Ανδρέας Βασιλείου: Η ιστορία πίσω από το AbleBook App που αλλάζει την ζωή των ΑμεΑ

«Όσοι είναι συμπάσχοντες στον αγώνα μου, είναι αδιαμφησβήτητα οι πιο δυνατοί και ίσως οι πιο ικανοί απέναντι στην ανθρωπότητα διότι κρύβουν μέσα τους μεγαλείο ψυχής», είναι το ηχηρό μήνυμα που στέλνει ο CEO & Co-Founder του Ablebook, Ανδρέας Βασιλείου μέσω συνέντευξής του στο InBusinessNews.

Ο Ανδρέας Βασιλείου είναι πάσχων μίας μορφής εγκεφαλικής παράλυσης τύπου τετραπληγίας των άνω και των κάτω άκρων. Ένεκα αυτού, μετά τις σπουδές του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην αγορά εργασίας και ήρθε αντιμέτωπος με τον αποκλεισμό.

Ωστόσο, η απόρριψη δεν στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα του Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος αποφάσισε ότι η αναπηρία του πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο. Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία και ξεκίνησε τη δική το επιχείρηση, ιδρύοντας το AbleBook App το οποίο απευθύνεται σε άτομα με κάθε είδους αναπηρίας.

«Η δική μου δυσκολία λειτούργησε ως ώθηση για να συμβάλλω σε μία κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική μέσα από μία εφαρμογή για άτομα με αναπηρίες», αναφέρει στο InBusinessNews.

Το Ablebook App απευθύνεται στα άτομα με κάθε είδους μορφή αναπηρίας ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

«Η εφαρμογή Ablebook ψηφιοποιεί όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, μετατρέποντάς τις σε ένα αναντικατάστατο εργαλείο για τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινή τους ζωή», εξηγεί συγκεκριμένα.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Βασιλείου αναφέρει πώς η τεχνολογική πρόοδος και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε μια πιο ποιοτηκή ζωή για τα ΑμεΑ.

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την ιστορία του AbleBook; Πότε ξεκίνησε και τι σας ενέπνευσε να αρχίσετε αυτή την πρωτοβουλία;

Όπως όλοι γνωρίζετε, είμαι πάσχων μίας μορφής εγκεφαλικής παράλυσης τύπου τετραπληγίας των άνω και των κάτω άκρων και ζώντας με αυτή την πάθηση αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εξασφάλιση θέσης εργασίας στην αγορά εργασίας.

Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιθυμούσα να εξασκήσω το επάγγελμα μου αλλά δυστυχώς αντιμετώπισα τον αποκλεισμό και την απόρριψη.

Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση, χρησιμοποιώντας την αναπηρία μου ως κίνητρο.

Η δική μου δυσκολία λειτούργησε ως ώθηση για να συμβάλλω σε μία κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική μέσα από μία εφαρμογή για άτομα με αναπηρίες.

Σε ποιους απευθύνεται το Ablebook App;

Το Ablebook App απευθύνεται στα άτομα με κάθε είδους μορφή αναπηρίας ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ΑμεΑ ανέρχεται στο 20% και πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό.

Μάλιστα, οι δυνατότητες της εφαρμογής μας καλύπτουν όχι μόνο τα άτομα με αναπηρίες αλλά και τα συγγενικά τους πρόσωπα, καθώς γνωρίζουμε εμείς τα άτομα με αναπηρίες ότι η συνδρομή των οικείων μας είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωή μας.

Τεχνολογία και ΑΙ μπορούν να συμβάλουν σε πιο ποιοτική ζωή των ΑμεΑ

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι συνεχής, ενώ ζούμε στην εποχή του ΑΙ. Πιστεύετε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ; Με ποιους τρόπους;

Ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας του ΑΙ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής των ΑμεΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ΑΙ, να μπορούν να δοθούν λύσεις που θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία αλλά και την ενσωμάτωση των ΑμεΑ στην κοινωνία.

Για να πετύχει όμως αυτό υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις με τις οποίες η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει θετικά. Πρωταρχικές προϋποθέσεις είναι η προσβασιμότητα, η εκπαίδευση και η αυτονομία στην κινητικότητα των ΑμεΑ.

Παράλληλα, η δυνατότητα χρήσης τεχνολογικών συσκευών, όπως πχ. τα έξυπνα αναπηρικά αμαξίδια και τα εξοπλισμένα με ειδικά αισθητήρια βοηθήματα κίνησης.

Τέλος, στο πλαίσιο των μελλοντικών μας πλάνων είναι και η ενσωμάτωση του AI στην εφαρμογή μας για την βελτιστοποίηση προσβάσιμων διαδρομών για όλες τις ομάδες των ΑμεΑ.

Συμπερασματικά, η τεχνολογία μπορεί με πολλές μεθόδους και μέσα, να δώσει δυνατότητες και διευκολύνσεις στα άτομα με ειδικές ικανότητες να ζήσουν ανεξάρτητα έχοντας ισότιμες ευκαιρίες προόδου και ανέλιξης.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Ablebook App

Μπορείς να μας δώσεις ορισμένα παραδείγματα υπηρεσιών και πληροφοριών που προσφέρει το Ablebook App;

Η εφαρμογή Ablebook ψηφιοποιεί όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, μετατρέποντάς τις σε ένα αναντικατάστατο εργαλείο για τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινή τους ζωή.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή Ablebook προσφέρει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Διαδραστικός χάρτης: Επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν προορισμούς με προηγμένες επιλογές φιλτραρίσματος, να εξερευνήσουν τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις προσβασιμότητας μέσω φωτογραφιών και να αλληλοεπιδράσουν με επιχειρήσεις. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα απευθείας σε εμάς για άμεση επίλυση.
  • Able Card: Μια κάρτα μέλους αποκλειστική για άτομα με αναπηρίες, που τους παρέχει προνόμια και έκπτωση σε συμμετέχουσες επιχειρήσεις, μαζί με υπηρεσία επιστροφής χρημάτων μέσω του BuyWay365.
  • Kids section: Παρέχει πληροφορίες για προσβάσιμους χώρους που εξυπηρετούν παιδιά με αναπηρίες συμπεριλαμβανομένων πάρκων και γυμναστηρίων.
  • Ablebook Portal: Επιτρέπει σε επιχειρήσεις και δημοτικές αρχές να διαχειρίζονται τις καταχωρήσεις τους στην εφαρμογή επιτρέποντας ενημερώσεις σχετικά με το περιεχόμενο, τις ώρες λειτουργίας και τις εικόνες, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

Στόχος η εφαρμογή να καλύψει κάθε μορφή αναπηρίας

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά την ανάπτυξη της πλατφόρμας του AbleBook και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σήμερα;

Αναντίρρητα ως μια νεοφυής επιχείρηση ήρθαμε αντιμέτωποι με αρκετές προκλήσεις τις οποίες θα έπρεπε να ξεπεράσουμε για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας.

Καταρχάς ένας βραχνάς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελεί η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Έτσι και εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση καθώς και να κατορθώσουμε να πείσουμε τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στην εφαρμογή μας εξηγώντας τους τα οφέλη που έχουν προχωρώντας σε αυτήν την συνεργασία.

Όμως κατορθώσαμε σε διάστημα ενός χρόνου να εντάξουμε πέραν των 80 επιχειρήσεων. Ακόμη ήρθαμε αντιμέτωποι με την πρόσβαση σε δεδομένα κάτι που δυσκόλεψε το έργο μας.

Καταρχάς δεν υπήρχαν καταγεγραμμένοι οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ, έτσι συλλέξαμε τα δεδομένα από κάθε Δήμο και δημιουργήσαμε το δικό τους Ablebook Portal δηλαδή την πρώτη βάση δεδομένων για δημόσιους χώρους στάθμευσης των ΑμεΑ.

Επίσης στην Κύπρο δεν υπάρχουν δημογραφικά στοιχεία όσον αφορά τις διάφορες μορφές αναπηρίας. Ωστόσο, μέσω της εφαρμογής μας, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να μας δίνουν δημογραφικά στοιχεία και την μορφή αναπηρίας εάν έχουν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα για εμάς, είναι η εφαρμογή της Ablebook να καλύψει κάθε μορφή αναπηρίας παρέχοντας σε όλους ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

Αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών όπου θα καλύψουν όλο το φάσμα των αναπηριών.

Επίσης ακόμη μια πρόκληση για εμάς αποτελεί η επέκταση της πλατφόρμας στο εξωτερικό.

Έχοντας μια καινοτομία για την Κύπρο έχουμε θέση ως βραχυπρόθεσμο στόχο μας να εισέλθουμε και στην παγκόσμια αγορά.

«Αισθάνονμαι μέρος μιας κοινότητας που αγωνίζεται για ισότητα»

Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία ως μέλος της ομάδας AbleBook και ως άτομο με αναπηρία;

Ως μέλος της ομάδας AbleBook και ως άτομο με αναπηρία, η εμπειρία μου είναι μοναδική. Η δυνατότητα να συνεισφέρω στη δημιουργία μιας εφαρμογής που αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία με κάνει περήφανο.

Καθώς έχω την προσωπική εμπειρία με τις προκλήσεις και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ικανότητες, μπορώ ανεπιφύλαχτα να συνεισφέρω την κατανόηση και την ευαισθησία στην ανάπτυξη λύσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.

Η συμμετοχή μου στην ομάδα με έχει επίσης εκπαιδεύσει και εμπνεύσει να σκέφτομαι δημιουργικά και καινοτόμα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εφαρμογή μας προς όφελος των μελών μας.

Επιπλέον, η εργασία μου στην AbleBook, μου έχει δώσει την ευκαιρία να εργαστώ και να αποκτήσω μια επαγγελματική στέγη. Παράλληλα, μου δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστώ με τον Συμεών Στυλιανού όπου μοιράζεται το ίδιο πάθος όσον αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης και της ισότητας για τα ΑμεΑ.

ablebook

Μαζί και μέσα από σκληρή δουλειά κατορθώσαμε να φέρουμε την Ablebook στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας μας, στο πλευρό μας ήταν αρκετοί συνεργάτες μα και φίλοι, που τους ήμαστε πραγματικά ευγνώμων για την αγάπη τόσο και την στήριξη τους.

Συνοψίζοντας, η εμπειρία μου στην ομάδα της AbleBook είναι μια απολύτως εμπλουτιστική εμπειρία, καθώς με διδάσκει, με εμπνέει, και με κάνει να αισθάνομαι σημαντικό μέρος μιας κοινότητας που αγωνίζεται για την ισότητα και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Ποιες βραβεύσεις έχετε αποσπάσει μέχρι στιγμής;

Αρχικά, έχουμε επιβραβευτεί με τρία βραβεία μέχρι τώρα, που κατοχυρώνουν το έργο που επιτελείται στην Ablebook, για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από μια ισότιμη και προσβάσιμη κοινωνία.

Η πρώτη μας βράβευση προήλθε από το ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) στο πλαίσιο των Βραβείων Νέων Επιχειρηματιών «Γε’ Νέο Επιχειρείν», στην κατηγορία «Κοινωνική Προσφορά» για το έτος 2023.

Ακόμη μια μεγάλη μας επιτυχία προήλθε στο πλαίσιο των φετινών Βραβείων Καινοτομίας του Οργανισμού Εργοδοτών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων (ΟΕΒ), όπου η Ablebook κατέκτησε το Βραβείο για την κατηγορία «Κοινωνική Καινοτομία» για την εξαιρετική της συνεισφορά στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.

Τέλος στα Βραβεία Νεολαίας 2024 από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου έχουμε βραβευτεί στην κατηγορία «Εξαλείψεις Κοινωνικών Διακρίσεων».

«Να αυξήσουμε την επίδραση και κάλυψή μας»

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας προοπτικές και σχέδια για το AbleBook App;

Μιλώντας για μέλλον, το οραματίζομαι ως μια συνεχή διαδικασία επέκτασης γεμάτη καινοτόμες λειτουργίες όπου θα ενισχύσουν περαιτέρω για την προσβασιμότητα και την υποστήριξη προς τα άτομα με αναπηρία.

Αναμφίβολα, στόχος μας είναι η εφαρμογή της Ablebook να πάρει την ονομασία «ως το πρώτο ψηφιακό εργαλείο» όπου θα βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία και κατ’ επέκταση ισχύοντας αυτό και για τις ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν στην κοινωνία και να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους γύρω τους μέσω της πρόσβασης τους σε όλα τα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Ο σχεδιασμός ωστόσο για την επίτευξη του στόχου μας, περιλαμβάνει την διασύνδεση των υπηρεσιών μας σε περισσότερες από μία περιοχές, την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών για να ατομικεύσουμε ακόμη περισσότερο την εμπειρία χρήστη.

Τέλος, τη δημιουργία συνεργασιών με περισσότερες επιχειρήσεις και Δήμους για να αυξήσουμε την επίδραση και την κάλυψή μας.

Αυτή η στρατηγική προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η Ablebook όχι μόνο θα αναπτύσσεται ως εταιρεία αλλά θα συμβάλλει σημαντικά στο να καταστεί η κοινωνία πιο συμπεριληπτική προς τα άτομα με αναπηρία.

«Η κοινωνία θα πρέπει να αγκαλιάζει κάθε μέλος της»

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στο κοινό σχετικά με τη σημασία της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία;

Η σημερινή κοινωνία και ειδικότερα σε μια δημοκρατική χώρα, πρέπει να είναι αυτή που δίνει σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες να ζήσουν τόσο ποιοτικά αλλά και να δημιουργήσουν, να προσφέρουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους τόσο σε γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες.

Ωστόσο η κοινωνία θα πρέπει να προοδεύει και να τους αγκαλιάζει τόσο αυτούς, αλλά και κάθε μέλος της. Η διαφορετικότητα η όποια συμπίπτει με την μοναδικότητα αποτελούν ως βάση στο να μας διαμορφώσουν ως ανθρώπους και κοινωνικά όντα.

Ακόμη, η αναπηρία δεν αποτελεί τοίχος αποκλεισμού, αλλά είναι η πρόκληση ανάμεσα στα πραγματικά θέλω μας τα όποια θα καθορίσουν την δική μας πορεία.

Επίσης, η διαφορετικότητα θεωρείται ίσως το πιο δύσκολο μονοπάτι στην ζωή, αλλά το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω εκ μέρους της δικής μου εμπειρίας, είναι ότι πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με την δική μας ιδιαιτερότητα, και να την αφήσουμε να αγκαλιάσει την πορεία της ζωής μας, εμπιστεύοντας τόσο την διαδικασία αλλά και την δύναμη που πηγάζει από μέσα μας.

Όσοι είναι συμπάσχοντες στον αγώνα μου, είναι αδιαμφησβήτητα οι πιο δυνατοί και ίσως οι πιο ικανοί απέναντι στην ανθρωπότητα διότι κρύβουν μέσα τους μεγαλείο ψυχής.

Δειτε Επισης

Ανεβάζουν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι της «Larnaca Public Transport»-Προχωρούν σε 24ωρη απεργία
Ένατος αγώνας δρόμου ΑΛΦΑΜΕΓΑ RUN AS ONE στις 20 Οκτωβρίου και με στόχο να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ συμμετοχών
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο