Ξεχασμένοι από την Πολιτεία οι εκτοπισμένοι ξενοδόχοι-«Πικρία και απογοήτευση»

Πικρία, αλλά και απογοήτευση, επικρατεί στις τάξεις των εκτοπισμένων ξενοδόχων, οι οποίοι αναγκάστηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους, πολλές εκ των οποίων σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένες και αφημένες στον χρόνο.

Σε δηλώσεις του στον «Ξενοδόχο» ο Πρόεδρος Εκτοπισμένων Ξενοδόχων του ΠΑΣΥΞΕ, Στέλιος Μαυρίδης, τόνισε πως «δεν υπάρχει ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική».

«Εδώ και 50 χρόνια δεν υπήρξε καμιά προσφυγική πολιτική, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία, αλλά και γενικά. Πέραν από τους προσφυγικούς συνοικισμούς που έχουν ανεγερθεί, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει», πρόσθεσε υποδεικνύοντας ότι «δεν υπήρξε κανένα σχέδιο στήριξης των εκτοπισθέντων ξενοδόχων».

Όπως είπε, «αυτό μας προκαλεί πικρία και απογοήτευση», υποδεικνύοντας πως «ακούσαμε και ακούμε πολλά παχιά λόγια, αλλά, δυστυχώς, χωρίς περιεχόμενο».

Αναφορικά με την ανάπτυξη στις κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι έχουν κτιστεί πάρα πολλά καινούργια ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή τα περισσότερα και μεγαλύτερα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, δεν είναι ξενοδοχεία που ήταν πριν το 1974».

«Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή και δεν λειτουργούν, εκτός από δύο τα οποία λειτουργούν μόνο για τις οικογένειες των στρατιωτικών στα κατεχόμενα και δεν είναι για τουρίστες», επεσήμανε.

«Υποβάλαμε εισηγήσεις στην Κυβέρνηση»

Ερωτηθείς εάν ο Σύνδεσμος έχει υποβάλει πρόσφατα ή παλαιότερα εισηγήσεις για παροχή βοήθειας σε εκτοπισθέντες ξενοδόχους από το κράτος, ο κ. Μαυρίδης απάντησε θετικά.

«Μετά τα δημοσιεύματα πέρσι, σύμφωνα με τα οποία Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας αγόρασε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο, υποβάλαμε στην Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ορισμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει για μην πωλεί ο κόσμος την περιουσία του στα κατεχόμενα».

Έκτοτε, δυστυχώς, πρόσθεσε, «δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Ο μόνος που ενδιαφέρθηκε κάπως είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον ΠΑΣΥΞΕ για μία σειρά θεμάτων που αφορούν τα ξενοδοχεία. Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε συζήτηση και επί των προτάσεων που υποβάλαμε, χωρίς, όμως, να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Κατά τη συνάντηση, επίσης, ο κ. Κόμπος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη προσφυγική πολιτική μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Πρόεδρο των Εκτοπισμένων Ξενοδόχων του ΠΑΣΥΞΕ, «το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, μέχρι το 1996 ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού».

Από το 1996, συμπλήρωσε, «έχει αλλάξει η πολιτική και αντί να προτάσσεται το θέμα της Αμμοχώστου, η Αμμόχωστος μπήκε στη τελική λύση του Κυπριακού».

«Με γνώμονα τούτο, ανάμεσα στα πολλά που προτείναμε, είναι να επανέλθει ως προτεραιότητα το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και να μην αναμένουμε τη λύση του Κυπριακού. Κι αυτό, γιατί η λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει ποτέ», τόνισε.

Το King George στην Αμμόχωστο

Σημειώνεται πως, ο κ. Μαυρίδης είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου King George στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Πριν από την εισβολή του 1974, το ξενοδοχείο φιλοξενούσε αρκετούς επισκέπτες, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Σήμερα, όμως, πενήντα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, το ξενοδοχείο έχει έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση από τη θάλασσα.

Μιλώντας στον «Ξενοδόχο» κι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι επισκέφθηκε πολλές φορές το ξενοδοχείο του, πάντοτε με αισθήματα λύπης.

Ερωτηθείς εάν έκανε παλαιότερα σκέψεις για να λειτουργήσει ξενοδοχείο στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Μαυρίδης απάντησε αρνητικά.

«Προσωπικά έχω προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απώλεια χρήσης κι έχω δικαιωθεί. Έχει επιδικαστεί ποσό για απώλεια χρήσης όλης της περιουσίας μου, το οποίο, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει η Τουρκία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πρωτοπορεί η ΕΤΑΠ Πάφου-Μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής για την Τουριστική Πάφο
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Βελτιώνονται περαιτέρω οι παραλίες
ΕΤΑΠ Πάφου: Επιτυχή τα ανοικτά εργαστήρια Φυθκιώτικου Υφαντού
Αυτογνωσία: Η σημασία της στην τουριστική βιομηχανία
Ε. Λοϊζίδης: Η Πάφος μπορεί να μετατραπεί σε έναν ολόχρονο προορισμό
Glasshouse Lounge Restaurant: Μια Νέα Εποχή Γαστρονομίας και Κομψότητας
Αντώνης Πισσαρίδης: Χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα το μέλλον των ξενοδοχείων στα ορεινά δεν είναι ευοίωνο
Π. Κωνσταντίνου: Οι σχεδιασμοί για το Pernera Beach Hotel και η ανάγκη για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα
Στόχος η ένταξη και του Νοεμβρίου στην καλοκαιρινή σεζόν
ΕΤΑΠ Πάφου: «Έξυπνος» και ο αιωνόβιος Δρύς της Φύτης