Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης (14/5) οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ρίξουν περισσότερο φως στο outlook των επιτοκίων.

Το αμερικανικό WTI έχασε 1,10 δολ. ή 1,39% και έκλεισε στα 78,02 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent υποχώρησε 98 cents ή 1,18% στα 82,38 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, πλήττοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του σήμερα ανέφερε ότι συνεχίζει να περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2024, αν και προειδοποίησε ότι είναι πλέον λιγότερο βέβαιος, μετά την άνοδο των τιμών το α' τρίμηνο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που θα δουν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας θεωρούνται κρίσιμα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Άλλη μια ισχυρότερη των εκτιμήσεων μέτρηση θα μπορούσε να υποχρεώσει τις αγορές να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της.

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε σήμερα και η τελευταία πρόβλεψη του OPEC για την πορεία της ζήτησης το υπόλοιπο του έτους. Το Καρτέλ άφησε ουσιαστικά αμετάβλητη την πρόβλεψη του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2024.

Ειδικότερα, στη μηνιαία του έκθεση ο Οργανισμός αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 1,85 εκατ. βαρέλια το 2025.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης για τερματικό: «Έχουμε σχεδιασμό, έχουμε και πλάνο 1 και πλάνο 2, αναλόγως των εξελίξεων»
Great Sea Interconnector: Η απόφαση από τη ΡΑΑΕΥ για τη μεθοδολογία εσόδου και τα επόμενα κρίσιμα ορόσημα
Στην ΡΑΕΚ η εισήγηση ΑΔΜΗΕ για το έσοδο του Great Sea Interconnector-Στις 11 Ιουλίου η μελέτη κόστους/οφέλους
Ένας από τους οργανισμούς που θα αξιολογήσει την μελέτη κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ ο «Πρωτέας» του ΙΚυ
Μικρή πτώση στη τιμή του πετρελαίου-Στα $85 το βαρέλι το brent
Στην Κύπρο 8 γερμανικές εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας-Ευκαιρία για συνεργασίες βλέπει η ΟΕΒ
Great Sea Interconnector: Εν αναμονή της μελέτης κόστους-οφέλους για την τελική επενδυτική απόφαση η Κ.Δ.
Ενδιαφέρον Tesla και Samsung για συμμετοχή στη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες
Καυτά θέματα στην Βουλή-Ενημερώνει την Επ. Ενέργειας για τερματικό και Great Sea Interconnector ο Παπαναστασίου
Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη