powered by

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα της PwC το 2024 για την οδηγία CSRD-Πόσο έτοιμες είναι οι εταιρείες

Σχεδόν τα 2/3 (63%) των εταιρειών δηλώνουν πολύ ή εξαιρετικά σίγουρες ότι θα είναι έτοιμες να υποβάλουν εκθέσεις στο πλαίσιο της νέας οδηγίας της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα της PwC το 2024 για την οδηγία CSRD.

Η παγκόσμια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 500 ανώτερα στελέχη και επαγγελματίες του επιχειρηματικού τομέα συμπεριλαμβανομένων των ηγετών στον τομέα της οικονομίας, της βιωσιμότητας και των κινδύνων, διαπίστωσε ότι η οδηγία της ΕΕ, η οποία θα επηρεάσει περίπου 50.000 εταιρείες, έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Περισσότερα από τα ¾ (79%) των εταιρειών με έδρα εκτός της ΕΕ και 74% με έδρα εντός της ΕΕ πιστεύουν ότι η CSRD οδηγεί ή θα οδηγήσει την ηγεσία της εταιρείας να λάβει υπόψη της τη βιωσιμότητα στη λήψη αποφάσεων σε μεγαλύτερο βαθμό.

Το 75% των ερωτηθέντων από εταιρείες με έδρα σε 38 χώρες και επικράτειες, σχεδιάζει ήδη να υποβάλει έκθεση σε ενοποιημένο επίπεδο ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων εκτός ΕΕ.

Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν εμπιστοσύνη γύρω από την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν εμπόδια στην εφαρμογή. Η μεγαλύτερη ανησυχία που αναφέρθηκε είναι η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των δεδομένων (59%).

Μόνο το 1/5 των εταιρειών που πρόκειται να υποβάλουν έκθεση κατά το οικονομικό έτος 2025 έχουν επικυρώσει τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα των δεδομένων για τις γνωστοποιήσεις τους.

Επιπλέον, λιγότερο από το 60% του συνόλου των ερωτηθέντων έχουν εμπλέξει την τεχνολογία όπως την χρησιμοποιούν στην λειτουργία τους, αν και οι περισσότεροι ερωτηθέντες σχεδιάζουν να το πράξουν, και οι περισσότερες εταιρείες δεν χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία ή τεχνολογία.

Τα λογιστικά φύλλα είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται πιο συχνά (74%), σε σύγκριση με το 26% που χρησιμοποιεί την κεντρική αποθήκευση δεδομένων βιωσιμότητας (π.χ. μια δεξαμενή δεδομένων) και το 20% που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, αν και περισσότεροι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία στο μέλλον.

Τα εμπόδια εφαρμογής πέραν των δεδομένων εξακολουθούν να υφίστανται

Παρά τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, ιδίως για τις εταιρείες που πρόκειται να υποβάλουν έκθεση κατά το οικονομικό έτος 2025 (72%), λιγότερες από τις μισές έχουν ολοκληρώσει τις βασικές δραστηριότητες, όπως η επιβεβαίωση των επιλογών που αφορούν την υποβολή των εκθέσεων (39%), η διπλή αξιολόγηση της ουσιαστικότητας (38%) και η επικύρωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων (20%).

Παρ' όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν ολοκληρώσει τις δραστηριότητες σε πρώιμο στάδιο είναι πιο πιθανό να αισθάνονται την σιγουριά ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υποβολής των εκθέσεων.

Ενώ οι ερωτηθέντες έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση για θέματα που περιλαμβάνονται γενικά στις υφιστάμενες γνωστοποιήσεις, όπως το εργατικό δυναμικό (75%), η επιχειρηματική συμπεριφορά (75%) και η κλιματική αλλαγή (60%), είναι πολύ λιγότερο σίγουροι για την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υποβολής των εκθέσεων για λιγότερο γνωστά θέματα, όπως η βιοποικιλότητα (35%), η ρύπανση (43%) και οι εργαζόμενοι στην αξιακή αλυσίδα (44%).

Η βιωσιμότητα ανεβαίνει στην ατζέντα της ηγεσίας

Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 76% πιστεύει ότι η CSRD έχει οδηγήσει ή θα οδηγήσει τις ηγεσίες των επιχειρήσεων να εξετάσουν τη βιωσιμότητα στη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του 59% που δηλώνει ότι η βιωσιμότητα εξετάζεται ήδη σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της CSRD, και του 17% που δηλώνει ότι θα εξεταστεί.

Οι εταιρείες αναμένουν ότι θα προκύψει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικού οφέλους από την CSRD.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς (51%) αναμένουν ότι τα οφέλη σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό θα περιλαμβάνουν καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις, το 49% αναμένει βελτιωμένη δέσμευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και το 48% καλύτερο μετριασμό των κινδύνων.

Σχεδόν το 1/3 πιστεύει ότι η CSRD ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των εσόδων (28%) ή την εξοικονόμηση του κόστους (26%).

Οι προσδοκίες οικονομικών οφελών είναι υψηλότερες για τις εταιρείες που βρίσκονται πιο κοντά στην προθεσμία υποβολής των εκθέσεων, με το 38% των εταιρειών που πρόκειται να υποβάλουν τις εκθέσεις τους για το οικονομικό έτος 2025 να αναμένουν ότι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εσόδων και το 34% από την εξοικονόμηση κόστους.

Δειτε Επισης

Save the date: Ανακαλύψτε τη νέα εποχή στα ακίνητα στο 19ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης
Πρώτη αιμοδοσία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) για το 2025
TBWA\Entelia: 30 χρόνια δημιουργικότητας και ανατρεπτικών ιδεών
Ακόμα μια Έδρα ERA για το Ινστιτούτο Κύπρου
Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη