Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για το χαλλούμι, οι εξαγωγές αξίας €313 εκατ. και οι top εξαγωγικοί προορισμοί

Με κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εμπλεκόμενες οργανώσεις και επαγγελματικούς φορείς η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης και άρσης των διαφωνιών στο φλέγον ζήτημα του χαλλουμιού, υπό το πρίσμα και των οροσήμων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και τα οποία ανέμενε για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της επί του όλου ζητήματος.

Τα ορόσημα αυτά αφορούσαν, αφενός στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προσφυγή κατά της καταχώρησης της ονομασίας «χαλλούμι» ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και αφετέρου στην απόφαση για παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2029.

Διαβάστε επίσης:

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, είχε αναφέρει πως οι αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το χαλλούμι θα ανακοινωθούν μετά από σύσκεψη που θα γίνει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός Απριλίου, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού. Δηλαδή, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι αγελαδοτρόφοι και οι τυροκόμοι.

Την έναρξη του νέου κύκλου διαβουλεύσεων σηματοδότησαν οι χωριστές συναντήσεις που είχαν χθες στο Προεδρικό οι εμπλεκόμενες οργανώσεις με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, εν αναμονή της ευρείας κοινής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά το προσεχές διάστημα και χωρίς να αποκλείεται μέχρι τότε η διενέργεια και νέων κατ΄ ιδίαν ξεχωριστών συναντήσεων.

Μέγιστο ζητούμενο της όλης προσπάθειας είναι η εξεύρεση της χρυσής τομής που θα διασφαλίζει, αλλά και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών χαλλουμιού.

Ο κίνδυνος σημαντικής μείωσης των εξαγωγών χαλλουμιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που εξαρτούνται από το χαλλούμι, απορρέει από το θέμα της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι.

Συναφώς, προβληματισμό προκαλεί το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος να παραχθεί αιγοπρόβειο γάλα σε ποσότητες που επαρκούν για ποσοστό 51% στο μεικτό χαλλούμι, καθώς σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως έχει προαναφερθεί, είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές.

Κάτι για το οποίο προειδοποιούν εδώ και καιρό σε δραματικούς τόνους οι τυροκόμοι, ξεκάθαρη θέση των οποίων αποτελεί ακριβώς η διαφύλαξη του ύψους των εξαγωγών χαλλουμιού και η αντιμετώπιση της τυροκομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας του τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι το χαλλούμι αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, με τις εξαγωγές του προϊόντος το 2023 να ξεπερνούν στα 313 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την ζωτικότητα του χαρακτήρα του για την κυπριακή οικονομία.

Μαγνητίζει κράτη μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία, οι εξαγωγές χαλλουμιού για το 2023 ξεπέρασαν τα €313,2 εκατ. (38.799 τόνους) σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει το 10% σε σχέση με το 2022 (€285,2 εκατ./41.000 τόνους).

Το ποσοστό που κατέλαβαν οι εξαγωγές χαλλουμιού προς χώρες της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 22,6%, με αξία €115,1 εκατ., ενώ οι εξαγωγές χαλλουμιού προς τρίτες χώρες κατέλαβαν το 10,7% με αξία €198,1 εκατ.

Οι top εξαγωγικοί προορισμοί

Η πρώτη χώρα σε εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο είναι με διαφορά το Ηνωμένο Βασίλειο (€148,5 εκατ.), καταλαμβάνοντας σχεδόν τις μισές εξαγωγές.

Ακολουθούν η Σουηδία (€29 εκατ.), η Αυστραλία (€17 εκατ.), η Γερμανία (€16,9 εκατ.), ενώ την πρώτη πεντάδα με τις κύριους εξαγωγικούς προορισμούς για το κυπριακό χαλλούμι συμπληρώνει η Ελλάδα (€14,2 εκατ.).

exagogesxalloumiou2023

Μέχρι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Το κυπριακό χαλλούμι φτάνει επίσης στη Σαουδική Αραβία (€13,9 εκατ.), την Πολωνία (€13,1 εκατ.), τις ΗΠΑ (€10,1 εκατ.), τη Δανία (€8,5 εκατ.), ενώ στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων εξαγωγικών προορισμών χαλλουμιού βρίσκεται η Φινλανδία (€8 εκατ.).

Εξάλλου, στους υπόλοιπους προορισμούς, στους οποίους εξάγεται το χαλλούμι συγκαταλέγονται η Αυστρία (€5,7 εκατ.), η Γαλλία (€4,2 εκατ.), η Ιρλανδία (€3,5 εκατ.) και η Ιταλία (€2,3 εκατ.).

Η χώρα με τις λιγότερες εξαγωγές κυπριακού χαλλουμιού είναι η Γεωργία με αξία €3.997, με την Σλοβενία και το Καζακστάν να ακολουθούν με €4.724 και €5.057 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού προς την Ιρλανδία διπλασιάστηκαν μέσα σε μία χρονιά, ενώ κατά περίπου €5,3 εκατ. αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και κατά €4,5 εκατ. προς την Αυστραλία.

Δειτε Επισης

Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κίνα: Απειλεί την Ε.Ε. με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων: Πόσα ξόδεψαν οι εταιρείες το 2023
Οι μεταβλητές που καθορίζουν την στρατηγική των ξενοδοχείων στην Κύπρο-Γεωπολιτικά, οικονομία, περιβάλλον