Λιμάνια, ενέργεια, χρηματοπιστωτικός τομέας στις βλέψεις του Κατάρ για επενδύσεις στην Κύπρο-Όλες οι πληροφορίες

Οι αυξημένες προσδοκίες της Κυβέρνησης και η μεγάλη σημασία που απέδιδε στην επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, κατά τη διάρκεια, τόσο της κατ’ ιδίαν συνάντησης όσο και κατά τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, στην παρουσία υπουργών και από τις δύο χώρες, ο Εμίρης του Κατάρ επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ενδιαφέρον του Εμιράτου για ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με την Κύπρο σε θέματα επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε ενδιαφέρον του Εμιράτου για επενδύσεις, κυρίως, σε λιμάνια, ενέργεια και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, εξέφρασε ακόμη το ενδιαφέρον του Κατάρ για να επενδύσει σε start up's εταιρείες που καταπιάνονται με τα θέματα τεχνολογίας, καθώς επίσης και στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών και του τουρισμού.

Μάλιστα, και προκειμένου αυτό το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε πράξη, αποφασίστηκε όπως συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, να αναλαμβάνει τον συντονισμό από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως πληροφορούμαστε, στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, ενώ αποφασίστηκε όπως σε έξι μήνες γίνει αποτίμηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, ώστε να μπουν σε τροχιά υλοποίησης επενδύσεις από πλευράς Κατάρ.

Κατά τις επαφές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα μεταξύ των δύο χώρων θα τεθούν επί τάπητος μία σειρά από ώριμα έργα στα οποία θα μπορούσε να επενδύσει το Κατάρ και θα γίνει εκτενής συζήτηση για αυτά, με στόχο να ξεκαθαριστεί ποια από αυτά ενδιαφέρουν τελικά το Εμιράτο και πώς μπορεί να τα υλοποιήσει ή να συμμετάσχει στην υλοποίησή τους.

Επί τάπητος και το λιμάνι Λάρνακας

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε λιμάνια, ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, μετά και τη λύση της σύμβασης του κράτους με την Kition.

Από κυβερνητικής πλευράς, μάλιστα, τονίστηκε στον Εμίρη του Κατάρ και στη συνοδεία του ότι το έργο είναι αρκετά ώριμο, καθώς και ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς αυτό θα προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι τέτοια έργα ενδιαφέρουν αρκετά τους Καταριανούς, διότι είναι μακροχρόνιας συνεργασίας, η οποία μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 80 με 90 χρόνια.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας

Στον τομέα της ενέργειας, πέραν του ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ και τη συμμετοχή της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Εμιράτου, Qatar Energy, στα τεμάχια 5 και 10, το Κατάρ θέλει να επεκταθεί και στη δημιουργία ενεργειακών υποδομών στην Κύπρο, όπως υποδομές για αποθήκευση ενέργειας και φωτοβολταϊκά.

Συνεπώς, οι επόμενοι μήνες κρίνονται πολύ σημαντικοί και δεν αποκλείεται ακόμη και πριν από το τέλος του έτους, το Κατάρ να αρχίσει να επενδύει σταδιακά στην Κύπρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κυβέρνηση σαφώς και αξιολογεί πολύ θετικά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Εμίρης του Κατάρ για να επενδύσει σε μεγάλα έργα και ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει πράξη.

88838

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο ο Μάκης Κεραυνός-Θα συμμετάσχει στις συνεδρίες του Eurogroup και του Ecofin
Refan: Ανοίγει κατάστημα στο Mall of Cyprus
Οι πέντε κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία και το βασικό σενάριο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Με ευρωπαϊκά ταμεία, κρατικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις πέραν των €3 δισ. για την πράσινη μετάβαση
Οι σκέψεις του Υπ. Οικονομικών... Προς έξοδο στις αγορές μετά τις αναβαθμίσεις, στόχος ένα δεκαετές ομόλογο
Σκιαγραφώντας το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Στο τοπ 50 παγκοσμίως
Μάκης Κεραυνός: Υπεύθυνη αντιμετώπιση ανάπτυξης, απασχόλησης και δημόσιων οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών: Αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης