Αρνητική, αλλά και αναμενόμενη η εξέλιξη με Kition-Αγωνιούν για την μαρίνα και το λιμάνι οι Λαρνακείς

Ως εξέλιξη αρνητική, αλλά και συνάμα αναμενόμενη, προσεγγίζουν την απόφαση για λύση της σύμβασης μεταξύ κράτους και Kition για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, οι φορείς της πόλης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Νάκης Αντωνίου, ανέφερε πως «δεν ήταν ευχάριστη εξέλιξη ο τερματισμός από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της σύμβασης παραχώρησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ωστόσο με τα τεκταινόμενα των τελευταίων εβδομάδων, ήταν αναμενόμενη».

Πλέον, συνέχισε, το λιμάνι πάει στην Αρχή Λιμένων και «ελπίζω ότι η μετάβαση θα είναι ομαλή, ενώ και η μαρίνα θα πάει επίσης πίσω στο Κράτος».

Πρόσθεσε ότι «ως ΕΒΕΛ θα έχουμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας προκειμένου να συντονιστούμε για το τι γίνεται πάρα πέρα ενώ την Παρασκευή θα συναντηθούμε και με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη».

«Κρατάμε την υπόσχεση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη όσο και του Υπουργού Μεταφορών ότι η επένδυση θα γίνει με τον άλφα ή βήτα τρόπο, μπορεί να μην γίνει με την συγκεκριμένη μορφή αλλά μπορεί να εξευρεθεί κάποια άλλη». ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Αντωνίου «ο επιχειρηματικός κόσμος της Λάρνακας είναι έτοιμος να βοηθήσει και να συμμετάσχει σε αυτή την επένδυση για να προχωρήσουμε».

«Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών αρκετοί επενδυτές ενδιαφέρονται να μάθουν κατά πόσον υπάρχουν ώριμα έργα για να επενδύσουν στην Κύπρο και το έργο του λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας είναι ώριμο», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε ακόμα ότι «είμαστε αισιόδοξοι, θα τρέξουμε, έχουμε όραμα για την Λάρνακα, την πόλη μας η οποία θα πάει μπροστά, ό,τι και να συμβεί».

Απογοήτευση ΕΒΕ Λάρνακας-Τι ζητά από το κράτος
Απογοήτευση για τον τερματισμό της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, εκφράζει εξάλλου και σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας (ΕΒΕΛ).

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕΛ αναφέρεται στον τερματισμό από την Κυβέρνηση της συμφωνίας με την Kition Ocean Holdings Ltd και σημειώνει πως «ενημερωθήκαμε ότι από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας».

Προστίθεται ότι «μετά τα σημερινά γεγονότα, βασική έγνοια μας ως ΕΒΕΛ, είναι όπως το Υπουργείο και οι Κρατικές Υπηρεσίες διασφαλίσουν τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας στο λιμάνι-μαρίνα, χωρίς να επηρεάζονται οι προγραμματισμένες εργασίες των μελών-χρηστών. Επίσης να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρουσιαστεί καμιά καθυστέρηση στις φορτοεκφορτώσεις των πλοίων δημιουργώντας επιπρόσθετο κόστος και επιπλέον προβλήματα».

Το κράτος, συνεχίζει η ανακοίνωση «θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όλα τα θέματα τα οποία θα προκύψουν από την απόφαση αυτή».

Ως ΕΒΕΛ «ζητήσαμε μέσω του Προέδρου Δρ. Νάκη Αντωνίου, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Μεταφορών, συνάντηση με σκοπό να δούμε εφ’ όλης της ύλης την κατάσταση ως έχει και να μεταφέρουμε τις έντονες ανησυχίες και ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την σημερινή επαφή που είχαμε με τα μέλη μας. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά, και εκτός απροόπτου η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην παρουσία του Δημάρχου και άλλων φορέων της Λάρνακας».

Ακόμα, αναφέρεται, «ως ΕΒΕΛ δεν κρύβουμε της απογοήτευση μας για το ναυάγιο της επένδυσης. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε στην πορεία απτά θετικά αποτελέσματα τα οποία θα είναι εκείνα που θα διασφαλίζουν την πραγματοποίηση του έργου το οποίο θα είναι προς όφελος της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου».

Α. Βύρας: Αρνητική εξέλιξη

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σε γραπτή δήλωσή του, χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη τη λύση της σύμβασης, σημειώνοντας πως «ο Δήμος Λάρνακας, με τη συμβολή όλων των φορέων της πόλης, κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα κάθε δυνατή προσπάθεια και βοήθεια προκειμένου το έργο να συνεχιζόταν απρόσκοπτα».

«Λειτουργήσαμε με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, κάτι που έχουν αναγνωρίσει όλες οι πλευρές. Ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους και τον αρμόδιο Υπουργό για εξεύρεση λύσεων μπροστά στις δυσκολίες που προέκυψαν», τονίζει.

Γι’ αυτό, συνεχίζει, «ζητήσαμε ως Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν προέκυψε το ζήτημα της εγγυητικής».

«Μόλις ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη, ζητήσαμε από τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, η οποία έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή», υπογραμμίζει.

Όπως σημειώνει ο κ. Βύρας στη γραπτή δήλωση του «στη συνάντηση θα ζητήσουμε ενημέρωση και θα συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το έργο με νέα πλέον δεδομένα, θέση η οποία έχει εκφραστεί με τον πιο έντονο και επίσημο τρόπο, τόσο από τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η οποία θα μας βρίσκει όλους σύμφωνους».

Δειτε Επισης

Επί τάπητος οι προκλήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας-Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Προεδρικό
Πρεμιέρα στον θεσμοθετημένο διάλογο με το επιχειρείν-«Η επιχειρηματική κοινότητα είναι πρωταγωνιστής...»(pics)
Π.Σ.Ε.Π.Σ: Προχωρά στη δημιουργία Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας
Great Sea Interconnector: Στον αέρα τα €657 εκατ. από την Κομισιόν, σε αναμμένα κάρβουνα ο Παπαναστασίου
Επιπρόσθετες κυρώσεις από ΗΠΑ σε... μαυροπινακισμένους Κύπριους-Δείτε τον κατάλογο
ΕΝΙμέρωση που τερματίζει τον συναγερμό… Διαψεύδει τα περί αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ
Ετήσια αύξηση 1,1% στον δείκτη τιμών κατοικιών το πρώτο τρίμηνο 2024
Δύο επιχειρηματικά case studies που χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές ESG δίνουν το παράδειγμα
Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Κατάργηση της ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων για να πέσουν τα ενοίκια
Νέες ελκυστικές επιλογές οικιστικών ακινήτων σε Λάρνακα και Πάφο από την Altamira Real Estate