Ώριμα έργα στο... πιάτο του Εμίρη του Κατάρ για επενδύσεις-Επίσκεψη υψηλών προσδοκιών στην Κύπρο

Μια εξέχουσας σημασίας επίσκεψη σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό προσανατολισμό της Κύπρου για προσέλκυση ξένων επενδύσεων πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην χώρα μας, με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι να έρχεται στο νησί μας, να ανηφορίζει τον λόφο του Προεδρικού και να συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο της επίσκεψής του στην Κύπρο και των επαφών που θα έχει, θα βρεθεί η προοπτική... καταριανών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι οι υποδομές, η τεχνολογία, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εμίρη του Κατάρ, η Λευκωσία θα παρουσιάσει στον Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι μια σειρά από ώριμα έργα, στα οποία θα μπορούσε να επενδύσει το Εμιράτο.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ έχει επιδείξει εδώ και καιρό αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, σε διάφορους τομείς, κάτι που τονίστηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ντόχα.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ-ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ

Μάλιστα, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τους τελευταίους μήνες και έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο στην Ντόχα, επισκέφθηκε την Κύπρο ομάδα από τα διάφορα επενδυτικά ταμεία του Κατάρ, όπου και διερεύνησε τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ως εκ τούτου, η συνάντηση Χριστοδουλίδη-αλ Θάνι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται μετά το πέρας της να υπάρξουν και συγκεκριμένες σημαντικές ανακοινώσεις.

Ο Εμίρης του Κατάρ θα αφιχθεί στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αρχικά, Χριστοδουλίδης και αλ Θάνι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, τόσο κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εμίρη του Κατάρ όσο και κατά τις διευρυμένες συνομιλίες, θα συζητήσουν και μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών, όπως το Κυπριακό και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Πέραν του ζητήματος των επενδύσεων αλλά ουσιαστικά άμεσα συνυφασμένο με αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης Κατάρ θα συζητήσουν εκτενώς και τα ενεργειακά, καθώς το Κατάρ ενδιαφέρεται για την κυπριακή ΑΟΖ και ήδη η κρατική εταιρεία ενέργειας του Εμιράτου, Qatar Energy, έχει λάβει άδειες έρευνας υδρογονανθράκων στα τεμάχια 5 και 10 σε συνεργασία με την ExxonMobil.

Επίσης, κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η συνεργασία Κύπρου-Κατάρ στους τομείς του τουρισμού και της τεχνολογίας και θα εξεταστούν τρόποι για την περαιτέρω διεύρυνσή της.

Πέραν των πιο πάνω, Χριστοδουλίδης και αλ Θανί θα συζητήσουν και την κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια», την οποία το Κατάρ στήριξε εξ αρχής, ακόμη και όταν αυτή βρισκόταν στο στάδιο του σχεδιασμού..

Πάντως, κυβερνητική πηγή κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, αρκέστηκε να τονίσει στο InBusinessNews ότι πρόκειται για μία σημαντική επίσκεψη, η οποία αποτελεί στην ουσία ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ντόχα τον περασμένο Νοέμβριο.

Δειτε Επισης

Μάκης Κεραυνός: Υπεύθυνη αντιμετώπιση ανάπτυξης, απασχόλησης και δημόσιων οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών: Αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
Standard and Poor's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Οι 1.573 θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο που πάνε με απόφαση Υπουργικού για αποπαγοποίηση στην Βουλή
Με γεμάτο πρόγραμμα στο Λουξεμβούργο ο Κεραυνός-Πού θα συμμετέχει και τα θέματα που θα συζητηθούν
Άγγιξε σχεδόν τα €600 εκ. το δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο
Ξεπέρασε τις 75.000 η απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Ετήσια αύξηση 7,3% στις κενές θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2024
Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη-Ποιες εταιρείες επηρεάζονται και οι νομικοί κίνδυνοι