Powered by

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Πώς διαχειριστήκαμε επιτυχώς τις κρίσεις και η ανάγκη για υγιή δημόσια οικονομικά

«Είναι πιο σημαντικό απ’ ότι παλαιότερα να έχουμε πιο υγιή δημόσια οικονομικά», διαμήνυσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και το Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ)-τέως υπουργός Οικονομικών- Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας πως η γεωπολιτική αστάθεια είναι πρωτόγνωρη και ότι για να την αντιμετωπίσεις, όπως και το ενδεχόμενο νέων κρίσεων, πρέπει να είσαι επαρκώς προετοιμασμένος, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας ενώπιον CEOs και υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών μεγάλων εταιρειών, οργανισμών και οικονομικών φορέων του τόπου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έδωσε το στίγμα των συνετών πολιτικών που επί δικής του παρουσίας στην προηγουμένη Κυβέρνηση ακολουθήθηκαν, με αποτέλεσμα την αποδεδειγμένα επιτυχή αντιμετώπιση τεσσάρων διαδοχικών κρίσεων.

Της τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης του 2013, της κρίσης της πανδημίας το 2020 και ακολούθως της διπλής ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κρίση του 2013 και τα υπαρξιακά θέματα

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2013, όταν ο κ. Πετρίδης υπηρετούσε στην τότε Κυβέρνηση ως Υφυπουργός Παρά των Προέδρω, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής έκανε λόγο για υπαρξιακά θέματα που προέκυψαν και τα οποία αν προσεγγίζονταν διαφορετικά, θα έθεταν την Κύπρο ενδεχομένως σε μια πολύ διαφορετική τροχιά από αυτή που είναι σήμερα.

«Ήμασταν με το ένα πόδι έξω από το ευρώ, το πιο δυνατό νόμισμα του κόσμου. Ήξερα εκ των έσω της Ε.Ε. ότι ήταν διατεθειμένοι, ακόμη και να μας αφήσουν να φύγουμε από την Ε.Ε.», είπε, για να υποδείξει πως η μακροοικονομική κατάσταση ήταν τραγική και πως δεν ήταν μόνο μια τραπεζική κρίση, αλλά και μια δημοσιονομική κρίση την ίδια περίοδο.

Υπενθυμίζοντας πως εκείνο το διάστημα ακούγονταν πολλές φαεινές, κατά την έκφρασή του, ιδέες για διάφορα είδη λύσεων, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στην πρόταση που είχε κατατεθεί επίσημα από το ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο για οικειοθελή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, αν υιοθετούσαμε τότε εθνικό νόμισμα, θα ήταν ένα νόμισμα που τα μακροοικονομικά δεδομένα την εποχής, με την Κύπρο αποκλεισμένη από τις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα κατρακυλούσε αρκετά χειρότερα από ό,τι κατρακύλησε η τούρκικη λίρα τα τελευταία χρόνια.

Επισημαίνοντας συναφώς πως άλλες οδοί που προτείνονταν, όπως το να δώσουμε Βάση στη Ρωσία και να μας σώσει, ήταν λύσεις που κινούνταν στο πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας, τόνισε πως ο ίδιος γνώριζε εξ’ αρχής πως η μόνη λύση ήταν η ευρωπαϊκή οδός, την οποία έπρεπε να παλέψουμε με νύχια και με δόντια.

«Και ήταν αυτή την λύση την οποία επιλέξαμε, έστω και αν λανθασμένα δημιουργήσαμε μεγαλύτερη κρίση λόγω της καταψήφισης του πρώτου κουρέματος. Επιλέξαμε μια ευρωπαϊκή λύση, όχι μόνο για ιδεολογικούς σκοπούς, αλλά γιατί ήταν η μόνη ορθολογική οδός, για να αντιμετωπίσουμε λανθασμένες πολιτικές πολλών χρόνων», επισήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας

Έπειτα από τέσσερα χρόνια ανάκαμψης, το 2020,-και με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη στη θέση του υπουργού Οικονομικών από τον Δεκέμβριο του 2019- ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας με μια ύφεση της τάξης του 5%.

Ο κ. Πετρίδης, μιλώντας ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, ανέλυσε κάποιες από τις πολιτικές που υλοποιήθηκαν και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως ήταν η παραχώρηση περίπου 1,35 δις σε δυνητικές εγγυήσεις στη βιομηχανία, 1,85 δις σε διάφορα σχέδια στήριξης σε επιχειρήσεις, αλλά και η τόνωση της ρευστότητας μέσα από την αναστολή πληρωμής δόσεων για πέραν του 55% των δανείων, κάτι που καμία άλλη χώρα δεν είχε τολμήσει.

Όπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ήταν όλα αυτά που εκτιμήθηκαν από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα όταν άλλες χώρες υπόκεινταν σε υποβαθμίσεις, η Κύπρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας να πάρει τέσσερις αναβαθμίσεις, καθώς και δύο μετά τη λήξη της θητείας της τότε Κυβέρνησης, όμως για την περίοδο που αφορούσε εκείνη την κρίση.

«Το αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής που ήταν τολμηρή», συνέχισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, «δεν ήταν μόνο οι αναβαθμίσεις, αλλά ο δείκτης εταιρικής φερεγγυότητας στο τέλος του 2022 να ήταν κατά 30% καλύτερος από ότι ένα χρόνο προηγουμένως, κάτι που αναγνώρισαν και οι οίκοι αξιολόγησης».

«Αυτά είναι που παραδώσαμε…»

Όπως υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, έχοντας να αντιμετωπίσει τέσσερις διαδοχικές κρίσεις, η τότε Κυβέρνηση και με τον ίδιο στα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια της θητείας της, κατάφερε η Κύπρος να έχει το 2022 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, 6,6%.

Ταυτόχρονα, από το 17% όπου βρισκόταν, στο τέλος της διακυβέρνησης η ανεργία έκλεισε στο 6,5%, πιο χαμηλή από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ η μακροχρόνια ανεργία στο 2,1%, κάτι που όπως εξήγησε σημαίνει πλήρη απασχόληση.

«Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε κάποια χρόνια η αγορά εργασίας κινήθηκε από την ανεργία στην έλλειψη προσωπικού, που σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις», υπέδειξε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Αναφερόμενος εξάλλου στα δημόσια οικονομικά, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η προηγούμενη Κυβέρνηση ανέλαβε ένα κράτος που δαπανούσε περίπου 1200 εκατ. ευρώ τον χρόνο περισσότερα απ’ όσα εισέπραττε, με δομικά προβλήματα και με ένα δημοσιονομικό έλλειμα της τάξης του 6%-7% συνεχόμενα.

«Παραδώσαμε πλεονάσματα μεγαλύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.», υπογράμμισε.

Το δημόσιο χρέος και η συνειδητή απόφαση

Σε ειδική αναφορά προέβη για το δημόσιο χρέος, το οποίο το 2013 λόγω του δανεισμού από την Τρόικα είχε ανέλθει στο 108%.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, λόγω της πανδημίας είχε λάβει την συνειδητή απόφαση για αρκετό δανεισμό, μια απόφαση που ανέβασε το δημόσιο χρέος στο 113% και για την οποία όταν την λάμβανε ως μέρος της διαχείρισης της κρίσης, είχε κατακριθεί εκ των έσω.

«Αλλά οι στιγμές της αβεβαιότητας ήταν τέτοιες που έπρεπε να λάβω κάποιες αποφάσεις, οι οποίες μετά εκτιμήθηκαν από τους οίκους αξιολόγησης και πήραμε αναβαθμίσεις», είπε.

Για να υποδείξει ότι από το 113% που είχε ανέβει το δημόσιο χρέος, παραδόθηκε στο 86%, ποσοστό που για πρώτη φορά που ήταν μικρότερο από ότι πριν από τον δανεισμό από την Τρόικα και πριν από την κρίση του 2013.

«Σημειώσαμε την μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους από όλες της χώρες της Ε.Ε. λόγω των συνετών πολιτικών», τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Και επειδή», συμπλήρωσε, «κάποιοι λένε ότι ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι, και πραγματικά λυπούμε όταν ακούω αυτή την ατάκα ακόμη και από το δικό μου κόμμα σε μια προσπάθεια να χαϊδέψουμε κάποια αυτιά, να πω ότι όλοι οι δείκτες έχουν βελτιωθεί».

Το πλάνο ανάπτυξης και η προσέλκυση επενδύσεων

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέδειξε πως σήμερα έχουμε ένα διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν μοντέλο ανάπτυξης, με αύξηση της συνεισφοράς τομέων που προηγουμένως δεν υπήρχαν στην οικονομία, κάνοντας λόγο για παράδοση από την προηγούμενη Κυβέρνηση μιας παρακαταθήκης και για το μέλλον.

«Παραδώσαμε ένα πλάνο ανάπτυξης το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι το 2030-2035 με 240 δράσεις, εξασφαλίσαμε το 2022 για το νέο Χρηματοδοτικό Πλαίσιο 2021-2027 στην Ε.Ε. την μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο από ό,τι είχαμε ποτέ», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τέλος την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπόμνησε την προς τον σκοπό αυτό στρατηγική που εκπόνησε και έθεσε σε εφαρμογή η προηγούμενη Κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας μέσα σε τρία χρόνια την κάθοδο πέραν των δύο χιλιάδων εταιρειών.

Εταιρείες που, όπως επισήμανε, εδρεύουν στην Κύπρο, εργοδοτούν στην Κύπρο, πληρώνουν φόρους και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο, και οι οποίες δικαιολογούν τα αυξημένα έσοδα του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην φορολογία, με πέραν των 16 χιλιάδων νέων αδειών εργασίας σε εξειδικευμένα ταλέντα για ελλείψεις σε θέσεις τις οποίες ως χώρα δεν είχαμε.

Δειτε Επισης

Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Κ. Παρμακλής: Η μεγάλη αλλαγή που θα δώσει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και οι προκλήσεις για τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Αισιόδοξες προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων, αλλά ανησυχούμε για πολλά
Fitch: Ο... τυφώνας Τραμπ, η γεωπολιτική και οι κίνδυνοι σε Γαλλία-Γερμανία θα δοκιμάσουν τις αντοχές της οικονομίας το 2025
Τα πλάνα Honda και Nissan για συγχώνευση έως το 2026-Τι σημαίνει για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση... Δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων το 2024 παγκοσμίως
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές, αναζητούν προσφορές οι καταναλωτές