Powered by

Πιθανή συνέχιση της πολιτικής επιτοκίων στην Τουρκία βλέπει ο Scope

Η νίκη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιστά «πιο πιθανή τη συνέχιση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής», τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

«Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στηρίζει τη θεσμική ισχύ της χώρας, καθώς καταδεικνύει την επίσημη αναγνώριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την πολιτική ηγεσία και τους θεσμούς της Τουρκίας» και «κάνει επίσης λιγότερο πιθανές τις συνταγματικές τροποποιήσεις για την ανατροπή του ορίου των δύο θητειών για την προεδρία», υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος, σε νέα του έκθεση για την Τουρκία μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα, την περασμένη Κυριακή.

Αναφέρει επίσης ότι η επιτυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις εκλογές της Τουρκίας, στις οποίες διατήρησαν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, «αποδίδεται, εν μέρει στην απογοήτευση των ψηφοφόρων για την οικονομία, και όχι μόνο στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν 68,5%, σε ετήσια βάση».

Η απόδειξη της λειτουργικής δημοκρατικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Scope, «θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές και να οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται στην τουρκική λίρα, τα οποία είναι πλέον πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές λόγω των υψηλότερων τουρκικών επιτοκίων».

Αναφέρει επίσης ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στηρίζει την άποψή του ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) «θα συνεχίσει να στοχεύει στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τη στροφή της νομισματικής πολιτικής που έγινε πέρσι, γεγονός που αποτελεί πιστωτικό θετικό» στοιχείο.

Η μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας στις τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τον Scope, «θα μπορούσε να στηρίξει τη συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, μια σημαντική πιστωτική αδυναμία, αποτέλεσε βασικό παράγοντα του εκλογικού αποτελέσματος».

Προσθέτει ότι ο στόχος της τράπεζας είναι να μειώσει τον πληθωρισμό τον ετήσιο πληθωρισμό στο 9% το 2026 με κινητήρια δύναμη τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Επιπλέον, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι ο πληθωρισμός μείωσε το πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, μεταξύ άλλων και των συνταξιούχων που υποστηρίζουν το ΑΚΡ.

Ο Scope προβλέπει, υπό το βασικό σενάριο συνέχισης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος στο 60%, κατά μέσο όρο, έναντι 53% το 2023.

Επίσης, αναμένει ότι το 2025, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 25% κατά μέσο όρο, το οποίο εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο της CBRT για πληθωρισμό 5%.

Αναφέρει επίσης ότι η συνεχής στροφή προς μια πιο συνεπή και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική στήριξε την αναθεώρηση των προοπτικών της Τουρκίας σε Σταθερές, από Αρνητικές, στις 12 Ιανουαρίου και προσθέτει ότι η προεκλογική δράση της CBRT επιβεβαίωσε περαιτέρω την άποψή του.

Προσθέτει πως εκτός από τα ρυθμιστικά μέτρα, η CBRT αύξησε το επιτόκιό της στο 50%, από 8,5% τον Μάιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 500 μονάδων βάσης στις 22 Μαρτίου.

«Αυτά τα αποφασιστικά βήματα βελτιώνουν περαιτέρω την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε υποβαθμιστεί σημαντικά από τις ανορθόδοξες πολιτικές που ακολουθήθηκαν το 2021-22», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι η επανεξισορρόπηση της οικονομίας παραμένει μια σημαντική πρόκληση, καθώς η αυστηρότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική επιδεινώνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και προσθέτει ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,3% το 2024, μετά από 4,5% το 2023 και 3,5% το 2025.

Σημειώνει ότι οι επιδόσεις αυτές εξακολουθούν να είναι σημαντικές, αν και πολύ ασθενέστερες από το 5,2% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια.

Πληθωρισμός-μεταβλητότητα συναλλαγματικής ισοτιμίας, αύξηση μισθών

Ωστόσο, ο Scope αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες καθοδικές πιέσεις στη λίρα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού, όπως και οι ξαφνικές αλλαγές στην ηγεσία της CBRT και ένας πρόωρος τερματισμός του κύκλου σύσφιξης.

«Παρόλο που η CBRT πραγματοποίησε ελεγχόμενη υποτίμηση της λίρας ενόψει των τοπικών εκλογών, με το νόμισμα να υποτιμάται κατά 8% έναντι του δολαρίου (6% έναντι του ευρώ) από την αρχή του έτους, μια περαιτέρω υποτίμηση είναι πιθανή τους επόμενους μήνες, δεδομένων των συρρικνούμενων καθαρών ξένων περιουσιακών στοιχείων ύψους 6,9 δισ. δολαρίων στο τέλος Μαρτίου, από 27,2 δισ. δολάρια στο τέλος Δεκεμβρίου», σημειώνει.

Αυτό θα ήταν μια επανάληψη αυτού που συνέβη τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, όταν το νόμισμα υποχώρησε κατά 20% έναντι του δολαρίου (23% έναντι του ευρώ) και κατά 36% το 2023 (39%), αυξάνοντας την τιμή της ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εισαγωγών.

Αναφέροντας ότι το αδύναμο νόμισμα δεν είναι η μόνη πηγή πληθωριστικών πιέσεων, ο Scope προσθέτει ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα μπορούσε να καθυστερήσει, από την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από την αύξηση του σχεδόν 50% τον περασμένο Ιανουάριο.

Η δημοσιονομική πολιτική είναι επίσης αυστηρότερη αλλά γενικά εξακολουθεί να είναι διευκολυντική μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου 2023, αναφέρει και προσθέτει ότι το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώνεται σε 425 δισ. τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες από την αρχή του έτους, σημειώνοντας αύξηση 86% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ