Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο λιμάνι και στην μαρίνα της Λάρνακας και πώς απαντά ο Βαφεάδης στην Kition

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την πλήρη μεταβίβαση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στο κράτος, μετά την χθεσινή απόφαση για λύσης της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε ότι από τα μεσάνυκτα η πύλη και η περιφέρεια του λιμανιού Λάρνακας πέρασε στον έλεγχο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ενώ το κράτος ανέλαβε και τη διαχείριση της μαρίνας Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, «αυτή τη στιγμή η Kition συνεχίζει να φορτώνει το πλοίο που συμμετέχει στην πρωτοβουλία ‘Αμάλθεια’ και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Αρχή Λιμένων θα αναλάβει, με βάση τον σχεδιασμό μας, την πλήρη διαχείριση του λιμανιού».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της μέρας, πιθανότατα προς το τέλος της, εκτός απροόπτου».

Σε ό,τι αφορά την μαρίνα Λάρνακας, ανέφερε πως η διαχείριση πέρασε στο κράτος και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ποιο Υπουργείο ή Υφυπουργείο θα αναλάβει τη διαχείριση.

«Είναι κάτι που το μελετάμε αυτή τη στιγμή και οι αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες, αλλά ήδη έχει περιέλθει στην κατοχή του κράτους η μαρίνα της Λάρνακας».

Κληθείς να αναφέρει εάν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς της Kition προς το κράτος, ο υπουργός Μεταφορών απάντησε αρνητικά. «Δεν είχαμε κάποια αντίδραση μέχρι στιγμής, πέραν της ανακοίνωσης της εταιρείας», πρόσθεσε.

Πώς απαντά στην Kition

Σε σχέση με τα όσα καταλογίζει στην Κυβέρνηση η Kition, ο κ. Βαφεάδης τόνισε πως «δεν καταλαμβαίνω τις κατηγορίες της Kition».

«Εμείς ενεργήσαμε σύμφωνα με τα όσα προνοούνται στη σύμβαση», υπέδειξε υπογραμμίζοντας ότι «από πλευράς μας δεν έχουμε παραβιάσει τη σύμβαση και θεωρούμε ότι ορθά λάβαμε την απόφαση που λάβαμε για λύση της σύμβασης».

Ερωτηθείς εάν έχουν ενημέρωση ή κάποια ένδειξη για προσφυγή της Kition στη δικαιοσύνη αναφορικά με τη λύση της σύμβασης, όπως η εταιρεία προανήγγειλε στη χθεσινή της ανακοίνωση, ο υπουργός Μεταφορών είπε πως «δεν είναι κάτι που μπορεί να γνωρίζουμε».

«Η κάθε εταιρεία έχει τα δικαιώματά της βάση της νομοθεσίας και του συντάγματος. Συνεπώς εναπόκειται στην ίδια εταιρεία τι θα πράξει», επεσήμανε.

Όσον αφορά τις εγγυητικές επιστολές, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

Δειτε Επισης

Βάζει πίεση για Great Sea Interconnector η Κομισιόν-Τα θέματα για τα οποία ζήτησε να ενημερωθεί
Δημήτρης Ζόππος: Έρχονται και άλλοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές στην 33East
Η κυπριακή startup BRAYN φέρνει επανάσταση στην εκπαίδευση σε μορφή τύπου Netflix
Ραφαέλα Ανδρέου: Η μαθηματικός που ακολούθησε το όνειρό της και έγινε tattoo artist
Το Υπ. Εσωτερικών για υπογραφές ΚΟΑΓ-Evamek Development: Μετουσιώνεται σε πράξη η ενιαία στεγαστική πολιτική
ΚΟΑΓ: Υπέγραψε με Evamek Development την πρώτη συμφωνία αξιοποίησης πολεοδομικών κινήτρων
Προς πώληση μεγάλα οικιστικά ακίνητα από την AstroBank
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Κ. Χατζηγιάννης: Να γίνει πιο σοβαρή μελέτη για την ηλεκτρική διασύνδεση, απαράδεκτες οι πιέσεις στην ΡΑΕΚ
Πώς μοιράζεται η πίτα των εξαγωγών-Η δυναμική και η αξία χαλλουμιού και φαρμάκων