Κίνα: Απειλεί την Ε.Ε. με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών

Διατεθειμένη να μπει σε εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κίνα, αν η ΕΕ συνεχίσει τις έρευνες για αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις της, βάζοντας στο στόχαστρο αρχικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και τα αεροπλάνα.

Το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προβεί σε αντίποινα κατά της ΕΕ σε μια εμπορική διαμάχη που δείχνει σημάδια κλιμάκωσης, αντίστοιχης με αυτή που έχει με τις ΗΠΑ.

Η ανάρτηση στα social media

Εάν η ΕΕ συνεχίσει να διεξάγει έρευνες σε κινεζικές επιχειρήσεις, τότε η Κίνα «είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να λάβει μια σειρά μέτρων για να ανταποδώσει», αναφέρεται σε ανάρτηση σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τακτικά τέτοιες αναρτήσεις για να δείξει τον τρόπο που σκέφτεται για το εμπόριο.

Η ΕΕ διερευνά τις κινεζικές επιδοτήσεις σε μια σειρά από βιομηχανίες, απειλώντας με δασμούς για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κρατώντας τις κινεζικές εταιρείες εκτός διαγωνισμών για σιδηροδρόμους και ενέργεια.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, προσπαθώντας να αποτρέψει την ΕΕ από το να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν νέα επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας ανησυχίες στο Πεκίνο ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Στο στόχαστρο γαλακτοκομικά και κρασί

Η ανάρτηση στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισε τα τυχόν αντίμετρα, αλλά επικαλέστηκε έναν δικηγόρο ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κίνα ως αγοραστή γεωργικών προϊόντων, όπως το κρασί και τα γαλακτοκομικά, καθώς και αεροσκαφών.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την προειδοποίηση, λέγοντας ότι «το ευρωπαϊκό κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».

Η κινεζική δράση σε αυτούς τους τομείς θα έχει πιθανότατα περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο για αρχή, καθώς οι τρεις αυτοί κλάδοι αποτελούν μόνο το 3% περίπου των κινεζικών εισαγωγών από την Ευρώπη κατά το περασμένο έτος.

Παρόλα αυτά, αν οι δύο πλευρές αρχίσουν να επιβάλλουν δασμούς η μία στην άλλη ή να χρησιμοποιούν άλλα μέσα για να περιορίσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, αυτό θα αυξήσει τους κινδύνους για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Δειτε Επισης

Νέα ειδοποίηση για ανακλήσεις οχημάτων με ΤΑΚΑΤΑ-Μειώθηκε σε 69.516 ο συνολικός αριθμός ανακλήσεων για αερόσακους
Άσκηση εκκένωσης στο Metropolis Mall-Το σενάριο που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία
Το Foody εντάσσεται στο σχέδιο επιβράβευσης καρτών «Ανταμοιβή» της Τράπεζας Κύπρου-Προνόμια και βαθμοί
Αύξηση €213 εκατ. στο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2024-Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κύπρου
Λιγότεροι οι Κύπριοι που έχουν προβλήματα με διαδικτυακές αγορές-Τα στοιχεία για την Ε.Ε.
Έφεραν ντομάτες από την Αίγυπτο και τις...βάφτισαν κυπριακές-Οι δύο νομοθεσίες και οι ενέργειες του Τμ. Γεωργίας
Τα METRO συνεχίζουν τη συνεργασία με την COCO-MAT για το πρόγραμμα συλλογής κουπονιών «Collect & Benefit»
Σοκολάτα: Στα ύψη η τιμή της-Λουκέτα σε ιστορικές σοκολατοποιίες
Eurostat: Κοντά στα €200 δις το εμπορικό πλεόνασμα στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ
Τι ώθησε προς τα πάνω τις πωλήσεις των Jumbo σε Κύπρο και Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2025