Powered by

Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση

Στην έλλειψη προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού αναφέρθηκε ο Τζερόμ Πάουελ κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed επαναλαμβάνοντας πως το συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στην επαναφορά του δείκτη στο 2%. Ταυτόχρονα, ωστόσο, απέρριψε και το χειρότερο σενάριο που φοβόταν η αγορά πως το συμβούλιο μπορεί να ξεκινήσει και πάλι τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Θυμίζουμε πως η FOMC διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,50% αποφεύγοντας να κάνει την παραμικρή αναφορά ή δέσμευση προς την κατεύθυνση της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης. Ωστόσο, επεφύλαξε ένα μικρό «δώρο» της… παρηγοριάς για την αγορά, κάτι που είχε άμεση θετική επίδραση στους δείκτες της Wall Street, εγκρίνοντας το ρυθμό μείωσης του ισολογισμού της, από τις αρχές Ιουνίου, κάτι που συνιστά ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα νομισματικής χαλάρωσης.

«Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ψηλά. Περαιτέρω πρόοδος στην υποχώρηση του δεν είναι σίγουρη και το μονοπάτι μπροστά παραμένει αβέβαιο» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Fed, εξηγώντας πως η πολιτική παραμένει περιοριστική και θα παραμείνει περιοριστική για όσο χρειαστεί, έως ότου το συμβούλιο βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία.

Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να αποκτήσουμε «μεγαλύτερη βεβαιότητα» ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό για την ώρα φέτος δεν φαίνεται από τη ροή των στοιχείων!

Πάντως, σε ερώτηση που δέχτηκε, ο κ. Πάουελ υποστήριξε πως δεν θεωρεί πως θα χρειαστεί νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά τα απογοητευτικά δεδομένα από την πορεία του πληθωρισμού. Όμως, αυτό σημαίνει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά ψηλά για μεγάλο διάστημα.

Αν κινηθούμε πολύ γρήγορα, μειώνοντας τα επιτόκια μπορεί να επιτρέψουμε την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ αναγνωρίζοντας ωστόσο και τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν για την οικονομία εφόσον καθυστερήσει υπερβολικά η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Αντιστοίχως από το μέτωπο της αγοράς εργασίας παρατηρείται πρόοδος, με τον κ. Πάουελ να επισημαίνει πως διαπιστώνεται καλύτερη ισορροπία, ωστόσο τα περιθώρια παραμένουν ακόμη σφιχτά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε σε τυχόν απρόσμενη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας» σχολίασε, αν και για την ώρα η εικόνα της είναι ανθεκτική.

Η αγορά, άλλωστε, περιμένει με ενδιαφέρον την νέα έκθεση για την απασχόληση, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Δειτε Επισης

Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ
Έξαλλος με Πάουελ ο Τραμπ...«Έχουμε έναν άνθρωπο που είναι απλώς ένα πεισματάρικο μουλάρι και ένας ηλίθιος άνθρωπος»
Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων τριών ετών για την τιμή του πετρελαίου
Με επαρκή κεφάλαια που ξεπερνούν τα 550 δισ. δολάρια οι μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ-Πέρασαν τα τεστ αντοχής της Fed
Σε νέο ρεκόρ η Wall Street λόγω συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας στο εμπόριο
Ολοταχώς για... ανακωχή ΗΠΑ και Κίνα-Ολοκλήρωσαν την εμπορική συμφωνία που διαμορφώθηκε στην Γενεύη
Έτοιμη για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η Ε.Ε.-«Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι»
Γερμανία: Υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος λόγω αυξημένης προθυμίας για αποταμίευση
Η Shell διαψεύδει τα σενάρια εξαγοράς της BP-«Καμία πρόθεση για πρόταση»
Χρυσός: Κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Fed-Στα 3.340 δολάρια η ουγγιά