Πετρέλαιο: Πρόβλεψη από τη Citi-«Βουτιά» του Brent στα 60 δολάρια μέσα στο 2025

H παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο σημαντικής υπερπροσφοράς στα επίπεδα πετρελαίου ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά, γεγονός που θα μπορούσε να «σπρώξει» το Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Την εκτίμηση αυτή έκανε η Citigroup, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στον κλάδο.

Οι αναλυτές της Citi σκιαγράφησαν μια αρνητική εικόνα για την αγορά του μαύρου χρυσού με παράγοντα κλειδί τα υψηλά επίπεδα προσφοράς παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των μελών του ΟΠΕΚ+ να κρατήσουν περιορισμένη την παραγωγή.

Προέβλεψαν, λοιπόν, πως η προσφορά θα ξεπεράσει κατά πολύ τη ζήτηση μέσα στο 2025, καθώς η παραγωγή θα αυξηθεί σημαντικά σε χώρες εκτός του καρτέλ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Γουιάνα, ενώ η κατανάλωση θα περιοριστεί.

Εξάλλου, και ο ΟΠΕΚ+ κατά την τελευταία συνεδρίαση του υποστήριξε πως θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει και πάλι τις στρόφιγγες, αντιστρέφοντας έστω και με αργό ρυθμό τις περικοπές που έχει εφαρμόσει στην παραγωγή.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η Citi θεωρεί πιθανή την πτώση του Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που συνιστά μια πτώση άνω του 20% συγκριτικά με τις τωρινές προσδοκίες της αγοράς για την πορεία των τιμών.

Μάλιστα, αυτό δεν είναι καν το χειρότερο σενάριο, καθώς το πιο δυσοίωνο σενάριο «βλέπει» κατάρρευση των τιμών κάτω κι από τα 50 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2025.

Κατά τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η βραχυπρόθεσμη αστάθεια μπορεί βέβαια να οδηγήσει σε κάποια ανοδικά ρίσκα, όμως αυτά θα είναι πρόσκαιρα με την Citi να επιμένει πως η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της για την τιμή του μαύρου χρυσού είναι αρνητική.

Για το λόγο αυτό συμβουλεύει τους παραγωγούς πετρελαίου να προετοιμαστούν για την κάμψη των τιμών και παροτρύνει αντιστοίχως τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές.

Θυμίζουμε πως και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τελευταία έκθεση του, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, προειδοποίησε τις αγορές για σημαντικό πλεόνασμα πετρελαίου μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης θα «πιάσει» ταβάνι έως το 2029 ξεκινώντας κατόπιν να συρρικνώνεται από το 2030.

Η προειδοποίηση του ΙΕΑ προκάλεσε τριγμούς στις τιμές, που σήμερα ανέκαμψαν ελαφρά. Ωστόσο τα κέρδη για Brent και WTI σε εβδομαδιαία βάση ξεπερνούν το 4%.

Δειτε Επισης

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το σχέδιο χορηγιών «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000»
Διχασμός στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος-Φθηνή η Δύση και ακριβή η Ανατολή
Πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το 2024
«Αξιοπιστία»... made in China-Η καταγγελία της σύμβασης από CMC και η δικλείδα ασφαλείας της Κ.Δ. για «Προμηθέα»
Καταγγέλλει την CMC και τα μέλη της η ΕΤΥΦΑ-«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι υποψίες μας...»
Δεν μιλούσαν για τερματισμό, αλλά μόνο για παράδοση του πλοίου οι Κινέζοι-«Δεν είναι κακά νέα»
Αιφνιδίασαν την Λευκωσία για το τερματικό οι Κινέζοι...«Άλλα μας έδειχναν και άλλα έπραξαν τελικά»
Τέρμα οι Κινέζοι από το τερματικό στο Βασιλικό-Αποχωρούν πυροβολώντας κατά της ΕΤΥΦΑ
Κέρδη άνω του 2% για το αμερικανικό αργό λόγω μείωσης των αποθεμάτων-Άνοδος 1,6% για το Brent
Η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Τσβετελίνα Πένκοβα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ενέργειας