Εγκαίνια της πρώτης Βιβλιοθήκης Αντικειμένων «Library of things», στην εντός των τειχών Λευκωσία

Στις 31 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πρώτης Βιβλιοθήκης Αντικειμένων στην Κύπρο «Library of things», στο φυσικό χώρο της βιβλιοθήκης στην Οδό Λιασίδου 16-17 στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, δημοτικών υπηρεσιακών, εκπροσώπων κυβερνητικών τμημάτων, περιβαλλοντικών ΜΚΟ, συλλογικών συστημάτων, ΜΜΕ και άλλων ενδιαφερομένων μερών.

vivliothikiantikeimenon2

Η δανειστική βιβλιοθήκη αντικειμένων και η διαδικτυακή πλατφόρμα δανεισμού των αντικειμένων βρίσκεται σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο 2023 και λειτουργεί εθελοντικά από το ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο, με την υποστήριξη του Δήμου Στροβόλου. Αποτελεί μια από τις δράσεις της επιχειρησιακής καινοτόμου πρότασης κυκλικής οικονομίας, η οποίο υποβλήθηκε από τον ΜΚΟ ΚυκλΟικοδρόμιο και βραβεύτηκε στo πλαίσιo της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό έργο U-SOLVE (“Urban sustainable development SOLutions Valuing Entrepreneurship)” που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENI CBC MED.

vivliothikiantikeimenon3

Η πρωτοβουλία ενθαρρύνει την κοινή χρήση και τη βιωσιμότητα, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται μόνο περιστασιακά. Η ιδέα αυτή αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης, στην προώθηση της συνεργατικής κατανάλωσης και στην οικοδόμηση της αίσθησης της κοινότητας. Οι βιβλιοθήκες των αντικειμένων έχουν αποκτήσει δημοτικότητα σε διάφορες πόλεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ως ένας τρόπος προώθησης της βιωσιμότητας, της κοινοτικής δέσμευσης και της κοινής χρήσης πόρων. Συμβάλλουν σε έναν πιο συνεργατικό και λιγότερο απαιτητικό σε πόρους τρόπο ζωής.

vivliothikiantikeimenon5

Στόχος είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης και της συσσώρευσης αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούμε. Βασίζεται στην αρχή «δανείζω αντί να αγοράζω» και συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε και γενικά περιλαμβάνουν εργαλεία DIY, μηχανήματα κήπου, συσκευές κουζίνας, εξοπλισμό κατασκήνωσης, εξοπλισμό εκδηλώσεων και γενικά χρήσιμα οικιακά αντικείμενα.

vivliothikiantikeimenon6

Δειτε Επισης

Α. Χριστοδούλου: Τεράστιας σημασίας για ανάπτυξη της περιοχής ο δρόμος Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Συνάντηση ΕΤΕΚ-Αλέξη Βαφεάδη για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
Καθοριστικός μήνας ο Σεπτέμβρης για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς-Ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει ή όχι
Βελτίωση συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας με το κέντρο της πόλης-Αίτημα ΕΤΑΠ και ΕΒΕ για αστικές συγκοινωνίες
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας από την Gordian (pics)
Εξαγόρασε το Labs Tower και μπαίνει στην κυπριακή αγορά η Trastor-Παραμένει στην Globe Invest η διαχείριση
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων για τις κύριες επενδύσεις-Ετοιμάζονται οι όροι για τις προσφορές
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για αγορά οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών