Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
InBusinessNews 14:51 - 08 Μαΐου 2024
Το 2023, η Κύπρος κατατάχθηκε 51η σε όρους ψηφιακής ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις 64 χώρες, σημειώνοντας πτώση έξι θέσεων σε σχέση με το 2022, όπως αναφέρεται σε έκδοση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το ΚΟΕ και η ΟΕΒ συμμετείχαν ως συνεργαζόμενοι φορείς στην σχετική έκδοση του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων IMD.
Η υποχώρηση στην κατάταξη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σχετίζεται με την επιδείνωση στη θέση της χώρας σε όλες τις υπό εξέταση κατηγορίες.
Η μεγαλύτερη επιδείνωση στη θέση της Κύπρου σημειώθηκε στην κατηγορία της ετοιμότητας για το μέλλον, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε και στην κατηγορία της γνώσης.
Το 2022 η Κύπρος βρισκόταν στην 45η θέση, το 2021 στην 43η θέση, το 2020 στην 40η θέση και το 2019 στην 54η θέση.
Αναφέρεται ότι την κατάταξη της Κύπρου το 2023 συνέχισαν να επιβαρύνουν ελλείψεις σε κριτήρια που είχαν επισημανθεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις και οι οποίες έχουν χειροτερεύσει περαιτέρω.
Οι χρόνιες αδυναμίες της Κύπρου αφορούν κριτήρια όπως: ποσοστό αποφοίτων θετικών επιστημών, καθαρές ροές ξένων φοιτητών, ποσοστό συνδρομητών κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης, επιχειρηματική ευελιξία, χρήση μεγάλων βάσεων δεδομένων και ανάλυσης από επιχειρήσεις, και μεταφορά γνώσης μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
Το 2023 η Κύπρος συνέχισε να συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες χώρες σε πτυχές όπως: ποσοστό απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, ποσοστό πληθυσμού με τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ποσοστό γυναικών στον πληθυσμό με τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η κατάταξη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας μετρά την ικανότητα και την ετοιμότητα των οικονομιών να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν ψηφιακές τεχνολογίες που οδηγούν σε βελτιώσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.
Η κατάταξη βασίζεται σε 54 κριτήρια που υπολογίζονται από επίσημες στατιστικές και στοιχεία από μια Έρευνα Γνώμης.
Τα κριτήρια ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: (α) γνώση δηλ. η ικανότητα κατανόησης αλλά και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, (β) τεχνολογία δηλ. οι δυνατότητες για ψηφιακή καινοτομία και (γ) ετοιμότητα για το μέλλον δηλ. η ικανότητα της οικονομίας να αξιοποιήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.