Powered by

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο-Ώθηση από τον τομέα των υπηρεσιών

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο του 2024 το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η άνοδος του ΔΟΣ ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών. 

Η βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες τον Μάιο, προστίθεται, προήλθε από θετικότερες αξιολογήσεις για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου τριμήνου.

Σημειώνεται ότι η μικρή πτώση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο οφείλεται στην περαιτέρω επιδείνωση των αξιολογήσεων για τις πρόσφατες πωλήσεις, αλλά και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η αποδυνάμωση του κλίματος στις κατασκευές ήταν αποτέλεσμα αρνητικότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και πιο συγκρατημένων προσδοκιών για τον αριθμό των εργαζομένων.

Το κλίμα στη μεταποίηση παρέμεινε αμετάβλητο στα επίπεδα Απριλίου, αφού η χειροτέρευση της τρέχουσας κατάστασης (τρέχουσες παραγγελίες, τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων) αντισταθμίστηκε από την ενδυνάμωση των προσδοκιών για την παραγωγή. 

Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά τον Μάιο. Οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές τον Μάιο παρουσιάστηκαν κάπως πιο διστακτικοί, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, ως προς το ενδεχόμενο να προβούν σε δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες. 

Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε τον Μάιο, ως αποτέλεσμα χαμηλότερης αβεβαιότητας ανάμεσα σε καταναλωτές, καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών. 

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δειτε Επισης

Δημήτρης Σκουρίδης: Το όραμα της Κύπρου και ο οδικός χάρτης για την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογική καινοτομία
CADMOS-2: Σε διαβούλευση το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Κύπρο με τον Λίβανο-Προσέλκυση επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η ισχυρή οικονομία χρειάζεται ισχυρή επιχειρηματικότητα-Πρέπει να την τιμούμε(vid)
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Κύπρο για αξιολόγηση του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»Επισκέψεις σε έργα σε Λεμεσό και Λάρνακα
Εκπροσωπεί την Κύπρο σε ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών ο Βαφεάδης
Επεκτείνει την παρουσία του στην αγορά το Bean Bar-Νέο κατάστημα στη Λάρνακα (pics)
Χρ. Αναγιωτός: Ο αντίκτυπος του τομέα της τεχνολογίας στην κυπριακή οικονομία-Τι καταδεικνύει η μελέτη της KPMG
Ο πρόεδρος της Πάφος FC Roman Dubov σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη-«Αυτή είναι η επενδυτική μας φιλοσοφία»
Περιμένει πράσινο φως για τις πράσινες φορολογίες από Κομισιόν η Κυβέρνηση-«Πριν καν ακόμα μιλήσει το ΑΚΕΛ...»
Απαντά στις αντιδράσεις στην Πάφο για τις μονάδες αφαλάτωσης ο Χριστοδουλίδης-«Ολιστική η προσέγγιση»