Ένα φυσικό πρόσωπο και δύο νομικά από την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ για Ρωσία

Άλλο ένα φυσικό πρόσωπο με κυπριακή υπηκοότητα και δύο εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο βρίσκονται στις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ την Τετάρτη (12/6).

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη νέες κυρώσεις σε περισσότερες από 300 νομικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα με στόχο να αποκόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συντήρηση της στρατιωτικής παραγωγής για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Στον επικαιροποιημένο κατάλογο του OFAC, συμπεριλαμβάνεται ο Bulat Akhatovich Yanborisov, ο οποίος εκτός από ρωσική υπηκοότητα κατέχει και κυπριακή.

Σύμφωνα με το ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, η εταιρεία Silk Way Rally Association, με έδρα τη Ρωσία, διοργανώνει έναν ετήσιο αγώνα ράλι εκτός δρόμου, που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η ρωσική μυστική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, χρησιμοποιεί ως βιτρίνα για επιχειρήσεις πληροφοριών.

Η GRU έχει βραβεύσει τον Bulat Akhatovich Yanborisov, τον επικεφαλής της Silk Way, για το έργο του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο Bulat φαίνεται να χρησιμοποιεί την περιουσία του στην Ευρώπη ως σημείο διέλευσης για αξιωματικούς της GRU.

Ο Bulat, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Silk Way, μαζί με τον γιο του Amir Bulatovich Yanborisov, φέρονται να χρησιμοποιούν την υλικοτεχνική υποδομή της Silk Way για την προμήθεια εξοπλισμού αντι-UAV και ραδιοηλεκτρονικού πολέμου για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Επιπλέον, στη λίστα με τις κυρώσεις μπήκαν και οι εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες Picotin Holdings Ltd και Sentimare Enterprises Ltd.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις σε αυτές τις εταιρείες συνδέονται με τον Vladimir Olegovich Potanin, έναν από τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ρωσίας, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Potanin βρίσκεται από τον Δεκέμβριο 2022 στη λίστα κυρώσεων.

Σήμερα, στη λίστα μπαίνουν τέσσερα ιδρύματα με έδρα το Λιχτενστάιν, τα Paloma Foundation, Spero Foundation, Natwin Foundation και Cafar Foundation, καθώς και οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οι Picotin Holdings Ltd και Sentimare Enterprises Ltd, και μία εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Sentimare Me Ltd, οι οποίες συνδέονται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο Potanin ήταν προηγουμένως ο τελικός πραγματικός δικαιούχος της Sentimare Enterprises Ltd και ότι τα ανήλικα παιδιά του κατέχουν σήμερα ισότιμα την Sentimare Enterprises Ltd μέσω των τεσσάρων ιδρυμάτων, το αμερικανικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι ο Potanin διατηρεί τον έλεγχο αυτών των ιδρυμάτων και των εταιρειών.

Ταυτόχρονα, οι Sentimare Me Ltd και η Picotin Holdings Ltd φέρεται να ανήκει ή να ελέγχεται από, ή να ενεργεί ή να υποτίθεται ότι ενεργεί για λογαριασμό ή εξ ονόματος, άμεσα ή έμμεσα της Sentimare Enterprises Ltd.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο