Το πλάνο Χριστόδουλου Πατσαλίδη για την ΚΤΚ-«Αναβάθμιση της διακυβέρνησης»

Τη διαβεβαίωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα εργαστεί για την αναβάθμιση της διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, «κάτι που επιθυμείτε και εσείς», όπως είπε, απευθυνόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη, έδωσε ο νέος Διοικητής της ΚΤΚ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, στην αντιφώνησή του κατά την τελετή διορισμού του.

«Επιδιώκοντας», τόνισε, «την ενίσχυση του ρόλου του Δ.Σ. και των μονάδων ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων στη βάση των μελετών που έχετε αναφέρει».

Ανέφερε επίσης ότι ως Διοικητής της ΚΤΚ θα επιδιώξει την διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατ’ επέκταση της ανθεκτικότητας της οικονομίας με μια ανθρώπινη προσέγγιση.

«Ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ προτίθεμαι να συμβάλω με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της ΚΤΚ και των ερευνητικών και ακαδημαϊκών έργων της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο διορισμός του αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και δημιουργεί για εκείνον υποχρεώσεις και ευθύνες που υπόσχεται να εκπληρώσει στον ύψιστο δυνατόν βαθμό.

Ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στην κυπριακή οικονομία που τυγχάνει αναγνώρισης και εκτίμησης από ξένους επενδυτές και Οίκους Αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη, μείωση του πληθωρισμού, μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους, «σημαντικά στοιχεία που συνδιαμορφώνουν αξιοζήλευτη πορεία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους».

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ακόμη ότι «η προαναφερθείσα έξωθεν καλή μαρτυρία στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στους πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει η Κυβέρνηση» μέσω, ανάμεσα σε άλλα, των πλεονασματικών προϋπολογισμών, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων. 

«Τα υψηλά αποθέματα παρέχουν επίσης τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των αδυνάτων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και κατ΄ συνέπεια για τη δημιουργία μιας υγιούς οικονομίας».

Ο νέος Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι ουσιώδης στόχος της ΚΤΚ είναι επίσης η στήριξη της γενικής οικονομικής πολιτικής του κράτους και πρόσθεσε ότι «η αρμοδιότητα της ΚΤΚ για μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος με απώτερο στόχο τη συμβολή στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοικονομικού συστήματος επιβάλει την ενεργή συμμετοχή της στο μεταρρυθμιστικό έργο», όπως είναι και η πράσινη μετάβαση.

«Ο απώτερος στόχος της Κυβέρνησης ως προς την πράσινη μετάβαση αποτελεί και στόχο της ΚΤΚ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ακόμη ένας στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση της διακυβέρνησης των θεσμών του κράτους».  

Κλείνοντας την αντιφώνηση του, ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε σε κάποια λόγια του πατέρα του που υπηρέτησε τον τόπο ως Υπουργός Οικονομικών στα πιο δύσκολα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Δειτε Επισης

Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»