Τυροκόμοι: Να διαφυλάξουμε τον λευκό χρυσό και τις εξαγωγές €313 εκατ.-Αιτήματα και καμπανάκια ενόψει Προεδρικού

Κρίσιμης σημασίας αποδεικνύεται η συνάντηση της 4ης Ιουνίου στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του χαλλουμιού, καθώς η εξεύρεση ουσιαστικής και εφαρμόσιμης λύσης σε ένα φλέγον ζήτημα για την κυπριακή οικονομία κρίνεται απαραίτητη για την πορεία του ΠΟΠ προϊόντος.

Αποφασισμένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για διευθέτηση του ζητήματος, με τους τυροκόμους να ευελπιστούν ακόμα και την υστάτη στην κατάθεση σολομώντειας λύσης, προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να παραμείνει αλώβητο το ωφέλιμο για τον κλάδο και την οικονομία προϊόν.

Την ίδια ώρα, σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης αποδεικνύεται η πενταετής παράταση της δυνατότητας καθορισμού της αναλογίας της προέλευσης του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαλλουμιού, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, καθώς η μεταβατική περίοδος που σχετίζεται και με την ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι λήγει στις 9 Ιουλίου 2024.

Δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν το χαλλούμι
Το 13,3% των συνολικών εξαγωγών εγχώρια παραγόμενων προϊόντων κατέλαβαν οι εξαγωγές χαλλουμιού το 2023, ακολουθώντας τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία κατέλαβαν το 15,1% των συνολικών εξαγωγών.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Μάριος Κωνσταντίνου υπογράμμισε τη σημασία της διαφύλαξης του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της Κύπρου, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν τα €313 εκατ. το 2023, καθώς το χαλλούμι αποδεικνύεται ο λευκός χρυσός της Κύπρου με κομβική σημασία για την κυπριακή οικονομία.

tyrokomoikeve2

Θέση του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου είναι η ύπαρξη των προδιαγραφών για να μπορούν τα τυροκομεία να αγοράζουν όλο το γάλα που παράγεται στη Δημοκρατία, η διατήρηση της παραγωγής πέραν των 45.000 τόνων χαλλουμιού, μέσω των οποίων εισρέουν πέραν των €300 εκατ. από εξαγωγές, καθώς και η διαρκής διείσδυση του προϊόντος σε νέες αγορές.

Παράλληλα, οι τυροκόμοι εξηγούν τη σημασία της διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας όσων ασχολούνται με το χαλλούμι, από τη γεωργία, τις φάρμες, τα τυροκομεία και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του κλάδου (ζωοτροφές, φάρμακα, κτηνίατροι, ζωοτέχνες).

Οι προτάσεις των τυροκόμων ενόψει συνάντησης στο Προεδρικό
Ανάμεσα στις εισηγήσεις του Συνδέσμου είναι ο καθορισμός του ελάχιστου ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι στη λήξη της μεταβατικής περιόδου βάσει της πραγματικής διαθέσιμης ποσότητας της ξηράς περιόδου, καθώς και η ενεργοποίηση/αξιοποίηση των εμπορικών σημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η εφικτή ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι κυμαίνεται από 10% κατά τη χαμηλή περίοδο (Μέσα Αυγούστου-μέσα Φεβρουαρίου) μέχρι 22% κατά την υψηλή περίοδο.

Από το 2015 οι εντατικές προσπάθειες για αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος οδήγησαν σε αύξηση του γάλακτος κατά 56%, ενώ την ίδια περίοδο το χαλλούμι αναπτύχθηκε κατά 170%.

Η καταστροφική εφαρμογή του 51% σε αριθμούς
Καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή και τις εξαγωγές χαλλουμιού και κατ' επέκταση στην κυπριακή οικονομία θα έχει η ενδεχόμενη εφαρμογή του 51% αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι, ωθώντας ταυτόχρονα τους πελάτες από το εξωτερικό σε εναλλακτικά τυριά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου, μια τέτοια απόφαση θα είχε ως αποτέλεσμα να περισσέψουν 170 εκατ. λίτρα αγελαδινού γάλακτος, να μειωθούν κατά 60% τόσο η παραγωγή όσο και οι εξαγωγές χαλλουμιού, με ταυτόχρονη απώλεια τουλάχιστον €200 εκατ. από τις εξαγωγές, αλλά και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Η ενδεχόμενη δραματική μείωση του όγκου των εξαγωγών θα οδηγήσει τους πελάτες μας παγκοσμίως να βρουν λύσεις σε εναλλακτικά τυριά σχάρας και θα οδηγήσει τις πωλήσεις χαλλουμιού σε μαρασμό και μία διαρκή αρνητική πορεία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων.

Η διαμαρτυρία αιγοπροβατοτρόφων για επιπλέον γάλα
Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος λόγω της άρνησης των τυροκόμων να παραλάβουν τις περισσότερες ποσότητες γάλακτος που παρήγαγαν οι αιγοπροβατοτρόφοι, ο Μάριος Κωνσταντίνου εξήγησε ότι τελικά οι ποσότητες παραλήφθηκαν από τα τυροκομεία μετά το Πάσχα.

«Οι αιγοπροβατοτρόφοι αιτήθηκαν την παραλαβή των επιπλέον ποσοτήτων γάλακτος το Μεγάλο Σάββατο. Ωστόσο, τα τυροκομεία παρέμειναν κλειστά την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να δεχθούν τις έξτρα ποσότητες», ανέφερε σχετικά ο κ. Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι έπειτα από σχετικές διευθετήσεις έγινε κατορθωτή η παραλαβή των ποσοτήτων γάλακτος.

Δειτε Επισης

Π.Σ.Ε.Π.Σ: Προχωρά στη δημιουργία Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας
Great Sea Interconnector: Στον αέρα τα €657 εκατ. από την Κομισιόν, σε αναμμένα κάρβουνα ο Παπαναστασίου
Επιπρόσθετες κυρώσεις από ΗΠΑ σε... μαυροπινακισμένους Κύπριους-Δείτε τον κατάλογο
ΕΝΙμέρωση που τερματίζει τον συναγερμό… Διαψεύδει τα περί αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ
Δύο επιχειρηματικά case studies που χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές ESG δίνουν το παράδειγμα
Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean: Άνοιξε τις πόρτες του το πεντάστερο SEAFOS Luxury Resort & Spa στο Ναύπλιο
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και η εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ ενίσχυσαν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
ESG: Πώς να μεταβούν οι επιχειρήσεις από τη θεωρία στην πράξη
Ανακάλυψε τις υπηρεσίες του Kings Avenue Mall
Το προφίλ των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο τον χειμώνα-Σε ποιους κερδίζει έδαφος το νησί μας