powered by

Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Την έναρξη της λειτουργίας της Κτηνιατρικής Σχολής, η οποία θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των 16ων IN Business Awards ο CEO και πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Χατζηκυπριανού, η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής, που έχει συσταθεί με διεθνή πρότυπα και με στόχο να καταστεί πρότυπο κτηνιατρικής εκπαίδευσης για όλη την Ευρώπη, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την ανάπτυξη, αλλά και ταυτόχρονα απόδειξη ότι θα συνεχίσει να είναι ένας κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού τόνισε την ανάγκη όπως το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου στηριχθεί στο τρίπτυχο εκπαίδευση/έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, για να υποδείξει πως ο πανεπιστημιακός τομέας στηρίζει σήμερα πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά έχει και τη δυνατότητα να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία των επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας την ανησυχία σε σχέση με το γεγονός ότι συζητείται στην Ελλάδα η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και ότι η Κύπρος θα χάσει τεράστιο μερίδιο της αγοράς, ο Δρ. Χατζηκυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση και ισχυρή άποψη, ότι ο πανεπιστημιακός τομέας στην Κύπρο μπορεί, όχι μόνο να κρατηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Απευθυνόμενος εν συνεχεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο CEO και πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κατέθεσε σειρά εισηγήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια της πολιτείας να ενισχυθεί ο τομέας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του CEO και προέδρου του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρος Χριστόφορου Χατζηκυπριανού, κατά την τελετή απονομής των 16ων IN Business Awards:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κυρίες και Κύριοι,

Στην αποψινή μου παρέμβαση θα αφήσω κατά μέρος τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία και τις αναφορές σε οικονομικούς δείκτες. Θα αναφερθώ όμως στο δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας για το 2023 όπου η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (από σύνολο 64 χωρών) έχοντας υποχωρήσει πέντε θέσεις από το 2022.

Στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκονται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ελβετία. Και οι τρεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Παρότι μικρές σε μέγεθος χώρες, αν αναλύσει κάποιος τα αποτελέσματα και οι τρεις εστιάζουν στην καινοτομία, την τεχνολογία, αλλά και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνία και τη βιομηχανία.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που επαναλαμβάνουμε πεισματικά ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου πρέπει να στηριχθεί στο τρίπτυχο: Εκπαίδευση/έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιμένουμε να μεγεθύνουμε ακόμη περισσότερο το 7% του ΑΕΠ που προέρχεται από τον πανεπιστημιακό τομέα.

Ο πανεπιστημιακός τομέας στηρίζει σήμερα πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά έχει και τη δυνατότητα να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία των επιχειρήσεων.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει επιπλέον μια έντονη ανησυχία σε σχέση με το ότι συζητείται στην Ελλάδα η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και ότι η Κύπρος θα χάσει τεράστιο μερίδιο της αγοράς.

Εμείς, στο ΕΠΚ, έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία - με το επιτυχημένο μοντέλο του Παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη -του μόνου Παραρτήματος κυπριακού πανεπιστημίου στο εξωτερικό- να ανταποκριθούμε άμεσα στην πρόκληση. Έχουμε όμως την πεποίθηση και την ισχυρή άποψη, ότι ο πανεπιστημιακός τομέας στην Κύπρο μπορεί όχι μόνο να κρατηθεί αλλά και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε

Ο τομέας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα της διακυβέρνησής σας και επικροτούμε τις προσπάθειες σας, και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας, να ενισχυθεί ο τομέας ακόμη περισσότερο. Έχουμε όμως συγκεκριμένες εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια της πολιτείας. Ενδεικτικά αναφέρω:

Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη Διεθνή Προβολή και Ανταγωνιστικότητα του πανεπιστημιακού τομέα: Η παρουσία φοιτητών από άλλες χώρες στην Κύπρο αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και του τουρισμού. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής Ιατρικής αφήνει στη χώρα συνάλλαγμα που ισοδυναμεί με 70 τουρίστες.

Επιπλέον, οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας λειτουργούν ως πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Αυτό που χαρακτηρίσατε Κύριε Πρόεδρε, διπλωματική οικονομία πρέπει να το κάνουμε πράξη. Χρειάζεται όμως ισχυρό branding και για να δημιουργηθεί ισχυρό branding χρειάζονται πόροι, η δημιουργία ενός συμβουλίου προώθησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά και η εμπλοκή ενός διεθνούς οίκου για προβολή.

  • Πρέπει να γίνει χαρτογράφηση & Προσφορά προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας και αγοράς εργασίας όπως προγράμματα στις STEM επιστήμες, στις Επιστήμες Υγείας, αλλά και στις ψηφιακές δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα. Στα επόμενα 5 χρόνια 25% των θέσεων εργασίας θα είναι διαφορετικές σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εμείς τί κάνουμε σαν πολιτεία; Είναι αδιανόητο τα κρατικά πανεπιστήμια να απορροφούν τεράστια κονδύλια από την Πολιτεία, να παραμένουν προσκολλημένα σε προγράμματα που δημιουργήθηκαν το 1990 και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους με τα ίδια προγράμματα. Έχουμε δημιουργήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και συζητούμε για τη δημιουργία της μεγαλύτερης Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  • Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερα στην έρευνα - και ειδικότερα στην εφαρμοσμένη έρευνα - και την καινοτομία; να ενισχύσουμε τη συνεργασία των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα για εμπορική αξιοποίηση της έρευνας και ταυτόχρονα να δοθούν φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας. Στην έρευνα, παραμένουμε από τους ουραγούς στην Ευρώπη με μόνο 0.77% του ΑΕΠ μας να επενδύεται στην έρευνα σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρώπης το 2.3%
  • Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιοτική ανάπτυξη: Η πολιτική μέχρι σήμερα ήταν να δημιουργήσουμε περισσότερα πανεπιστήμια. Έχουμε αυτή τη στιγμή 12 πανεπιστήμια και προσπαθούμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερα. Έχουμε 3 ιατρικές σχολές και υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθούν και άλλες αλλά δεν έχουμε ακόμη πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων πανεπιστημίων και όχι να αυξήσουμε τον αριθμό των πανεπιστημίων. Χρειάζεται τα πανεπιστήμια να έχουν οικονομική αυτονομία αλλά και μακροχρόνια βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής για να σπουδάσει στα δημόσια πανεπιστήμια στοιχίζει στον Κύπριο φορολογούμενο γύρω στις €27,000 το χρόνο και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες κεφαλαιουχικές δαπάνες. Αυτό κατά την άποψή μας δεν είναι καθόλου βιώσιμο.

Είναι επίσης σημαντικό τα πανεπιστήμια μας να είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνία και να έχουν ουσιαστική κοινωνική προσφορά.

Στο σημείο αυτό να παρακολουθήσουμε ένα πολύ μικρό video για αυτό που εννοούμε ουσιαστική κοινωνική προσφορά:

Αυτό που μόλις είδατε δεν είναι από διαφημιστικό spot του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά ένα video που ετοίμασε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, για να συγχαρεί την Οδοντιατρική μας Σχολή για την πρακτική βοήθεια που δίνουμε στους πρόσφυγες.

Τον τελευταίο χρόνο εξυπηρετήσαμε εντελώς δωρεάν 5,000 συμπολίτες μας και τους δώσαμε την ευκαιρία να εξυπηρετηθούν στην Οδοντιατρική Σχολή. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας για την άψογη συνεργασία σε αυτή την προσπάθεια.

Κλείνοντας και αφού πλέον έχει καταστεί θεσμός μια σημαντική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στα In Business Awards-ανακοινώνω την έναρξη της λειτουργίας της Κτηνιατρικής Σχολής, η οποία θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Έχει συσταθεί με διεθνή πρότυπα και στόχος είναι να καταστεί πρότυπο κτηνιατρικής εκπαίδευσης για όλη την Ευρώπη.

Η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη, αλλά και ταυτόχρονα απόδειξη ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας.

Τέλος, να συγχαρώ όλους τους προτεινόμενους και τους βραβευθέντες.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο λιμάνι Λεμεσού-Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος-Δεν αποκλείουν και κλιμάκωση
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων
Tο ασημένιο γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος