Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου

Το όραμα και οι δράσεις για την πράσινη μετάβαση της κυπριακής οικονομίας απασχόλησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου «Green Agenda Cyprus Summit», που διοργανώθηκε με τη στήριξη και της Ελληνικής Τράπεζας τη Δευτέρα 20 Μαΐου στη Λευκωσία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη ζωή, στο τραπεζικό σύστημα, τη βιομηχανία, τα ακίνητα και τον ασφαλιστικό τομέα.

Στόχος ήταν η στήριξη της προσπάθειας στην Πράσινη Μετάβαση της Κύπρου ώστε να καταστεί η χώρα μας παράδειγμα οικολογικού τρόπου ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η Ελληνική έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους και δείκτες που αποβλέπουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του οργανισμού, ενώ σκοπός της νέας Στρατηγικής ESG είναι να ωφεληθούν οι όλοι stakeholders της Τράπεζας, δηλαδή οι πελάτες, το προσωπικό, οι επενδυτές και η κοινωνία.

«Έχουμε δεσμευτεί στην επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και αυτό θα το πετύχουμε μέσω των εργασιών μας, των χρηματοδοτήσεων που προσφέρουμε και των επενδύσεών μας», τόνισε ο κ. Ρούβας.

«Για να φέρουμε την αλλαγή χρειάζεται να προσελκύσουμε και τους πελάτες μας σε αυτό το ταξίδι, στηρίζοντας τους με τα κατάλληλα προϊόντα χρηματοδότησης και παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχουν την πράσινη μετάβαση», είπε.

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει στους πελάτες της εξειδικευμένα πράσινα προϊόντα με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και την αναβάθμιση της ενεργειακής τους απόδοσης, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Ο κ. Ρούβας αναφέρθηκε και στο Πλαίσιο Έκδοσης Βιώσιμων Ομολόγων που θέσπισε η Ελληνική Τράπεζα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να εκδίδει πράσινα ομόλογα.

«Οι επενδυτές μπορούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, να πετύχουν τις επιθυμητές αποδόσεις και παράλληλα τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς τους στόχους», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεωρημένη ESG Στρατηγική της Ελληνικής Τράπεζας από το 2023 εντάσσεται πλέον στο Στρατηγικό Πλάνο της Τράπεζας, ενσωματώνοντας συγκεκριμένους στόχους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του οργανισμού.

Αποτελούμενη από τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι εναρμονίζονται με τους άξονες βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, καθώς και με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τη Συμφωνία του Παρισιού, η ESG Στρατηγική της Ελληνικής προτάσσει:

  • Την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα,
  • Τη δημιουργία του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος,
  • Την αύξηση της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων και
  • Τη στήριξη της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος.

Δειτε Επισης

Ανδρέας Χατζησέργης: Η στροφή του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο που θα συνεχιστεί και σε τι στοχεύει η Intergaz
Πήρε ώθηση από τις γιορτές και τα ξεπουλήματα το λιανεμπόριο-Ευοίωνες προοπτικές για το 2025 με επενδύσεις και επεκτάσεις
Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και ένας λαϊκιστής Οδυσσέας που μηδενίζει και τα βάζει με developers και κράτος
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Τράπεζα Κύπρου: Στις 18 Φεβρουαρίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2024
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Adonis Heights by Cyfield: Η νέα ανάπτυξη στην καρδιά και στο πιο ψηλό σημείο της Αγλαντζιάς
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025
Μάριος Χαϊλής: Δυναμική ανάπτυξη για brokerage και online trading το 2025-Οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες της Libertex