Digital Cyprus: Ανεβαίνει η ένταση

Η Κύπρος σήμερα φιλοξενεί σημαντικό αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας, ειδικότερα σε τομείς όπως fintech, gametech και regtech. Ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 15%, ενώ έχει εξελιχθεί σε βασική συνιστώσα του ΑΕΠ. Σ’ αυτή τη δυναμική κτίζει η χώρα μας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης, διαμηνύει ο δρ Νικόδημος Δαμιανού, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Στενό συνεργάτη του κράτους στην υλοποίηση της ψηφιακής ατζέντας, καθώς και βασικό αποδέκτη της προσπάθειας αποτελούν οι εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, εξηγεί ο Υφυπουργός. Ταυτόχρονα, η περαιτέρω διευκόλυνση και ανάπτυξη του επιχειρείν, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της συνεχούς βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποτελεί καίρια προτεραιότητα της χώρας μας. «Γι’ αυτό κτίζουμε σ’ αυτή τη δυναμική του οικοσυστήματος και δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στις κυπριακές και στις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί να αναπτυχθούν περαιτέρω, στοχεύοντας παράλληλα στην προσέλκυση και νέων παραγωγικών επενδύσεων».

Ως χώρα λοιπόν, επενδύουμε στην αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του κράτους, ούτως ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και πιο αποδοτικά. Αναβαθμίζουμε τα εργαλεία και τις λύσεις που θέτουμε στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων για σκοπούς αλληλεπίδρασης και συναλλαγής με το δημόσιο.

Παράλληλα, επισημαίνει, κτίζεται η νέα κυβερνητική πύλη gov.cy αλλά και η εφαρμογή Ψηφιακός Πολίτης για κινητές συσκευές.

Επίσης, το κράτος σκοπεύει να επενδύσει σε λύσεις υποδομής που να μπορούν αξιοποιηθούν από το δημόσιο και από όλες τις επιχειρήσεις, όπως: η ανάπτυξη μηχανισμών για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής και του CY-eID - της ηλεκτρονικής ταυτότητας του Κύπριου πολίτη - αλλά και η πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις.

Ακόμη, η Κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για ενθάρρυνση της καινοτομίας και στοχευμένο σχέδιο για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Κόμβος καινοτομίας

Μέσω του κόμβου καινοτομίας DiGiNN, ο οποίος χρηματοδοτείται από το κράτος και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το υφυπουργείο, δίνεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν το επίπεδο της ψηφιακής τους ωριμότητας, αλλά και να λάβουν υπηρεσίες για να το ενισχύσουν. Προς την ίδια κατεύθυνση, μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, προσφέρονται ευκαιρίες κατάρτισης για το προσωπικό των εταιρειών σε αντικείμενα, όπου παρατηρείται έλλειψη δεξιοτήτων και εμπειρογνωμοσύνης στην αγορά και τα οποία θεωρούνται καίριας σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε οργανισμού. «Με την κατάλληλη στήριξη, πιστεύουμε πως το οικοσύστημα της χώρας μας θα επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο ψηφιακής έντασης», αναφέρει ο Υφυπουργός. Κι αυτό, λειτουργώντας ως κινητήριος μοχλός για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης οικονομίας και κοινωνίας κι ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας ως περιφερειακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας.

FLASH STATS

72,1% των επιχειρήσεων το 2023, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία , είχαν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες υψηλότερες από 100 Mbit/s σε σύγκριση με 17,1% το 2019.

41,6% των επιχειρήσεων στην Κύπρο χρησιμοποιούν ERP (Enterprise Resource Planning), που αποτελεί το πιο δημοφιλές επιχειρηματικό λογισμικό.

Δειτε Επισης

Digital Cyprus: Ανεβαίνει η ένταση
Advent: Το όραμα είναι ψηφιακό
ATL SOLUTIONS: Dell Technologies Titanium Partner
Capacitor Partners: Ο ‘Outsourced’ Transformation Executive στην εταιρεία σας
CCS: Ψηφιακές Δεξιότητες για όλους
Deloitte: Generative AI- ευκαιρίες και αποτελεσματική υιοθέτηση
Exelsys: Ασφάλεια, ταχύτητα, αξιοπιστία
KPMG: Δέσμευση για καινοτομία