«Είναι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ που είχαμε τρεις υπουργούς Οικονομικών, τραπεζίτες»

Πληρωμένη απάντηση στο ΑΚΕΛ και στις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε για τον διορισμό του Χριστόδουλου Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στο 14th Nicosia Economic Congress και κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τον διορισμό του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ανέμενα από το ΑΚΕΛ να κάνει ένα τέτοιο σχόλιο. Είναι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ που είχαμε τρεις Υπουργούς Οικονομικών, τραπεζίτες. Άρα, πριν να βγαίνουμε να κάνουμε δηλώσεις είναι καλά να είμαστε λίγο προσεκτικοί».

Η αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε τρεις Υπουργούς Οικονομικών, τραπεζίτες οι οποίοι υπηρέτησαν επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ αφορούσε τους Χαρίλαο Σταυράκη, Κίκη Καζαμία και Βάσο Σιαρλή, οι οποίοι βρέθηκαν, κατά σειρά, στα ηνία του υπουργείου Οικονομικών κατά την πενταετία 2008-2013.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την υπουργοποίησή του ο Χαρίλαος Σταυράκης είχε εργαστεί στον τραπεζικό τομέα, κυρίως σε διευθυντικές θέσεις στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο και σε παραρτήματά της σε Αγγλία και Αυστραλία.

Την περίοδο 1998-2004 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος Διεθνών Τραπεζικών Υπηρεσιών, ενώ τον Ιούνιο του 2003 ανέλαβε πρόσθετα καθήκοντα ως γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επενδύσεων και Αξιών (CISCO).

Την 1η Ιανουαρίου 2005 ανέλαβε τη θέση του πρώτου εκτελεστικού διευθυντή εργασιών Κύπρου της Τράπεζας Κύπρου και του αναπληρωτή ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή του συγκροτήματος, με επιπρόσθετα καθήκοντα διευθυντή επτά συνολικά θυγατρικών εταιρειών της Τράπεζας Κύπρου.

Τον Αύγουστο του 2005 εξελέγη πρόεδρος του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2006.

Ο Κίκης Καζαμίας

Ο Κίκης Καζαμίας εργάσθηκε ως διευθυντής εισαγωγών σε οικονομικό οργανισμό, ενώ το 1997 ανέλαβε γενικός εκτελεστικός διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2003.

Ο Βάσος Σιαρλή

Ο Βάσος Σιαρλή εργοδοτήθηκε από το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου το 1985. Έπειτα, ανέλαβε Ανώτερος Διευθυντής της Υπηρεσίας Customer Management Services της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το 1998.

Την περίοδο 1998-2008 ήταν Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, ενώ το 2010 διορίστηκε στη θέση του Πρώτου Γενικού Διευθυντή του Συγκροτήματος.

Την περίοδο 2009-10 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, διά γραπτής δήλωσης του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και επικεφαλής του τομέα οικονομίας Χ. Πολυκάρπου, κατηγορούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για «ξέπλυμα τραπεζικών εγκλημάτων».

«Προφανώς, ξεπληρώνοντας εκλογικά χρέη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να διορίσει στο κρίσιμο πόστο του Κεντρικού Τραπεζίτη τον κ. Χ. Πατσαλίδη, ο οποίος την κρίσιμη περίοδο της τραπεζικής κρίσης και των τραπεζικών σκανδάλων βρισκόταν στην καθοδήγηση της Τράπεζας Κύπρου», υποστήριζε ο κ. Πολυκάρπου.

Και συνέχιζε στην γραπτή δήλωσή του:

«Το ιστορικό του προσώπου δεν συνάδει με τα διαπιστευτήρια που πρέπει να συνοδεύουν τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Είναι απορίας άξιο τι μήνυμα θέλει να στείλει ο Πρόεδρος: ότι διαγράφει τα τραπεζικά εγκλήματα τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω ομόφωνα διαπιστώθηκαν στο πόρισμα που ετοίμασε η ad hoc επιτροπή της Βουλής;

Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι σε έκθεση που ετοίμασαν οι Alvarez&Marsal για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου την περίοδο της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, αναφέρεται ότι από τον υπολογιστή του κ. Πατσαλίδη έγινε μαζική διαγραφή στοιχείων ενώ υπήρχε συγκεκριμένη εντολή από την Κεντρική Τράπεζα για να μην διαγραφεί οτιδήποτε.

Αλήθεια πόσο αξιόπιστος είναι τελικά ένας ακόμα διορισμός του Νίκου Χριστοδουλίδη;»

Δειτε Επισης

Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)