Έτσι θα αναπτυχθoύν πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας-Οι στόχοι που θέτει η Κυβέρνηση

Στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, καθώς και του τριτογενούς τομέα, για ενίσχυση συγκριτικών πλεονεκτημάτων οικονομίας, στοχεύει η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, «το νέο αναπτυξιακό μοντέλο επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση και διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με την προώθηση τομέων παραγωγής και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ψηλή προστιθέμενη αξία στους οποίους η Κύπρος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα ή μπορεί δυνητικά να αναπτύξει νέα».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων και η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω της παροχής κινήτρων και άλλων μορφών στήριξης προς τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να προσανατολίζεται πλέον στις νέες κατευθύνσεις που θέτει η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες και τις τρέχουσες τομεακές εξελίξεις».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε πολιτικές περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.

Ανάπτυξη και διαφοροποίηση πρωτογενούς τομέα

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαφοροποίησης και εξέλιξης του νέου μοντέλου ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς της οικονομίας.

Έμφαση, σημειώνει, θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση της αγρο-τεχνολογίας και την προώθηση και ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας του τομέα με στόχο την ενίσχυση των συνεργειών.

Επίσης, συνεχίζει, πολύ σημαντική είναι η συνεργασία των φορέων του γεωργικού τομέα με ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης και άλλων ερευνητικών κέντρων, αφού μέσω αυτής θα επιτευχθεί η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και κατ’ επέκταση η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Πέραν των πιο πάνω, αυξημένη βαρύτητα δίνεται και στην ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, της υδατοκαλλιέργειας και της βιοκαλλιέργειας, μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων (εθνικών και ευρωπαϊκών) μέτρων στήριξης για ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης και ζήτησης κυπριακών προϊόντων στη Κύπρο και στο εξωτερικό.

Για το σκοπό αυτό, υποδεικνύει το υπουργείο Οικονομικών, «απαραίτητη είναι η εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή καινοτομιών, καθώς επίσης και η υλοποίηση του ‘Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027’ και του επιχειρησιακού προγράμματος ‘Θάλασσα, Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια 2021-2027’».

«Η κατοχύρωση της προέλευσης προϊόντων και η βελτίωση της σήμανσης των γεωργικών προϊόντων μέσα από την αναδιοργάνωση των διαδικασιών τυποποίησης και εμπορίας στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση της αειφόρου παραγωγής τροφίμων», επισημαίνει.

Παράλληλα, συνεχίζει, «η αξιοποίηση της αδρανούς γης στα ορεινά και ημιορεινά, με στόχο την αύξηση παραγωγής γεωργικών προϊόντων που σήμερα εισάγονται θα πρέπει να μελετηθεί, ενώ για τη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα, σημαντική είναι και η ενθάρρυνση νέων συνεργατικών σχημάτων στο πρότυπο των συνεταιριστικών μοντέλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Προαγωγή κυπριακής βιομηχανίας

Σε ό,τι αφορά τον δευτερογενή τομέα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η Νέα Βιομηχανική Πολιτική 2019-2030 στόχο έχει την ανάπτυξη μιας ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης βιώσιμης και ανταγωνιστικής κυπριακής βιομηχανίας, με ενισχυμένη συμμετοχή στο ΑΕΠ και με κύρια αποστολή την ανάπτυξη μοναδικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Για την προαγωγή της κυπριακής βιομηχανίας θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών και άλλων σύγχρονων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών του τομέα αυτού», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα, ακόμη, με το υπουργείο Οικονομικών, στήριξη θα πρέπει να δοθεί και για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των κυπριακών προϊόντων μέσω της Οικονομικής Διπλωματίας.

Επίσης, συμπληρώνει, «η ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα και ιδιαίτερα η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού κλάδου ελαφριάς παραγωγής με επικέντρωση σε τομείς πράσινης τεχνολογίας, γεωργικής τεχνολογίας (π.χ. βιομηχανία τροφίμων και άλλων προϊόντων γεωργικής προέλευσης) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας».

«Σημαντική παραμένει επίσης η στήριξη για μετάβαση της κυπριακής βιομηχανίας σε μία πράσινη οικονομία, μέσα από την προώθηση της κυκλικής οικονομίας», τονίζει.

Ενίσχυση τομέα υπηρεσιών

Αναφορικά με τον τριτογενή τομέα, το υπουργείο Οικονομικών υποδεικνύει πως ο τομέας των υπηρεσιών είναι ένας από τους βασικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας, με μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ και στα έσοδα του κράτους.

«Η ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της νέας στρατηγικής για την οικονομία της Κύπρου, η οποία στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, μέσω της προσέλκυσης διεθνών εταιρειών και της ενθάρρυνσης τους για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα, επίσης, με το υπουργείο Οικονομικών, σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Κύπρου αποφέρει ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την διεύρυνσή του σε νέους τομείς και αγορές.

«Η επέκταση της παραγωγικής βάσης υπηρεσιών θα πρέπει να περιλάβει επίσης την ανάπτυξη και εξαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης του τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech)», συνεχίζει.

Περαιτέρω υποδεικνύει ότι «η αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των επενδυτικών ταμείων, η διασφάλιση των υφιστάμενων και η διεύρυνση της βάσης των συμφωνιών στον τομέα της αποφυγής διπλής φορολογίας, η προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και ο εκσυγχρονισμός του νομικού, θεσμικού και φορολογικού

πλαισίου αποτελούν υποστηρικτικά μέτρα».

Επιπλέον, τονίζει, «στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, είναι ζωτικής σημασίας η επιτάχυνση της προσπάθειας ενίσχυσης των θεσμών και μηχανισμών ελέγχου προκειμένου να θωρακιστεί ο τομέας και να εξασφαλιστεί η ομαλή του ανάπτυξη».

Προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού

«Η διαφοροποίηση και διεύρυνση του τουριστικού τομέα και η παροχή ενός βελτιωμένου ποιοτικά, πιο προσβάσιμου, πιο πράσινου και πιο ψηφιακού και ανταγωνιστικότερου τουριστικού προϊόντος Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας», επισημαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών, «η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2035 παραμένει μεσοπρόθεσμος/μακροπρόθεσμος στόχος, με επικέντρωση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, την αναβάθμιση και περαιτέρω προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Σε ό,τι αφορά δράσεις μάρκετινγκ, αναφέρει, η επικέντρωση είναι στη διεύρυνση των αγορών με παράλληλη ανάπτυξη Στρατηγικής Προβολής και Προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος με σκοπό την ενίσχυση της διακριτής ταυτότητας του προορισμού.

«Σκοπός της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 20235 είναι εν τέλει, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του τομέα. Η υλοποίηση της νέας Στρατηγικής θα διασφαλίσει την καθιέρωση της Κύπρου ως ενός ολόχρονου, ποιοτικού, ψηφιακά έξυπνου, περιβαλλοντικά φιλικού και κοινωνικά ωφέλιμου τουριστικού προορισμού», τονίζει.

Αεροπορική συνδεσιμότητα και ναυτιλία

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, καίριας σημασίας παραμένει και η προσπάθεια ενίσχυσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες και γειτονικές χώρες, όπως και η αποτελεσματική λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, με σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση στοιχείων που θα διευκολύνουν τις δράσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πέραν των πιο πάνω, υπογραμμίζει, «έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση του τομέα της ναυτιλίας με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής ναυτιλίας και της συνεισφοράς της στην οικονομία της χώρας, καθώς και την εδραίωση της Κύπρου ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και ως αξιόπιστο διεθνούς εμβέλειας παράγοντα στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα».

«Η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Νηολογίου, η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του στόλου και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η προβολή αναμένεται να συμβάλουν στην στη διατήρηση του στόλου και την προσέλκυση νέων πλοίων στο Νηολόγιο με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής κατάταξης της Κυπριακής σημαίας», συμπληρώνει.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, «μεσοπρόθεσμο στόχο αποτελεί η περαιτέρω προώθηση της διατήρησης και βιώσιμης χρήσης των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων μέσω της υιοθέτησης μέτρων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και της υλοποίησης των σχετικών νομοθεσιών της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, «η ανάγκη ενίσχυσης της συνδεσιμότητας της Κύπρου έχει αναδειχθεί μέσα από τις επιπτώσεις της πανδημίας ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Δειτε Επισης

Οι τομείς με την μεγαλύτερη ανεργία στην Κύπρο και οι μεταβολές σε σχέση με πέρσι
Ανοδικά κινήθηκε την Τρίτη το ΧΑΚ
Την ανάγκη μετεξέλιξης της ΚΑΠ τόνισε η Μαρία Παναγιώτου στην άτυπη σύνοδο Υπ. Γεωργίας
Στα ΗΑΕ με θέματα ενέργειας, οικονομίας και επενδύσεων στις αποσκευές του ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Καταδικάζουν υπόνοιες σε βάρος τους οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΠΑΣΥΔΥ
Με οριακά κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βλέπει ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας για eWallet η Ελεγκτική Υπηρεσία-Τα ευρήματά της στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς
Ο Μάριος Κληρίδης νέο μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου-Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών
Το ακαδημαϊκό υπoβάθρο των δημοσίων υπαλλήλων... Σπουδασμένοι και με μεταπτυχιακό στην πλειοψηφία τους
Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας η Μαρία Παναγιώτου-Στο επίκεντρο η Κοινή Αγροτική Πολιτική