Powered by

Νορβηγία: Η οριακή μείωση του πληθωρισμού εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων

Λιγότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε ο πληθωρισμός της Νορβηγίας, μειώνοντας πιθανότατα τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της φέτος.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, υποχώρησε στο 4,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας την Παρασκευή.

Αυτό είναι λίγο κάτω από την πρόβλεψη της Norges Bank για 4,5%, ενώ η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών ήταν για ρυθμό 4,2%.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πίεση των τιμών στην πλούσια σε ορυκτά καύσιμα σκανδιναβική χώρα παραμένει πιο επίμονη από ό,τι στους ευρωπαίους ομολόγους της, την ώρα που μια νέα αδυναμία της κορώνας απειλεί να τροφοδοτήσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ακόμη λιγότεροι παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταπείσουν τους νορβηγούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από τη στάση τους για υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα, επικαλέστηκαν στοιχεία σχετικά με την ισχυρή αύξηση των μισθών, την ανθεκτική οικονομική παραγωγή και τις μειωμένες προσδοκίες για τα επιτόκια στο εξωτερικό, εκτός από την αδύναμη κορώνα, που υποστηρίζουν την καθυστέρηση της πρώτης μείωσης των επιτοκίων πέραν του φθινοπώρου.

Η μέση αύξηση των τιμών της Νορβηγίας εξακολουθεί να αναμένεται να παραμείνει η ταχύτερη στο χώρο των G-10 των μεγάλων νομισμάτων φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε χαμηλό επτά μηνών στο 3,6% τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας επίσης ελαφρώς τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Δειτε Επισης

Ευρωζώνη: Στασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας
Ανάκαμψη στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα-Κοντά στην έξοδο από την ύφεση η μεταποίηση
Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των τραπεζών στην Πορτογαλία
Κρ. Γκεοργκίεβα: Προειδοποιεί για ευρύτερους κινδύνους από τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν
Πώς η Μέση Ανατολή και το αμερικανικό χρέος οδηγούν τους επενδυτές στο χρυσό
Η πλεονάζουσα παγκόσμια προσφορά πετρελαίου περιορίζει τις αυξήσεις τιμών
Ιστορικά ψηλά στις μετοχές στο Τελ Αβίβ μετά τα πλήγματα ΗΠΑ στο Ιράν
Αναμένουν άνοδο στις τιμές πετρελαίου οι επενδυτές, στροφή προς ασφαλή καταφύγια
Barclays: Οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη από το 2026 με αιχμή τη Γερμανία
Ομόφωνη στήριξη Ecofin στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2026