Παρέμβαση από Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Και η DG Energy μπαίνει επίσημα στη συζήτηση για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ και στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει για το έργο και συνεχίζει να βρίσκει απέναντι ΑΔΜΗΕ και Κυπριακή Δημοκρατία.

Την Παρασκευή (26/4_) μετά από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και της ΡΑΑΕΥ, μετά από πρόσκληση της DG Energy, η οποία πιέζει τους δύο ρυθμιστές (Ελλάδας και Κύπρου) να κλείσουν τις εκκρεμότητες και να καθορίσουν την μεθοδολογία εσόδου για το έργο, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα αμοίβεται κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την κατασκευή του.

Διαβάστε εδώ: Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου

Η Κομισιόν είναι ο δεύτερος φορέας που απευθύνεται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας να προχωρήσει το έργο και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Στα τέλη Μαρτίου στον Ρυθμιστή εστάλη επιστολή και από την Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου, με τα στελέχη της εταιρείας να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις, που επηρεάζουν τις εκκρεμείς πληρωμές προς την εταιρεία.

Η Nexans, αναφέρεται στην προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, να προχωρήσει την σύμβαση και να επιταχύνει τα έργα για το κομμάτι Κρήτη-Κύπρος, που είναι το πιο ώριμο.

Αναφέρεται, όμως, και στην καθυστέρηση από τις Ρυθμιστικές Αρχές για την μεταβίβαση του έργου από το Euroasia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ (κάτι που έγινε προ ημερών), αλλά και στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας εσόδων και αμοιβών ώστε ο ΑΔΜΗΕ να έχει τον έλεγχο της ροής εσόδων και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πληρωμές προς την NEXANS και στις υποχρεώσεις του έργου.

Εάν ο ΑΔΜΗΕ, τονίζει η επιστολή των Γάλλων, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η Nexans θεωρεί αναπόφευκτη την αναστολή εργασιών, θέτοντας σε κίνδυνο ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.

Για την μεθοδολογία εσόδου, ο ΑΜΔΗΕ έχει υποβάλλει την πρότασή του στη ΡΑΑΕΥ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποστήριξε στην DG Energy ότι η ελληνική πλευρά έχει μεθοδολογία εσόδου που ικανοποιεί τη βασική απαίτηση του ΑΔΜΗΕ να παίρνει απόδοση κατά την διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου και όταν ολοκληρωθεί το έργο να παίρνει και κάποιο premium.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεθοδολογία που κατέθεσε προς την ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ, σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με εκείνη που υιοθετεί η Αρχή για τα εθνικά έργα, αν και ο διαχειριστής διαφοροποιείται σε ορισμένα ζητήματα όπως για παράδειγμα στο χρόνο απόσβεσης του έργου που ζητά να είναι 25 χρόνια. Η μεθοδολογία της ΡΑΑΕΥ προβλέπει τα 37 έτη για να μην επιβαρύνονται με μεγάλο κόστος οι καταναλωτές.

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ πρόκειται να αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες και να οριστικοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, κλείνοντας ένα ακόμη μέτωπο για το καλώδιο Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ.

Δειτε Επισης

Πιθανή η έναρξη ροής ρωσικού φυσικού αερίου σε Ε.Ε. μετά τη λήξη πολέμου με Ουκρανία
Τσαρλς Έλληνας: Καλές οι ενδείξεις για το τεμάχιο 5 της ΑΟΖ-«Να μην αναμένουμε άμεσες εξελίξεις»
Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές μέσω Ουκρανίας
Κίεβο και Μόσχα επιβεβαίωσαν τον τερματισμό της διαμετακόμισης ρωσικού αερίου προς Ευρώπη-«Ιστορικής σημασίας γεγονός»
Στη Μαλαισία για τεχνικούς ελέγχους ο «Προμηθέας»-Αναμένει απάντηση Σκυλακάκη για GSI ο Παπαναστασίου
Γιατί οι Big Tech ποντάρουν πολλά στην πυρηνική ενέργεια
Βλέπουν «νέες προφάσεις των Κυπρίων» στην Ελλάδα για τον GSI-Πού αποδίδουν την δυστοκία για μετοχική συμμετοχή
Σκληρό πόκερ για την μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI-Δεν πήρε απαντήσεις από Αθήνα ο Γιώργος Παπαναστασίου
Πάει στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής
Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»