Powered by

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Περνέρα στο Παραλίμνι-«Η κατάσταση είναι καταστροφική»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή Περνέρα, κρούει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή «ο τουρίστας δεν έχει πού να πάει για ψυχαγωγία ή για να απολαύσει άλλες υπηρεσίες».

Μιλώντας στην μηνιαία(σ.σ. Απριλίου) ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου», και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως «η μερική αναβάθμιση της πλατείας διήρκησε τέσσερα χρόνια με αποτέλεσμα η περιοχή Περνέρα να χάσει σημαντικό πελατολόγιο».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «υπήρχε μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά για τα ξενοδοχεία της περιοχής και έτσι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις».

«Πλήγμα δεχτήκαμε και από τον covid», συνέχισε, υποδεικνύοντας ότι «ως αποτέλεσμα όλων αυτών, εννέα ξενοδοχεία είχαν μείνει κλειστά αρκετό χρονικό διάστημα. Κάποια είναι ακόμη κλειστά, όπως και αρκετά εστιατόρια και καταστήματα».

Ερωτηθείς ποια ήταν η παρέμβαση της πολιτείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου είπε πως το 2023 ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, οι οποίοι επισκέφθηκαν επίσης την περιοχή για να δουν τα προβλήματα επί τόπου.

«Στη Βουλή πήγαμε τρεις φορές, εκ των οποίων τις δύο πριν από έναν χρόνο», συνέχισε.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, επεσήμανε, «μιλήσαμε για τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις, και σε κάπoιες περιπτώσεις, στην παρουσία του δημάρχου Παραλιμνίου».

«Τέθηκε κάτω ένα πρόγραμμα, ώστε να γίνουν ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και κατά την τελευταία συνάντηση παρουσιάστηκαν ενώπιον του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Τουρισμού Δρ. Κώστα Κωνσταντίνου και εκπροσώπου του Δήμου Παραλιμνίου. Πέραν από κάποια πολιτιστικά προγράμματα δεν ενεργοποιήθηκε κάτι πιο ουσιαστικό», συμπλήρωσε.

Τι προτείνουν

Κληθείς να πει τι πρότειναν οι ίδιοι, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως «ναι μεν έγινε μερική αναβάθμιση, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις».

Όπως εξήγησε, «η πλατεία δεν έχει χώρο στάθμευσης, ούτε χώρο για διεξαγωγή εκδηλώσεων», ενώ «δεν υπάρχουν ούτε στάσεις λεωφορείου και τα πεζοδρόμια σταματούν ως ένα σημείο». Επίσης, συνέχισε, ο φωτισμός είναι ανεπαρκής.

Σε αυτές τις συνθήκες και με τις εν λόγω υποδομές, υπέδειξε, «καλούνται να δουλέψουν οι ξενοδόχοι της περιοχής».

Ως ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, πρόσθεσε, «προτείναμε την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, επέκταση των πεζοδρομίων, δημιουργία στάσεων λεωφορείου και επέκταση ποδηλατοδρόμου και φωτισμού».

«Θεωρούμε επίσης απαραίτητη τη δημιουργία των θέσεων στάθμευσης και χώρου εκδηλώσεων. Άλλωστε, για να βελτιωθεί η επισκεψιμότητα τουριστών, πρέπει να γίνονται από τον Δήμο εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα», συμπλήρωσε.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική»

Την ίδια ώρα, και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τόνισε πως «η κατάσταση είναι καταστροφική για τους ξενοδόχους, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν».

«Η μη αναβάθμιση της Περνέρα δημιουργεί, συνεπώς, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: Ο τουρίστας δεν έχει πού να πάει για ψυχαγωγία ή για να απολαύσει άλλες υπηρεσίες. Το πρόβλημα της περιοχής είναι χρόνιο. Πλέον, η περιοχή φαίνεται σαν εγκαταλειμμένη. Οι συνθήκες για τους ξενοδόχους στο να δραστηριοποιηθούν οικονομικά δεν είναι καθόλου ιδανικές», υπέδειξε περαιτέρω.

Ερωτηθείς τι αναμένουν πλέον μετά και την τελευταία συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «αναμένουμε να μας καλέσουν ξανά στην αρμόδια Επιτροπή, ώστε να ενημερωθούμε για τις όποιες εξελίξεις και να τους πούμε από δικής μας πλευρά αν έχει αλλάξει κάτι».

Τέλος ο κ. Κωνσταντίνου, αφού ανέφερε ότι η περιοχή Περνέρα έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιος, μίας και είναι μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών του πρώτου ξενοδοχείου που άνοιξε τις πύλες του για ντόπιο και ξένο τουρισμό, απηύθυνε έκκληση στις τοπικές αρχές και την πολιτεία για «να συνδράμουν τα μέγιστα για ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση του τουρισμού μας».

«Η ανάπτυξη των υποδομών πρέπει να συνάδει και με την ανάπτυξη των επιχειρηματιών της κάθε επαρχίας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σε τι προσβλέπει για το «Larnaka Land of Tomorrow» και οι σταθεροί στόχοι του ομίλου Πετρολίνα
Αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Η έκκληση Χριστοδουλίδη στους υπουργούς
Αναβάθμιση μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας Τράπεζας Κύπρου από S&Ps-Ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση
Επεκτείνεται η επιδότηση στο ρεύμα και ο μειωμένος ΦΠΑ-Αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό
Η Philip Morris Cyprus θέλει να μετατρέψει την Κύπρο στην πρώτη smoke-free χώρα στην Ευρώπη
Άλφα Μέγα, Σκλαβενίτης, Lidl... Η κούρσα αρχίζει
Παίρνει την τελική του μορφή το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Πότε θα υποδεχθεί τους πρώτους του πελάτες(pics)
Ο τραπεζικός χάρτης της Κύπρου...Πώς και πόσο άλλαξε μέσα σε μια δεκαετία
Μετά τις απανωτές αναβαθμίσεις βγαίνει στις αγορές με επταετές ομόλογο η Κύπρος-Στόχος η άντληση €1 δις
Ενδυναμώνεται με νέους συνεταίρους η PwC Κύπρου-Τι δηλώνει ο Φίλιππος Σώσειλος