Powered by

ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο τον Απρίλιο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2024, δείχνουν οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών.

Η βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν οριακή τον Απρίλιο και προήλθε αποκλειστικά από πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο σημείωσε μικρή άνοδο λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων και βελτιωμένων προσδοκιών για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους και έδωσαν πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κλίματος στον τομέα, αναφέρει το ΚΟΕ, προσθέτοντας ότι η ενδυνάμωση του κλίματος στη μεταποίηση οφείλεται σε καλυτέρευση όλων των πτυχών που συνθέτουν το κλίμα του τομέα, δηλαδή των αξιολογήσεων για τα επίπεδα των τρεχουσών παραγγελιών και των αποθεμάτων τελικών προϊόντων, καθώς και των προσδοκιών για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε τον Απρίλιο, αφού, συγκριτικά με τον Μάρτιο, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας αυξήθηκε οριακά τον Απρίλιο, λόγω μεγαλύτερης αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου. Η αβεβαιότητα στον τομέα των κατασκευών, αλλά και μεταξύ των καταναλωτών μειώθηκε, ενώ στον τομέα της μεταποίησης παρέμεινε κοντά στα σχετικά αυξημένα επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών.

Το ΚΟΕ αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης συνέχισαν να κινούνται ανοδικά στο λιανικό εμπόριο και ταυτόχρονα οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι μηνών.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ