Powered by

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία

Το σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος ως χώρα που στηρίζει το οικονομικό της μοντέλο στην παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να αγωνιστεί για διατήρηση του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος που είναι η χαμηλή φορολογία, έστειλε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ)-τέως υπουργός Οικονομικών-, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας ενώπιον CEOs και υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών μεγάλων εταιρειών, οργανισμών και οικονομικών φορέων του τόπου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αποτύπωσε με απόλυτη ευκρίνεια τις θέσεις του σε ό,τι αφορά την οικονομία και το επιχειρείν, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες επί των οποίων, σε περίπτωση εκλογής του, θα εστιάσει και θα εργαστεί ως ευρωβουλευτής.

Η εταιρική φορολογία

Αναφερόμενος ειδικότερα στις συζητήσεις που αναπτύσσονται εντός της Ε.Ε. για αύξηση και καθορισμό ενιαίας εταιρικής φορολογίας, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός με διαφορετικές εταιρικές φορολογίες και με την άποψη πως αυτό είναι κάτι που διαταράσσει την ομαλή διεξαγωγή των επενδύσεων.

Όπως αρχικά εξήγησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., γίνονταν συζητήσεις ακόμη και για ομοιογενή φορολογική εναρμόνιση σε εταιρικό επίπεδο, ενώ αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για μια ενιαία φορολογική βάση, αλλά και για ένα μίνιμουμ εταιρικό φόρο σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Εκτιμώντας ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, και εκφράζοντας ακριβώς την διαφωνία του με την άποψη ότι οι διαφορετικές φορολογίες αποτελούν στρέβλωση του ανταγωνισμού, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε πως η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Ε.Ε. δεν προβλέπει καμία ομοιογένεια για θέματα εταιρικής φορολογίας, καθώς και ότι με βάση την οικονομική θεωρία, αυτό που αποτελεί στρέβλωση είναι η υψηλή φορολογία.

Για να τονίσει περεταίρω, πως δεν είναι οι χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που πρέπει να τον αυξήσουν, αλλά οι χώρες με υψηλό φορολογικό συντελεστή που πρέπει να εξετάσουν αν μπορούν να τον μειώσουν.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής επισήμανε πως οι συζητήσεις για την εταιρική φορολογία θα ενταθούν και θα καταστούν πιο καίριες από ποτέ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα και του κόστους της πράσινης μετάβασης.

Όπως εξήγησε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πράσινη μετάβαση-πέραν των ζητημάτων ανταγωνιστικότητας που προκύπτουν-, θα στοιχίσει 350 δις ευρώ, ενώ στην Κύπρο, το 0.2% των ρύπων της Ε.Ε. θα στοιχίσει δύο με τρία δις ευρώ, πέραν των δαπανών για τις οποίες η χώρα προνόησε ή στις οποίες χρειάζεται να προβεί.

«Μια εύκολη λύση την οποία προωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε, «είναι η αύξηση και της εταιρικής φορολογίας», επισημαίνοντας, μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν φωνές για αυξημένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα εταιρικής φορολογίας.

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής, θα παλέψει ώστε το Ευρωκοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου σήμερα είναι μόνο συμβουλευτικός επί του ζητήματος, να μην έχει τον επιζητούμενο από συγκεκριμένες κατευθύνσεις αυξημένο ρόλο σε θέματα φορολογίας.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τα πλεονάσματα

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα-και διατυπώνοντας την θέση πως η Κύπρος δεν μπορεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο-, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε την ανάγκη, όπως ως χώρα παροχής υπηρεσιών διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, που είναι όπως διαμήνυσε και θεμιτό. Δηλαδή, την χαμηλή φορολογία.

«Αλλά για να διατηρήσουμε την χαμηλή φορολογία πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πετυχαίνουμε πλεονάσματα», σημείωσε, εξηγώντας ακριβώς πως η ύπαρξη πλεονασμάτων σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση στο επιχείρημα, από πλευράς Ευρωπαίων, ότι επειδή έχουμε χαμηλή φορολογία ίσως χρειαστούμε, κατ’ αντίστοιχο του 2013 τρόπο, bail-out.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, η ύπαρξη πλεονασμάτων είναι εκείνη η οποία θα μας επιτρέψει να πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε την όποια βοήθεια.

«Γι’ αυτό και εγώ, δεν είναι επειδή είμαι ένας ακραίος νεοφιλελεύθερος που θέλω να βγάζω πλεονάσματα της κεντρικής κυβέρνησης, είναι για να μπορώ να πω ότι δεν σε έχω ανάγκη και ότι η φορολογία είναι ένα δικό μου εθνικό όπλο και δεν σου το παραχωρώ με τίποτα», διαμήνυσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο κώδωνας του κινδύνου…

Σημειώνεται πως νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης και συζήτησής του με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα πλεονάσματα που παρουσιάζονται σήμερα, υποδεικνύοντας πως δεν είναι αυτά τα οποία πρέπει να είναι, αλλά πλεονάσματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι την τελευταία του χρονιά ως υπουργός Οικονομικών παρέδωσε στην κεντρική κυβέρνηση(σ.σ. που είναι χωρίς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων-και όχι στην γενική κυβέρνηση-), πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ.

«Την επόμενη χρονιά», επισήμανε με νόημα, «η κεντρική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο χωρίς κρίση, η κεντρική κυβέρνηση παρουσίασε έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ».

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή