Powered by

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο

Η έλλειψη ρευστότητας, η οποία αναστατώνει την παγκόσμια αγορά κακάο, αναγκάζει τους εμπόρους να καθυστερήσουν τις αγορές κόκκων από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι έμποροι ξεμένουν από μετρητά, καθώς το ράλι των τιμών του αγαθού, τους αναγκάζει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η αγορά περισσότερων κόκκων, όπως υποστηρίζει το Bloomberg, θα απαιτούσε την αντιστάθμιση των επενδύσεών τους στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί επενδυτές και εταιρείες παραγωγής σοκολάτας επιλέγουν να καθυστερήσουν τις αγορές κόκκων για την επόμενη σεζόν, όπως δήλωσαν ανώνυμα οι πηγές του πρακτορείου.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων προμηθειών, συνήθως πωλούν έως και το 80% της σοδειάς κακάο τους πριν από την έναρξη της συγκομιδής τον Οκτώβριο.

Οι λεγόμενες προθεσμιακές πωλήσεις επιτρέπουν στα έθνη να εγγυηθούν μια ελάχιστη τιμή που πρέπει να καταβληθεί στους καλλιεργητές κακάο, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η γήρανση των δέντρων και οι ασθένειες των καλλιεργειών έχουν μειώσει την παραγωγή αυτή τη σεζόν, αναγκάζοντας και τις δύο χώρες να καθυστερήσουν τις παραδόσεις των κόκκων.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά χάνουν την εμπιστοσύνη τους όσον αφορά την τήρηση των προθεσμιακών συμβολαίων εκ μέρους των χωρών αυτών, ενώ υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος της επόμενης σοδειάς, άλλος ένας λόγος για τον οποίο πολλοί επέλεξαν να αναβάλουν τις αγορές.

Η αγορά του κακάο αντιμετωπίζει ελλείψεις για τρίτη χρονιά και μια κρίση ρευστότητας που την ωθεί σε αυξημένη διακύμανση των τιμών. Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν φέτος και εκτινάχθηκαν πολύ πάνω από τα 11.000 δολάρια/τόνο, καθιστώντας το κακάο πιο ακριβό από τον χαλκό.

Πάραυτα, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατέγραψαν μείωση έως και 27%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη διήμερη διόρθωση στα ιστορικά.

Ορισμένες μικρομεσαίες εταιρείες έχουν ήδη αναγκαστεί να σταματήσουν τις συναλλαγές τους, καθώς η πρόσβαση στη χρηματοδότηση γίνεται δυσκολότερη λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου από τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους φοβούνται τις αθετήσεις δανείων και την πτώχευση των εταιρειών αυτών.

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για... ανακωχή ΗΠΑ και Κίνα-Ολοκλήρωσαν την εμπορική συμφωνία που διαμορφώθηκε στην Γενεύη
Έτοιμη για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η Ε.Ε.-«Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι»
Γερμανία: Υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος λόγω αυξημένης προθυμίας για αποταμίευση
Η Shell διαψεύδει τα σενάρια εξαγοράς της BP-«Καμία πρόθεση για πρόταση»
Χρυσός: Κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Fed-Στα 3.340 δολάρια η ουγγιά
O Τραμπ θα ανακοινώσει πρόωρα τον αντικαταστάτη του Πάουελ-Πιέσεις στο δολάριο
Κίνα: Επενδύει στην κατανάλωση για να ενισχύσει την οικονομία
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ευρώ-Πλησιάζει το όριο του 1,2 δολαρίου
Ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με ώθηση από υβριδικά και EVs
Bloomberg: Έτοιμη για αντίποινα η Ε.Ε. εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βασικούς δασμούς