Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)

Σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής του Τροόδους έρχεται να προσφέρει το Αστεροσκοπείο, το οποίο κοσμεί την κοινότητα Αγριδίων.

Το Αστεροσκοπείο, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα, αναμένεται να προσελκύσει νέους επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή, τόσο ντόπιους όσο και ξένους που επιθυμούν να εξερευνήσουν τους τομείς της αστρονομίας και του διαστήματος.

01-dusk_LR

Τις κατασκευαστικές εργασίες ανέλαβε η J. Mantis Constructions Ltd, έπειτα από σύμβαση που υπογράφηκε με την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, τον Απρίλιο του 2021, για την κατασκευή υποδομών, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αστροπαρατήρησης στην κοινότητα Αγριδιών.

Αρχιτέκτονες του έργου είναι οι Νικόδημος Κ. Τσολάκης και Έλενα Κ. Τσολάκη, από τους Kyriakos Tsolakis Architects, οι οποίοι σχεδίασαν το κτήριο που κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία και αναγνώριση.

1 Cassandra Elena Nicodemos

Ενίσχυση αστροτουρισμού με προοπτικές
Το αστεροσκοπείο θα αποτελέσει πόλο έλξης για αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας απ' όλο τον κόσμο, σχολεία της Κύπρου, καθώς και επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

asteroskopeioe2

Μέσω του έργου, ενισχύεται περαιτέρω ο τομέας του αστροτουρισμού, οι οπαδοί του οποίου χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο μόρφωσης, καλλιέργειας και ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον.

Ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, μπορεί να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν μιας περιοχής, ενισχύοντας τις ορεινές κοινότητες και συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και οικολογική προστασία.

asteroskopeioe3

Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο ανάδοχος

Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει τεχνική στήριξη για την ανάθεση της πλήρους λειτουργίας του Αστεροσκοπείου.

Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εκλεγεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την όλη διαχείριση και την ανάδειξη του ως σημαντικού πόλου έλξης για την περιοχή.

02-the astromarina_LR

Το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και στη δυνατότητά του να συμπληρώσει μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση μίας επικαιροποιημένης πολιτικής τουρισμού για το ορεινό προϊόν Τροόδους, στο πλαίσιο και της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

asteroskopeioe5

Η δημιουργία του Αστεροσκοπείου Τροόδους βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με τους στόχους τόσο της Εθνικής Στρατηγικής Διαστήματος 2022-2027, αλλά και της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2023.

«Ο τομέας του διαστήματος αποτελεί αναδυόμενη προτεραιότητα για την Κύπρο, στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Η χώρα μας έχει, ήδη, αναπτύξει υποδομές δορυφορικών επικοινωνιών και δορυφορικής πλοήγησης μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

asteroskopeioe4

Αναβάθμιση αστροπαρατήρησης
Το Αστεροσκοπείο Τροόδους είναι ένα από τα κύρια παραδοτέα του έργου με τίτλο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον-εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο GEOSTARS, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ε.Ε. και κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

asteroskopeioe6

Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, και μετά από παράταση της Διαχειριστικής Αρχής ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με αρχικό προϋπολογισμό €2.678.400.

03-peak_LR

Σημειώνεται ότι συνεργαζόμενοι φορείς από την Κύπρο είναι το Τμήμα Δασών ως επικεφαλής εταίρος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων περιοχής Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Από την Ελλάδα, μετέχουν ο Δήμος Σητείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδος.

05-the astromarina_LR

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του έργου εντάσσεται η δημιουργία ή αναβάθμιση υποδομών αστροπαρατήρησης σε Κρήτη και Κύπρο, όπως είναι η κατασκευή του Αστεροσκοπείου Τροόδους στην Κοινότητα Αγρίδια, η δημιουργία υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, η δημιουργία του αστεροσχολείου Σητείας και η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, στην κορυφή του Ψηλορείτη.

04-reflecting the sky_LR

06-warm internal world_LR

07-aerial_LR

08-context_LR

09-top view_LR

10-entrance view_LR

11-reception with a view_LR

12-portal corridor_LR

13-the solar telescope_LR

Φωτογραφίες: J Mantis Constructions, Kyriakos Tsolakis Architects.

Δειτε Επισης

Νέα εβδομάδα, νέες επενδυτικές ευκαιρίες από την Altamira Real Estate
Cyfield: Το κέντρο της Λευκωσίας αλλάζει-Αστικά αντιπλημμυρικά έργα στην ενορία Τρυπιώτη
Σε εξέλιξη η κατασκευή του Zeus Tower-Signature Collection-Εντυπωσιακό βίντεο από τα έργα στο Limassol Blu Marine
Ονειρικές πολυτελείς κατοικίες με θέα τη θάλασσα
Υπογράφηκε η σύμβαση για κατασκευή και επιδιόρθωση πεζοδρομίων στον Στρόβολο-Στο €1 εκ. το κόστος
The Great Ocean Building: Μια νέα πολυώροφη γραφειακή ανάπτυξη στη Λεμεσό-Τι θα περιλαμβάνει
Χωρίς άσπρο καπνό αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια... οικοδόμησης συμφωνίας για τη συλλογική σύμβαση
Αύξηση 3,3% στον αριθμό αδειών οικοδομής το πρώτο τρίμηνο του 2024-Τα στοιχεία ανά κατηγορία έργου
Έρχεται το μεγάλο Open Day της Altamira Real Estate στο Majestic Gardens στην Τερσεφάνου
AstroΒank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση