Powered by

«Οικονομικά φιλελεύθερος και κοινωνικά συντηρητικός...»-Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο InBusinessNews

Αποφασισμένος να δώσει μάχη στην Ευρωβουλή για την προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι αυτά της φορολογίας, της αύξησης του εταιρικού φόρου, τις πράσινες φορολογίες κ.α., δηλώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ)-τέως υπουργός Οικονομικών-, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Υπό την διαπίστωση στην οποία προβαίνει πως πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και αλλού σε βάρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ο κ. Πετρίδης τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων κανόνων στην Ε.Ε. για να έλθει, όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύει, η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Χρειάζεται επειγόντος η θέσπιση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, μιας νέας αγροτικής πολιτικής και αναθεώρηση της πράσινης συμφωνίας. Αλλιώς, αυτοπυροβολούμαστε ως Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, όπου καυτηριάζει ταυτόχρονα το προερχόμενο από την άκρα δεξιά, αλλά και από την αριστερά, φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού.

Στη συνέντευξή του στο InBusinessNews, o Κωνσταντίνος Πετρίδης εξηγεί γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ενώ αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία επισημαίνει πως δεδομένης και της διαφοροποίησης του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας κατά τα προηγούμενα χρόνια, έχει αναπτυξιακή χροιά και βασίζεται σε γερά θεμέλια.

Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και κάνει λόγο για σημάδια κακής διαχείρισής της από την παρούσα κυβέρνηση.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής δίνει εξάλλου με σαφήνεια το στίγμα της από μέρους του κοινωνικοοικονομικής θεώρησης των πραγμάτων, σημειώνοντας με νόημα πως «αν θα μιλήσουμε για ιδεολογικές τάσεις στον ΔΗΣΥ θα χρειαστούμε ώρες, αλλά και για τους ορισμούς του τι είναι φιλελεύθερος ή τι είναι λαϊκή δεξιά, γιατί είναι πολύ παρεξηγημένες έννοιες και οι δύο».

Η Ευρώπη βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με συνεχείς αλλά και νέες, πολυδιάστατες οικονομικού προκλήσεις. Ως ένα πολιτικό πρόσωπο με τεράστια εμπειρία και γνώσεις στα της οικονομίας και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που διεκδικεί την είσοδό του στην Ευρωβουλή, ποια είναι η δική σας ανάγνωση επί του διαμορφωθέντος περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών;

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της. Θέματα ασφάλειας και γεωπολιτικής ασφάλειας, τα μεγαλύτερα από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Η γειτονιά της Ευρώπης φλέγεται, υπάρχουν συνεχείς συρράξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μια εν δυνάμει υποψήφια χώρα, με άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως οι βαλτικές και η Πολωνία να αισθάνονται ιδιαίτερη ανασφάλεια έναντι της Ρωσίας. Υπάρχουν και άλλα θέματα εντός της Ε.Ε., ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται η Κίνα.

Κάποια πράγματα λοιπόν τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα τόσες δεκαετίες δεν είναι, με κύριο την ασφάλεια.

Τις περασμένες δεκαετίες η άμυνα της Ευρώπης βασίστηκε αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ και στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι όμως αυξάνονται για την Ευρώπη, ενώ η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ δεν είναι δεδομένη, αφού το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ κινούνται προς τον απομονωτισμό. Και αυτό θα ενταθεί ιδιαίτερα σε περίπτωση εκλογής Τραμπ.

Χωρίς τις ΗΠΑ, η άμυνα της Ευρώπης είναι αδύνατη. Άρα, τα επόμενα χρόνια θα τεθούν επιτακτικά ζητήματα που αφορούν την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης και το θέμα του Ευρωστρατού.

Τα επόμενα χρόνια θα τεθούν επιτακτικά ζητήματα που αφορούν την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης και το θέμα του Ευρωστρατού. Η Ευρώπη δεν έχει επιλογή παρά να προχωρήσει σε αυτά τα καίρια ζητήματα

Η Ευρώπη δεν έχει επιλογή παρά να προχωρήσει σε αυτά τα καίρια ζητήματα αν θέλει να μπορεί να διαφυλάξει το κεκτημένο 70 χρόνων ειρήνης τουλάχιστον στην επικράτεια της.

Αυτά τα θέματα είναι ακόμη πιο επιτακτικά για εμάς στην Κύπρο λόγω αυξημένων απειλών και για το γεγονός ότι δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να δημιουργηθεί ευρωστρατός στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που να καλύπτει και εμάς.

Και η ασφάλεια και ικανότητα της Ευρώπης να ελέγχει και να προασπίζεται τα σύνορα της είναι απόλυτα συνυφασμένη και με το μεταναστευτικό, ένα άλλο τεράστιο, αλλά θέμα που ταλανίζει την Ευρώπη.

Ευρωσκεπτικισμός από άκρα δεξιά και αριστερά

Υπάρχει μια διαχρονική προσπάθεια από ορισμένους να δαιμονοποιείται η Ε.Ε. και να θεωρείται ως η αποκλειστικά ή η μεγάλη υπεύθυνη για τα όποια κατά καιρούς φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες(στην περίπτωσή μας της Κύπρου), όπως είναι π.χ. η ακρίβεια. Δεδομένου πως δεν ανήκετε σε αυτή την σχολή σκέψης, πώς απαντάτε σε όσους έχουν την συγκεκριμένη θεώρηση των πραγμάτων;

Ναι. Ο ευρωσκεπτικισμός υπάρχει και από την άκρα δεξιά και από την αριστερά. Που δαιμονοποιεί την Ευρώπη, αλλά δεν μας λέει σε ποιες χώρες ζουν καλύτερα. Στην αριστερά και την άκρα δεξιά που έχουν, μάλιστα, τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές πολιτικής για την οικονομία και το θέμα του κόστους ζωής.

Ο ευρωσκεπτικισμός υπάρχει και από την άκρα δεξιά και από την αριστερά. Που δαιμονοποιεί την Ευρώπη, αλλά δεν μας λέει σε ποιες χώρες ζουν καλύτερα

Αυξημένη προσφορά χρήματος στην αγορά, αυξημένα επιδόματα, αριστερές πολιτικές που απέτυχαν όπου εφαρμόστηκαν και οδήγησαν τον κόσμο στην εξαθλίωση και χώρες σε χρεοκοπία. Δεντρολεφτά. Πολιτικές που οδηγούν σε ένα φαύλο-κύκλο μεγαλύτερης αύξησης των τιμών, αλλά και σε χρεοκοπία του κράτους.

Φυσικά και δεν ανήκω σε αυτή τη σχολή. Θα απαντούσα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η χώρα που είχε για δεκαετίες τον χαμηλότερο πληθωρισμό από όλες τις πλευρές του πλανήτη, δηλαδή διασφάλισε την μικρότερη αύξηση των τιμών λόγω της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης.

Έχει διασφαλίσει την μεγαλύτερη ευμάρεια για τους πολίτες και το μεγαλύτερο κράτος πρόνοιας, συγκριτικά με όλα τα άλλα μέρη του πλανήτη. Άρα, αν η Ευρώπη απέτυχε, ποιο είναι το παράδειγμα που πέτυχε και πρέπει να ακολουθήσουμε;

Την Κούβα, την Αργεντινή, την Τουρκία ή την Βενεζουέλα. Συνεπώς, μακριά από τέτοιους επικίνδυνους λαϊκισμούς. Προβλήματα υπάρχουν, όμως αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο ορθολογισμού και ανάπτυξης και όχι με λαϊκίστικες ρητορείες που χαϊδεύουν τα αυτιά.

Προβλήματα υπάρχουν, όμως αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο ορθολογισμού και ανάπτυξης και όχι με λαϊκίστικες ρητορείες που χαϊδεύουν τα αυτιά

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας το ΕΛΚ

Σε περίπτωση εκλογής σας, θα ενταχθείτε προφανώς στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ), το οποίο αποτελεί κατά κάποιους τον βασικό εκφραστή των λεγόμενων «σκληρών» ή αντιλαϊκών, αν θέλετε, πολιτικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο συμμερίζεστε ως πραγματικότητα αυτή την αντίληψη και πώς εσείς θα κινηθείτε και ποιες πολιτικές θα προσπαθήσετε να προωθήσετε ως μέλος της ομάδας του ΕΛΚ;

Αν ήταν αντιλαϊκό το ΕΛΚ θα ήταν μια μικρή περιθωριακή πολιτική ομάδα όπως αυτή της αριστεράς και όχι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ε.Ε. Θα ήταν η πολιτική ομάδα που θα αγνοούσε τα δίκαια των αγροτών και όχι αυτή που πρωτοστάτησε να αναθεωρηθούν πολιτικές που προτάθηκαν από την Επιτροπή με τη στήριξη της αριστεράς και τους έπλητταν καίρια.

Αν ήταν αντιλαϊκό το ΕΛΚ θα ήταν μια μικρή περιθωριακή πολιτική ομάδα όπως αυτή της αριστεράς και όχι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ε.Ε.

Το ΕΛΚ είναι το κόμμα το οποίο στηρίζει τους αγρότες, την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Είναι το κόμμα της ελεύθερης αγοράς που επιτρέπει τον ανταγωνισμό που ωφελεί τον πολίτη, του νοικοκυρεμένου κράτος, του κοινωνικού φιλελευθερισμού που δημιούργησε το καλύτερο κράτος πρόνοιας σε σχέση με οπουδήποτε αλλού.

Το κόμμα που στηρίζει την προστασία των ευρωπαίων με τη δημιουργία του ευρωστρατού και κοινής πολιτικής ασφάλειας, την αναθεώρηση αρκετών πτυχών της πράσινης συμφωνίας και της κοινής αγροτικής πολιτικής που επιφέρουν ένα τεράστιο και αχρείαστο κόστος στον ευρωπαίο καταναλωτή, τον ευρωπαίο αγρότη και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι επίσης η πολιτική ομάδα με σαφείς θέσεις, αλλά και νέες προτάσεις για το μεταναστευτικό, για να μπορεί η ίδια η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος εισέρχεται εντός της επικράτειας της και όχι οι διακινητές, η νέα βιομηχανία εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου που έχει δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία.

Το ΕΛΚ είναι το πιο φιλολαϊκό κόμμα και είναι για αυτά τα φλέγοντα θέματα που θα δώσω και εγώ τη δική μου μάχη μαζί με την πολιτική ομάδα που τάσσεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Το ΕΛΚ είναι το πιο φιλολαϊκό κόμμα και είναι για αυτά τα φλέγοντα θέματα που θα δώσω και εγώ τη δική μου μάχη μαζί με την πολιτική ομάδα που τάσσεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και επίσης, αναλόγως με τις εξελίξεις θα είμαι εκεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, να βοηθήσω και για την επίλυση του Κυπριακού.

Αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Θα θέλαμε να εστιάσουμε κάπως περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνετε το πώς η Ε.Ε. στηρίζει ή έρχεται αρωγός στην στόχευση για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην επικράτεια της συνολικά και στα κράτη-μέλη της πιο ειδικά. Θεωρείτε ότι εξαντλεί όλα τα πιθανά εργαλεία στήριξης που θα μπορούσε να παρέχει στις επιχειρήσεις ή υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν γίνονται;

Δεν θα επαναλάβω τα τετριμμένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά δισεκατομμύρια για πολλά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, τους νέους, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και ανάπτυξη, τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Θα τολμήσω να πω ότι αυτά δεν είναι αρκετά και δεν μιλώ μόνο για το ύψος των κονδυλίων. Άλλωστε, οι πλείστες αναπτυξιακές πολιτικές και δαπάνες γίνονται σε εθνικό επίπεδο με βάση το τι επιτρέπεται από το κοινοτικό κεκτημένο. Θα εστιάσω σε κάτι νέο όσον αφορά το μέλλον της αναπτυξιακής πολιτικής και του επιχειρείν στην Ευρώπη.

Οι εποχές αλλάζουν. Η Κίνα επιχορηγεί τις βιομηχανίες της στο πλαίσιο ενός κρατικού καπιταλισμού. Οι ΗΠΑ ολοένα και προχωρούν και αυτές σε αυτή την κατεύθυνση. Στην Ε.Ε δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο, λόγω των κανόνων του ανταγωνισμού.

Το αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τόσο από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και αλλού. Να δώσω ένα παράδειγμα. Η Κίνα είναι πιο μπροστά στην πράσινη τεχνολογία. Αλλά η κινέζικη κυβέρνηση την επιχορηγεί, γι’ αυτό είναι μπροστά και μια κινέζικη εταιρεία παράγει παράγει με πολύ μικρότερο κόστος.

Οι δικοί μας κανόνες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τη γεωργία και έχουν δίκαιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται

Η ευρωπαϊκή πράσινη τεχνολογία δεν επιχορηγείται, ενώ είναι επιβαρυμένη με χίλιους δυο περιβαλλοντικούς κανόνες παραγωγής, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής, άρα δεν είναι ανταγωνιστική.

Με την πράσινη συμφωνία επενδύουμε σε αγορές πράσινης τεχνολογίας όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δισεκατομμύρια, με βάση την τιμή και μόνο. Άρα εκ των πραγμάτων αγοράζουμε την Κίνα και επιχορηγούμε την Κίνα για να κάνουμε πράσινη ανάπτυξη, η οποία στην παραγωγή της πράσινης τεχνολογίας δεν τηρεί περιβαλλοντικούς κανόνες.

Οι δικοί μας κανόνες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τη γεωργία και έχουν δίκαιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται.

Όλα αυτά θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να έλθει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και για σκοπούς παραγωγικής ασφάλειας σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Να μην είμαστε όμηροι άλλων. Χρειάζεται επειγόντως η θέσπιση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, μιας νέας αγροτικής πολιτικής και αναθεώρηση της πράσινης συμφωνίας. Αλλιώς, αυτοπυροβολούμαστε ως Ευρώπη.

Χρειάζεται επειγόντως η θέσπιση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, μιας νέας αγροτικής πολιτικής και αναθεώρηση της πράσινης συμφωνίας. Αλλιώς, αυτοπυροβολούμαστε ως Ευρώπη

Σχέδιο Ανάκαμψης και Όραμα 2035

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας… Χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο κληροδότημα προς τις επόμενες γενιές και μαζί με το «Όραμα 2035», ως ο βασικότερος πυλώνας οικοδόμησης του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας μας. Ως ένας από τους βασικούς συντελεστές/διαμορφωτές τους, υπό την ιδιότητά σας ως υπουργός Οικονομικών, πόσο ικανοποιημένο σας βρίσκει η πορεία υλοποίησής του;

Ναι. Είχα την ευθύνη για καταρτισμό του και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης το «Όραμα 2035», και νιώθω περήφανος για το αποτέλεσμα και το κληροδότημα.

Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1.2 δις εκατομμυρίων ευρώ, στοχευμένα σε συγκεκριμένες δράσεις, με κύριες την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση και την υγεία. Δεν είναι τυχαίο που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε πρώτα την Κύπρο για να δώσει τα εύσημα για το σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θεωρήθηκε από τις Βρυξέλλες ως το καλύτερο στην Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε πρώτα την Κύπρο για να δώσει τα εύσημα για το σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θεωρήθηκε από τις Βρυξέλλες ως το καλύτερο στην Ε.Ε.

Όπως περήφανος είμαι για το Όραμα 2035. Για χρόνια μιλούσαν για νέο αναπτυξιακό μοντέλο στα λόγια. Το κάναμε. 240 δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Προϋπολογισμένα έργα και μεταρρυθμίσεις και όχι ρητορείες και λόγια. Μέχρι να φύγω, η πορεία υλοποίησης ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο και είμασταν και η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την απορροφητικότητα κονδυλίων.

Τώρα δεν έχω πληροφόρηση, αλλά είναι εθνικό μας καθήκον να επιτύχουμε την πλήρη υλοποίησή του.

Είμαι περήφανος για το Όραμα 2035. Για χρόνια μιλούσαν για νέο αναπτυξιακό μοντέλο στα λόγια. Το κάναμε. 240 δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σοβαρά σημάδια κακής διαχείρισης…

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό και να μην σας ζητήσουμε να αξιολογήσετε γενικότερα τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση…

Η παρούσα κυβέρνηση έχει ασυγκρίτως πιο εύκολο έργο σε σχέση με την δική μας στα θέματα οικονομίας. Παραλάβαμε ύφεση, παραδώσαμε ανάπτυξη. Παραλάβαμε ανεργία στο 17% και παραδώσαμε κοντά στο 6%, χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Παραλάβαμε ελλειμματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και παραδώσαμε πλεονάσματα. Παραλάβαμε μια διαλυμένη οικονομία και παραδώσαμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραλάβαμε μια διαλυμένη οικονομία και παραδώσαμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παραλάβαμε ένα από τα πιο υψηλά δημόσια χρέη στην Ε.Ε και είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του στην Ε.Ε, φτάνοντας στον μέσο όρο της Ε.Ε. Διαχειριστήκαμε τέσσερις κρίσεις και τώρα υπάρχει ομαλότητα.

Το μόνο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι διαχείριση. Και υπάρχουν σοβαρά σημάδια κακής διαχείρισης.

Δεν κατανοώ πως το ισοζύγιο της Κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή τα έσοδα από φόρους πλην τις δαπάνες, από πλεονασματικό ύψους 200 εκ. που παραδώσαμε το 2022, έχει σε ένα χρόνο γίνει ελλειμματικό πέραν των 200 εκατομμυρίων.

Και να πανηγυρίζουμε για πλεονάσματα τα οποία στην πραγματικότητα προέρχονται από το ΤΚΑ και τις συντάξεις μας τις οποίες ροκανίζουμε για άλλες πολιτικές. Δηλαδή, τρώμε από τις συντάξεις μας.

Κάτι που δεν διακινδυνεύει μόνο το ΤΚΑ, αλλά δείχνει δομική ανισορροπία στις δαπάνες του κράτους. Έτσι αρχίζει η διολίσθηση. Και μάλιστα χωρίς να υπάρξει κάποια κρίση όπως αυτές που βιώσαμε εμείς, που να δικαιολογούσε αυτό το φαινόμενο.

Αλλά να οφείλεται σε λαϊκίστικες πολιτικές όπως την αύξηση της ΑΤΑ και άλλα, που αυξάνουν τις ανελαστικές δαπάνες και δημιουργούν περεταίρω κοινωνικές ανισότητες.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει στόχο και ως πολιτική πρόταξη να έχει ισοζυγισμένο ή πλεονασματικό ισοζύγιο κεντρικής κυβέρνησης, ή να γίνεται ελλειμματικό μόνο σε περίπτωση κρίσης.

Υπάρχουν σοβαρά σημάδια κακής διαχείρισης...Λαϊκίστικες πολιτικές όπως η αύξηση της ΑΤΑ και άλλα, που αυξάνουν τις ανελαστικές δαπάνες και δημιουργούν περεταίρω κοινωνικές ανισότητες

Σε γερά θεμέλια η κυπριακή οικονομία

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, πόσο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος είστε για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και με ποιο τρόπο σε περίπτωση εκλογής στην Ευρωβουλή θα συμβάλετε προς την κατεύθυνση διασφάλισης ενός αναπτυξιακού προσανατολισμού της;

Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, αλλά πραγματικοτήτων. Η κυπριακή οικονομία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Έχει αναπτυξιακή χροιά, διαφοροποιήσαμε το αναπτυξιακό μοντέλο.

Η κυπριακή οικονομία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Έχει αναπτυξιακή χροιά, διαφοροποιήσαμε το αναπτυξιακό μοντέλο

Υπάρχουν παραγωγικοί τομείς που δεν υπήρχαν πριν. Πανεπιστήμια, πράσινη ανάπτυξη, έρευνα, ενδυνάμωση τουρισμού και ναυτιλίας, ο τομέας του ICT που ήδη μετατρέπει την Κύπρο σε επιχειρηματικό κέντρο.

Στην Ευρωβουλή τα θέματα που θα καθορίσουν και την πορεία της κυπριακής οικονομίας είναι κυρίως τα θέματα φορολογίας, αύξησης του εταιρικού φόρου, πράσινες φορολογίες κλπ. Και εκεί, είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη για προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου.

Είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη για προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου

«Αυτό που εγώ αυτοπρόσδιορίζω για τον εαυτό μου»

Καταληκτικά, και επειδή διεκδικείτε την είσοδό σας στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης που κατατάσσει τον εαυτό του όσον αφορά τις δύο τάσεις εντός του κόμματος; Στην πιο φιλελεύθερη πτέρυγα ή στην λαϊκή δεξιά;

Αν θα μιλήσουμε για ιδεολογικές τάσεις στον ΔΗΣΥ θα χρειαστούμε ώρες, αλλά για και τους ορισμούς του τι είναι φιλελεύθερος ή τι είναι λαϊκή δεξιά γιατί είναι πολύ παρεξηγημένες έννοιες και οι δύο.

Θα σας απαντήσω με την ευρωπαϊκή διάσταση των ορισμών που είναι και πιο σαφής.

Αυτό που εγώ αυτοπροσδιορίζω για τον εαυτό μου είναι οικονομικά φιλελεύθερος και κοινωνικά συντηρητικός.

Αν θα μιλήσουμε για ιδεολογικές τάσεις στον ΔΗΣΥ θα χρειαστούμε ώρες, αλλά για και τους ορισμούς του τι είναι φιλελεύθερος ή τι είναι λαϊκή δεξιά γιατί είναι πολύ παρεξηγημένες έννοιες και οι δύο

Διαβάστε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του Κωνσταντίνου Πετρίδη στο InBusinessNews που θα ακολουθήσει:

  • Οι μεγάλες προκλήσεις, οι δύσκολες καταστάσεις και η διαχείριση των κρίσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών.
  • Οι κυρώσεις, η ζημιά που έγινε στην Κύπρο και η προσπάθεια για αποκατάσταση της φήμης της χώρας.
  • Η αυτοκριτική και ο απολογισμός-Το μεγαλύτερο επίτευγμα ως υπουργός Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Στo 2,2% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
Ψηφίζεται με μικρές...παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν
Με αμελητέα πτώση έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Με δυναμική προοπτική η αγορά εργασίας...Οι καλύτερες την τελευταία δεκαπενταετία οι επιδόσεις το 2024
Δρ. Πέτρος Λοής: Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, οι οικονομικές συνθήκες και οι τράπεζες
Θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η Κυβέρνηση-Εγκρίνει τις προτάσεις για μεταρρύθμιση το Υπουργικό
Δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό
«Ιδιαίτερη σημασία στον πρωτογενή τομέα, να ενισχύσουμε το ποσοστό του στο ΑΕΠ της χώρας μας»
Με πτωτικές τάσεις άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
ΠτΔ: Στόχος ένα δυναμικό και ευέλικτο πλαίσιο για αγορά εργασίας-Επιβεβαιώνεται η πορεία ανάκαμψης