Το καμπανάκι Χρ. Πατσαλίδη στις τράπεζες για την φήμη τους-Κίνδυνος η δυσαρέσκεια της κοινωνίας
Μάριος Αδάμου 16:08 - 12 Ιουνίου 2024
Έκκληση προς τις τράπεζες να εξετάσουν τον κίνδυνο φήμης από τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας, απηύθυνε την Τετάρτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, σημειώνοντας πως έχει ήδη ενημερώσει για τον εν λόγω κίνδυνο τον Σύνδεσμο Τραπεζών.
Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας, και αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως «βλέπουμε την ψαλίδα ανάμεσα στα καταθετικά και τα δανειστικά επιτόκια να μικραίνει, με μικρούς μεν ρυθμούς, αλλά πάει προς την ορθή κατεύθυνση».
Παράλληλα και αφού είπε ότι «η Κύπρος είναι μία μικρή οικονομία και πολλές φορές οδηγείται σε ανισορροπίες ή φθάνει σε ισορροπία με αργούς ρυθμούς», υπέδειξε πως «ως αποτέλεσμα τούτου τα δανειστικά επιτόκια να κινούνται ανοδικά με υψηλούς ρυθμούς και τα καταθετικά επιτόκια να κινούνται ανοδικά με αργούς ρυθμούς».
- Διαβάστε επίσης: Χρ. Πατσαλίδης: Ενδιαφέρον τραπεζών για εξασφάλιση αδειών στην Κύπρο, βλέπουμε θετικά την Eurobank
Αυτό, εξήγησε, «δεν παρατηρείται μόνο στα επιτόκια, αλλά σε όλα». «Είναι μία μικρή οικονομία η Κύπρος και οι τιμές δεν προσαρμόζονται με την ταχύτητα που θα προσαρμόζονταν παραδείγματος χάριν στην Ευρώπη. Πέραν τούτου, υπάρχουν και στρεβλώσεις», επεσήμανε.
Την ίδια ώρα και αναφερόμενος στις θέσεις και ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες «να εξετάσουν τον κίνδυνο φήμης από το γεγονός ότι ίσως να μην επιδεικνύουν υψηλή κοινωνική ευαισθησία».
Αφού είπε πως «ο κίνδυνος φήμης έχει πολλές πηγές», διεμήνυσε ότι «μία τέτοια πηγή είναι και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας».
«Αυτό δεν μπορείς να το αγνοείς. Έχεις υποχρέωση να λαμβάνεις υπόψην όλους τους κινδύνους και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα», συνέχισε.
«Άρα το τι λέμε εμείς στις τράπεζες, είναι ότι θα ήταν καλά στις ενέργειές τους, στις συναλλαγές τους με τους πελάτες, τις χρεώσεις τους, τις τιμολογήσεις, να έχουν καλύτερη και πιο σφαιρική στρατηγική, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψην και οι κοινωνικές ευαισθησίες», εξήγησε σημειώνοντας πως «έχουμε ήδη ενημερώσει, συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τα έχουμε αναφέρει στις τράπεζες».
- Διαβάστε επίσης: «Αλτ» Διοικητή στην πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση απροσδόκητων κερδών τραπεζών-«Δεν είναι καλή ιδέα»
ΜΕΔ μικρών τραπεζών και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Ερωτηθείς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών τραπεζών και εάν υπάρχει πλάνο για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε πως «υπάρχει μία διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρών τραπεζών, ενώ και οι μικρές τράπεζες μεταξύ τους δεν έχουν τον ίδιο λόγο ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων».
Αυτό, υπέδειξε, «οφείλεται στο γεγονός πως επειδή είναι μικρές τράπεζες δυσκολεύονται στην πώληση χαρτοφυλακίων δανείων».
«Βλέπουμε μερικές πωλήσεις δανείων από μικρές τράπεζες, αλλά είναι περιορισμένες. Το τι προσπαθούν να κάνουν, είναι αξιοποιώντας την κερδοφορία και την σημερινή συγκυρία των επιτοκίων, προσπαθούν να επισπεύσουν την διαχείριση εκείνων των δανείων.
Είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσουν κραδασμούς στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων και να κινηθούν πιο γρήγορα προς τον εξορθολογισμό. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Είναι ένα ρίσκο και είναι εκεί», επεσήμανε.
Κληθείς, δε, να πει εάν ανησυχεί την Κεντρική Τράπεζα το μέγεθος των δανείων που διαχειρίζονται οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ο κ. Πατσαλίδης αφού είπε αυτά τα δάνεια ανέρχονται στα 21,5 δις ευρώ, ανέφερε πως «είναι ναι μεν ένα βαρίδι για την οικονομία, αλλά δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας».
«Εκείνο, όμως, που είναι ανησυχητικό και πρέπει να το προσέχουμε, είναι ότι αυτές οι εταιρείες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, διαθέτουν ακίνητα, τα οποία είναι προς πώληση στην αγορά. Θα μπορούσε να δημιουργηθούν συνθήκες έτσι ώστε για να πιεστούν οι τιμές των ακινήτων. Προς το παρόν δεν το βλέπουμε, αλλά είναι ένα ρίσκο», κατέληξε.