Τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο-Κέρδη €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση

Δυναμικά, με ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, ξεκίνησε για την Τράπεζα Κύπρου το 2024, καταγράφοντας κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση. Τα θετικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου αποτελούν τα θεμέλια για να ξεπεραστούν οι στόχοι που τέθηκαν για το 2024.

Σημαντική εξέλιξη, το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη τράπεζα σε Κύπρο και Ελλάδα που πήρε έγκριση για διανομή μερίσματος από την κερδοφορία του 2023, με την διανομή να αποτελείται από μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. ή 25 σεντς ανά μετοχή και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.

Ισχυρή κερδοφορία, κεφαλαιακή θέση, υψηλή ρευστότητα και υγιής ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, είναι τα βασικά συστατικά που καταδεικνύουν την θετική πορεία της Τράπεζας Κύπρου, την ίδια ώρα που η απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ήταν ύψους 23.6%.

Είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 20%, κάτι που αποδεικνύει πως το Συγκρότημα βρίσκεται σε καλή πορεία για να ξεπεράσει τους στόχους που έθεσε για το 2024

Τα κέρδη μετά τη φορολογία ύψους ήταν €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή ήταν ύψους €0.30 για το α’ τρίμηνο 2024.

Περαιτέρω, η Τράπεζα Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε:

  • Ισχυρό νέο δανεισμό ύψους €676 εκατ., αυξημένο κατά 46% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια βάση.
  • Αύξηση του εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 2%.
  • Αύξηση των καταθέσεων μας κατά 2% σε ετήσια βάση.
  • Ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια στο 3.4% , μειωμένο κατά 20 μ.β. σε τριμηνιαία βάση.
  • Έκδοση πράσινου ομολόγου €300 εκατ. Η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου κυπριακής τράπεζας. Με αυτή την έκδοση η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να πετύχει συμμόρφωση και να δημιουργήσει επαρκές απόθεμα ως προς την τελική Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (‘MREL’).

Αναλυτικά:

Ανθεκτική οικονομική προοπτική

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε σε 3.3% κατά το α’ τρίμηνο 2024 και αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 2.9% το 2024, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
  • Ισχυρός νέος δανεισμός ύψους €676 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο 2024, θετικά επηρεασμένος από εποχικότητα, αυξημένος κατά 46% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια βάση.
  • Χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €10.0 δις, αυξημένο κατά 2% σε τριμηνιαία βάση.

Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ύψους 23.6% για το α ’τρίμηνο 2024

  • Καθαρά έσοδα από τόκους ύψους €213 εκατ., μειωμένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, αντικατοπτρίζοντας τη μικρή μείωση στα επιτόκια Euribor, τις ενέργειες αντιστάθμισης («hedging») και τη μικρή αύξηση στο κόστος καταθέσεων.
  • Συνολικά λειτουργικά έξοδα μειωμένα κατά 14% σε τριμηνιαία βάση λόγω εποχικότητας και περίπου στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση. Μείωση δείκτη κόστους προς έσοδα στο 29% (σε σύγκριση με 34% κατά το α’ τρίμηνο 2023).
  • Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €133 εκατ., μειωμένα κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση. Βασικά κέρδη ανά μετοχή ύψους €0.30 για το α’ τρίμηνο 2024.

Ρευστότητα και ανθεκτικότητα ισολογισμού

  • Ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια στο 3.4% (0.8% μετά τις πιστωτικές ζημιές), μειωμένο κατά 20 μ.β. σε τριμηνιαία βάση.
  • Δείκτης κάλυψης ΜΕΔ ύψους 77%, αυξημένος κατά 4 ε.μ. σε ετήσια βάση. Χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων ύψους 27 μ.β.
  • Καταθετική βάση, στην πλειονότητα της λιανική, ύψους €19.3 δις, στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία βάση και αυξημένη κατά 2% σε ετήσια βάση.
  • Υψηλή ρευστότητα στον ισολογισμό με €7.2 δις τοποθετημένα στην ΕΚΤ. Αποπληρωμή δανεισμού ΣΠΠΜΑ3 ύψους €1.7 δις τον Μάρτιο 2024.
  • Συμμόρφωση με την τελική ελάχιστη απαίτηση του Δεκέμβρη 2024 για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), μετά την επιτυχή έκδοση τον Απρίλιο 2024 Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους €300 εκατ.

Ισχυρή κεφαλαιακή θέση και επικέντρωση στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους

  • Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (υπολογισμένοι για εποπτικούς σκοπούς) ύψους 17.1% και 22.0% αντίστοιχα.
  • Συμπεριλαμβανομένων των κερδών για το α’ τρίμηνο 2024, μειωμένα για σχετική πρόβλεψη για διανομή, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανέρχεται σε 17.6% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 22.5%.
  • Οργανική δημιουργία κεφαλαίου ύψους 128 μ.β. κατά το α’ τρίμηνο 2024.
  • Ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή ύψους €5.23 5 στις 31 Μαρτίου 2024, αυξημένη κατά 26% σε ετήσια βάση.

Δήλωση διευθύνοντος συμβούλου Συγκροτήματος

«Είχαμε ένα δυνατό ξεκίνημα στη χρονιά, υποστηριζόμενο από ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και τη λήψη έγκρισης για ουσιαστική διανομή, που αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγική μας.

Προτείναμε συνολική διανομή ύψους €137 εκατ. από την κερδοφορία του 2023, η οποία αποτελείται από μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και την πρώτη επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ., που αντιστοιχεί σε ποσοστό (payout ratio) 30%, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κατά το α’ τρίμηνο του έτους, έχουμε επιτύχει Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ύψους 23.6%, το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 20%, αποδεικνύοντας πως το Συγκρότημα βρίσκεται σε καλύτερη πορεία από τους στόχους του 2024.

Οι επιδόσεις μας υποστηρίχθηκαν από τα συνεχιζόμενα ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία μειώθηκαν ελαφρώς σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τα υψηλά επιτόκια και την υψηλή μας ρευστότητα, καθώς και τη συνεχή επικέντρωση στη πειθαρχημένη διαχείριση κόστους και τη διατήρηση της ισχυρής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Οι επιδόσεις μας υποστηρίχθηκαν από την κυπριακή οικονομία, που συνεχίζει να επιδεικνύει δύναμη και ανθεκτικότητα, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Κατά το α’ τρίμηνο 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3.3%, και αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2.9%1 το 2024, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο ισολογισμός μας χαρακτηρίζεται από ισχυρή κεφαλαιακή θέση, υψηλή ρευστότητα και υγιή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) (υπολογισμένος για εποπτικούς σκοπούς) ανήλθε σε 17.1% στις 31 Μαρτίου 2024 και συμπεριλαμβανομένων των κερδών για το α’ τρίμηνο 2024 μειωμένα για σχετική πρόβλεψη για διανομή, σε 17.6%.

Η οργανική δημιουργία κεφαλαίων παρέμεινε ισχυρή και ανήλθε σε περίπου 130 μ.β. H ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή βελτιώθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση σε €5.23, αντανακλώντας τις προσπάθειες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Τον Απρίλιο 2024, το Συγκρότημα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €300 εκατ., επιτυγχάνοντας έτσι τη συμμόρφωση και τη δημιουργία επαρκούς αποθέματος ως προς την τελική Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (‘MREL’).

Αυτή η έκδοση σηματοδοτεί την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου της Τράπεζας Κύπρου, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό βήμα της Τράπεζας ως προς τον στόχο της για να ηγηθεί της μετάβασης της Κύπρου σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα θετικά οικονομικά μας αποτελέσματα κατά αυτό το τρίμηνο παρέχουν τις βάσεις για την επίτευξη Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερης από 17%, υπολογισμένη σε Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 15%.

Θα επανεξετάσουμε τους οικονομικούς μας στόχους με τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2024. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική που έχουμε θέσει, εστιάζοντας στη στήριξη των πελατών μας, στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

Δειτε Επισης

ΕΝΙμέρωση που τερματίζει τον συναγερμό… Διαψεύδει τα περί αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ
Δύο επιχειρηματικά case studies που χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές ESG δίνουν το παράδειγμα
Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean: Άνοιξε τις πόρτες του το πεντάστερο SEAFOS Luxury Resort & Spa στο Ναύπλιο
Ο S&P αναβάθμισε τις προβλέψεις για τις αξιολογήσεις των θυγατρικών της Freedom Holding Corp.
Γιάννης Στουρνάρας: Λογικές άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων φέτος
ESG: Πώς να μεταβούν οι επιχειρήσεις από τη θεωρία στην πράξη
MINI Countryman στον καλοκαιρινό διαγωνισμό των καρτών VISA
Ακάλυπτες επιταγές €13.048 τον Ιούνιο
Hellenic Bank Mobile Αpp: Τραπεζικές υπηρεσίες εύκολα και πιο appλά από ποτέ
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (Κύπρου): Επιβραβρεύει τους συνεπείς πελάτες στεγαστικών δανείων