει το πιστωτικό της προφίλ.

Μάλιστα, η πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της πλειοψηφίας της Ελληνικής Τράπεζας ενισχύει περαιτέρω τη γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου, μειώνοντας τα ελληνικά της assets λίγο κάτω από το 60% επί του συνόλου.

Πλέον η ισορροπία των μεριδίων του ενεργητικού της μοιράζεται επίσης στην Κύπρο (29), στην Βουλγαρία (10) και στο Λουξεμβούργο (3).

Δειτε Επισης

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Κύπρου στην ανταγωνιστικότητα-Οι συστάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας
Νέα εποχή για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο-Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Κ.Δ. και ΟΠΑΠ
Έξι συστάσεις Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για άμεσες ξένες επενδύσεις
Γιατί απόφασισε να ανοίξει γραφείο στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Τι δηλώνει η Νάντια Καλβίνο
Ο ένας χρόνος επιτυχημένης λειτουργίας του City of Dreams Mediterranean και τα οφέλη για την Κύπρο
Διεθνής διάκριση για δεύτερη συνεχή χρονιά για την AstroBank
Τρέχουν να διορθώσουν στρεβλώσεις στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων-Οι 17 αλλαγές
Πέφτει και άλλο το κατασκευαστικό κόστος με μειώσεις έως 9%-Σε ποια οικοδομικά υλικά αυξήθηκαν οι τιμές
Ισχυρό πλαίσιο για προσφορές και εκπτώσεις-Αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και τέρμα στις σκιές
Ξεκινά σύντομα διεθνής εκστρατεία προβολής της Κύπρου, «ανεκτίμητη η συμβολή των διεθνών επιχειρήσεων»