Powered by

Ε.Ε.: Διευρύνει τις κυρώσεις κατά Ιράν λόγω της υποστήριξής του στη Ρωσία

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επεκτείνουν προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε (...) να διευρύνει την εμβέλεια του πλαισίου περιοριστικών μέτρων, με δεδομένη τη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει δελτίο Τύπου.

Το «πλαίσιο» αυτό, που είχε υιοθετηθεί αρχικά τον Ιούλιο του 2023, απαγορεύει ιδίως την εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAVs ή drones στα αγγλικά), καθώς και την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών ή/και δέσμευσης πόρων σε βάρος εμπλεκομένων στο πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την παραγωγή τέτοιων αεροσκαφών.

Απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση όσων εμπλέκονται στην παραγωγή drones στο Ιράν.

Αιτιολογώντας την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε πως είχε καταδικάσει αμέσως την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους τη 13η Απριλίου.

Η επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, την 1η Απριλίου, για τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το Ισραήλ ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε πως προχώρησε στον βομβαρδισμό.

Δειτε Επισης

Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026
Οριακή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο κόντρα στους δασμούς Τραμπ
Αύξηση εμπορίου υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης από και προς Ε.Ε.
Τραμπ: Εξαιρετικά δύσκολο να κάνω εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους
Αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ-«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο...»
Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία
Ευρωζώνη: Σε υψηλό 33 μηνών η μεταποίηση τον Μάιο
Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας-«Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας»
Σειρά προκλήσεων για την τουρκική οικονομία-Οι επισημάνσεις του Scope Ratings
Χρυσός: Στα ύψη η ζήτηση για αποθήκευση του πολύτιμου μετάλλου