«Αλτ» Διοικητή στην πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση απροσδόκητων κερδών τραπεζών-«Δεν είναι καλή ιδέα»
Μάριος Αδάμου 15:01 - 12 Ιουνίου 2024
Την κάθετη αντίθεσή του με την πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή έκτακτου τέλους στα υπερκέρδη των τραπεζών, εξέφρασε την Τετάρτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι το όφελος.
Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως είχε συνάντηση με το ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα του παρουσίασε την πρότασή του.
- Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
«Είχαμε τη συνάντηση, τη συζητήσαμε, μας έστειλε την εισήγησή του και την μελετήσαμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «την έχουμε μελετήσει κι έχουμε τοποθετηθεί».
«Καταρχήν να πω ότι, η κοινωνική ευαισθησία είναι ευπρόσδεκτη. Δεν βρίσκω κάτι το κακό στο να δείχνει κάποιος κοινωνική ευαισθησία και να προσπαθεί να βοηθήσει κάποιες κοινωνικά αδύνατες ομάδες. Κι η εισήγηση του ΑΚΕΛ είναι αυτός ο φόρος να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό», συμπλήρωσε εκφράζοντας την ίδια ώρα την αντίθεσή του με την εν λόγω πρόταση.
Όπως είπε, «θεωρώ ότι είναι λανθασμένο, δεν ωφελεί την οικονομία ένας τέτοιος φόρος. Αντίθετα, την ζημιώνει».
«Ο φόρος δεν θα βοηθήσει»
Αιτιολογώντας τη θέση του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως «το ανεπιθύμητο εύρος μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων, θα πρέπει να τύχει διαχείρισης όχι μέσω μίας φορολογίας, αλλά μέσω μέτρων που θα επιλύσουν αυτό το πρόβλημα ή που θα βοηθήσουν στην απάμβλυνσή του προβλήματος», ενώ υπέδειξε πως «ο φόρος δεν θα βοηθήσει».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Πατσαλίδη, «όταν πλέον τα επιτόκια κινηθούν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, αυτό, το εντός των εισαγωγικών υπερκέρδος –παρότι δεν υπάρχει ένας τέτοιος όρος στα οικονομικά- θα πάψει να υφίσταται».
«Τέτοιες ad hoc και έκτακτες φορολογίες προκαλούν παρανέργειες στην οικονομία, χωρίς να προσφέρουν λύσεις», διεμήνυσε υπογραμμίζοντας ότι «η όποια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι προβλέψιμη, πρέπει να είναι προϊόν ολιστικής μελέτης».
«Σήμερα γίνεται μελέτη από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη φορολογική μεταρρύθμιση κι είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να εστιάσουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να συμμετάσχουμε και να διαβουλευθούμε έτσι ώστε στο τέλος να πετύχουμε ένα φορολογικό μετασχηματισμό, ο οποίος είναι σωστός για την κυπριακή οικονομία στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση και όχι ad hoc φορολογίες», επεσήμανε περαιτέρω.
Εξαρτόμαστε από ξένες επενδύσεις
Επιπρόσθετα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπενθύμισε ότι η κυπριακή οικονομία εξαρτάται από τις επενδύσεις και ειδικότερα από επενδύσεις του εξωτερικού.
«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας μεταξύ του ξένου επενδυτή και του Κύπριου επενδυτή, βάζοντας κάποιον απρόβλεπτο φόρο. Και δεν μπορεί να μπει ξαφνικά στην εξίσωση, διότι απαξ και τον βάλεις, πλέον θα υπάρχει πάντα εκεί στο μυαλό των επενδυτών και πάντα θα υπάρχει ένα κόστος που θα προσθέτει στην εξίσωση της απόφασής τους ως προς το εάν θα επενδύσουν ή όχι», τόνισε.
Επομένως, υπέδειξε ο κ. Πατσαλίδης, «αυτό το κόστος στο τέλος το πληρώνει ο καταναλωτής, το πληρώνει ο δανειζόμενος. Οι τράπεζες θα το μετακυλήσουν εκεί και είναι πάρα πολύ φυσιολογικό», προειδοποίησε.
Επίσης, συνέχισε, «οι τράπεζες σε ώρα ανάγκης μπορεί να δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια, εάν το φορολογικό καθεστώς είναι άγνωστο προς τον επενδυτή».
Συνεπώς, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, «η επιβολή έκτακτης φορολογίας θεωρώ ότι δεν είναι καλή ιδέα, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, διότι δημιουργεί στο τέλος της ημέρας μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι όφελος».
Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Πατσαλίδης αφού είπε ότι σε κάποιες χώρες έχει όντως επιβληθεί έκτακτη φορολογία, τόνισε πως «στις πλείστες απεσύρθη, ενώ σε κάποιες υπάρχουν παρενέργειες ή/και αύξησαν οι τράπεζες τις χρεώσεις τους».
«Το ΑΚΕΛ λέει ότι ‘εγώ θα προσπαθήσω να βάλω όρο να μην αυξήσουν τις χρεώσεις’, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Σε μία ελεύθερη οικονομία δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο», κατέληξε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.